Hae YLEstä:
Uutismixi
  Etusivu Juttuarkisto Taustajutut Viikon kysymys Tekijät Kysymykset ja Palaute  
 

LÄHETYS


torstaisin TV1
klo 10.15

UUSINNAT


torstaisin
TV1 klo 12.35
Teema klo 15
TV2 klo 15.55
YLE24 klo 16.20
tähti
Juttuarkisto

AASIAN KATASTROFIN JÄLKEEN


13.1.2005
Tapaninpäivänä kerrostalon kokoinen hyökyaalto yllätti Kaakkois-Aasian maat. Hyökyaallon aiheutti valtava Indonesian rannikon tuntumassa tapahtunut maanjäristys.

Monet maat ovat auttaneet katastrofin uhreja. Käynnissä on maailman suurin avustusoperaatio. Mutta ymmärrämmekö me Suomessa sitä, miltä paikan päällä oikein näyttää?

Emme varmasti, vaikka televisio onkin näyttänyt meille paljon. Sadattuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja elävät kuka missäkin, aikuiset ovat menettäneet työnsä ja lapset koulunsa. Elämän on silti pakko jatkua, ja tuhoalueillakin on palattu kouluun siellä missä mahdollista.

Linkkejä aiheesta:
YLEN KATASTROFISIVUT>>
BBC:N KATASTROFISIVUT>>

NUORET JA DOKKARI


13.1.2005
Dokumenttielokuva on kovassa nosteessa Suomessa. Dokkareita tehdään nyt enemmän kuin koskaan ja niille riittää katsojia. Tällä viikolla Helsingissä järjestetään Pohjoismaiden suurin dokumenttielokuvafestivaali, Docpoint. Festareilla nähdään myös useita nimenomaan nuorille tehtyjä dokkareita.

Samoilla festivaaleilla esitetään myös Helsingin kansainvälisen koulun oppilaiden tekemä dokumentti nuorten ryyppäämisestä. Seitsenhenkinen ryhmä teki dokumentin syksyn aikana, se oli osa äidinkielen tunteja.

Dokumenttia varten ryhmä kävi kotibileissä videokamera kainalossa. Kaverit eivät olleet videokamerasta millänsäkään, sillä videokameroihin on totuttu. Nauhalle haastateltiin mm.koulukavereita, lääkäriä, opettajia ja baarimikkoa. Materiaalia kertyi yli kuusi tuntia. Haastavinta oli saada se puristettua kahteenkymmeneen minuuttiin. Valmista kuitenkin tuli juuri ennen joululomia. Dokumentin nimeksi annettiin Your Choise -sinun valintasi.

Linkkejä aiheesta:
www.docpoint.info

SÄHKEITÄ

ULKOMAAN SÄHKEET
Yhdysvallat ei enää etsi joukkotuhoaseita Irakissa. Yhtään joukkotuhoasetta ei ole löytynyt, vaikka sota Irakissa aloitettiin juuri siksi, että Irakin epäiltiin piilottelevan niitä. Aseita etsittiin kaksi vuotta. Irakin sodassa on kuollut tähän mennessä arviolta yli 17-tuhatta ihmistä.

Italialaiset sauhuttelijat joutuvat totuttelemaan uusille tavoille. Italiassa on tullut voimaan yksi Euroopan tiukimmista tupakkalaeista. Se kieltää tupakan polton kahviloissa ja ravintoloissa. Lailla halutaan suojella etenkin ravintoloiden työntekijöitä tupakansavulta. Suomeenkin suunnitellaan vastaavanlaista lakia.

Avaruustutkijoilla on huomenna jännittävä päivä. Avaruusluotain Cassini-Huygensin on määrä laskeutua silloin Saturnuksen kuun Titanin pinnalle. Vierailun toivotaan selittävän sitä, miksi maapallosta kehittyi sellainen kuin siitä kehittyi. Titanin kaasukehä on saman tyyppinen kuin maapallolla oli ennen elämän alkua.

KOTIMAAN SÄHKEET
Konsertit Aasian uhrien hyväksi jatkuvat. Tiistaina Helsingissä yleisöä huudattivat muun muassa Redrama ja Mighty 44. Maanantaina musisoivat Rasmus, HIM ja Negative. Hyväntekeväisyyskonserteissa ei harrasteta vapaalippuja. Artistien tyttöystävät ja äiditkin joutuvat maksamaan lippunsa.

Kännyköiden myynti ei näytä hiipuvan. Matkapuhelimia tuli myyntiin viime vuonna ennätysmäärä. Simpukkapuhelinten suosio on kasvanut, ja yli puolet myydyistä kännyköistä on kamerapuhelimia.

Meillä suomalaisilla on syytä - krhm - röyhistää rintaamme. Tanja Poutiainen porskuttaa naisten alppihiihdossa... ja Janne Ahonen liidättää kepoista kroppaansa maailmancupin ylivoimaisena ykkösenä. Uutismixi seuraa herkeämättä jatkuuko Jannen voittoputki ensi viikonloppuna Itävallassa.

AIEMPIEN JUTTUJEN ARKISTO

Katso lähetys
Osallistu keskusteluun
Koostamo
 
   
Päätoimittajat | Palaute | YLE24:n online-uutiset
|YLE|24 ©2005
Tämä sivu on optimoitu 1024x768 resoluutiolle.