Venny Soldan-Brofeldt | Kuvataiteilijan taival | Juhani Aho | Kirjailijan taival | Tilly Soldan

JUHANI AHO
(1861 - 1921)

Juhani Aho - alkuaan Johannes Brofeldt - syntyi herännäispapin esikoiseksi vuonna 1861. Hän eli lapsuutensa ja nuoruutensa Savon sydänmailla Lapinlahdella ja Iisalmessa. Jo nuorena ylioppilaana kirjoittaminen oli hänen intohimonsa. "Jos mieli jotakin kirjoittaa, pitää olla jotakin josta kirjoittaa", hän totesi 19-vuotiaana ja alkoi kerätä kiihkeästi elämänkokemuksia maailmalta. Häntä vaivasi kuitenkin kodin idyllin ja suuren maailman houkutusten välinen ristiriita. Aho kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion lyseosta 1880 ja aloitti samana vuonna opinnot Helsingin yliopistossa. Hän ei kuitenkaan koskaan valmistunut, sillä iloinen opiskelijaelämä veti enemmän puoleensa.

Tutustuminen Järnefeltin taiteilijasukuun rauhoitti Ahon elämän. Suomenmielinen Elisabeth Järnefelt teki monin tavoin vaikutuksen häneen ja tämän ansiosta suomalaisuusaate sai Ahosta merkittävän puolestapuhujan. Järnefeltien seurassa Aho tunsi syntyvänsä uudelleen niin ihmisenä kuin kirjailijanakin. Epäilemättä salainen rakkaussuhde huomattavasti vanhempaan Elisabeth Järnefeltiin ja myöhemmin rakastuminen tämän Aino-tyttäreen olivat kirjallisuuden lisäksi tärkeitä syitä uudistumiselle. Aino kieltäytyi Ahon kosinnasta ja avioitui myöhemmin Jean Sibeliuksen kanssa. Ahon rakkauselämään kuului 1880-luvun alkupuolella myös kaksi purkautunutta kihlausta.

Ahon elämässä tapahtui useita käänteitä 1890-luvun vaihteen tienoilla hänen palattuaan matkaltaan Pariisista,. Hän kiinnostui realismin sijaan uusromantiikasta, erkani hiljalleen Järnefeltin perheestä ja ennen kaikkea tutustui tulevaan vaimoonsa Venny Soldaniin Kuopion laulujuhlilla kesällä 1891. Aho oli omien sanojensa mukaan "irtonaisessa ja yhdentekevässä mielentilassa" kypsä menemään naimisiin ja rakastui Vennyyn. Kohtalokkaan tapaamisen jälkeen he pitivät yhteyttä kirjeitse, vaikka Aho sai mielestään turhan harvoin postia Vennyltä. "En voi tehdä työtä, sinun ajattelemisesi häiritsee minua yöt ja päivät", Aho tilitti rakastetulleen, mutta sai vain asiallista paluupostia vastaukseksi.

Juhani Aho ja Venny solmivat avioliiton vain muutama kuukausi tutustumisensa jälkeen. Alkuaikoina heidän suhteensa oli välitön. Venny oli - toisin kuin Ahon aiemmin tapaamat naiset - lujatahtoinen ja itsenäinen. Pariskunta vietti kiertolaiselämää ja työasiat olivat tärkeällä sijalla kummankin elämässä. 1890-luvun puolivälin aikoihin Ahot lopettivat vaellusvuotensa ja asettuivat pysyvästi Hausjärvelle, mikä merkitsi niin henkistä kuin taloudellistakin vakiintumista.

Rauhallista yhteiseloa kesti hieman yli vuoden, kunnes Ahojen luona usein vieraillut Tilly ja Jussi alkoivat tuntea liian voimakasta kiintymystä toisiinsa. Aho ei pystynyt tekemään valintaa siskosten välillä. Siksi hän ei koskaan jättänyt Tillyä eikä eronnut vaimostaan.

Vuonna 1897 Ahojen elämässä kääntyi uusi sivu. Perhe muutti Hausjärveltä Tuusulaan (myöhemmin Järvenpää) ja Aholaksi nimetty koti vakiintui pian taiteilijakodiksi. 1900-luvun alkupuolella venäläinen sortopolitiikka ajoi useat poliittiset vaikuttajat maanpakoon, niin myös Juhani Aho lähti perheineen Etelä-Eurooppaan. Ahot palasivat Suomeen kesällä 1904 - samana päivänä kuin kenraalikuvernööri Bobrikov ammuttiin. Kolme vuotta myöhemmin Aho vaihtoi ruotsinkielisen nimensä Johannes Brofeldtin virallisesti Juhani Ahoksi.

Venny ja Jussi alkoivat hiljalleen etääntyä toisistaan työ- ja tunneasioiden vuoksi. Aho kaipasi omaa rauhaa kirjoittamiselleen. Vuonna 1911, samana vuonna kuin Aho täytti 50 vuotta, perhe muutti Helsinkiin. Aho kirjoitti kotona ja Venny hankki oman ateljeen Bulevardilta. 1910-luvun loppupuolella pariskunta muutti eri osoitteisiin.

Kansalaissota aiheutti Aholle surua ja poliittiset tapahtumat saivat hänet miettimään uudelleen elämäntyönsä suhdetta yhteiskunnallisiin arvoihin. Huolta aiheuttivat myös perheessä ilmenneet aatteelliset erimielisyydet, kun Heikki-poika asettui punaisten puolelle.

Sota jätti Ahoon syvät jäljet ja hän ei palannut enää entiselleen. Hän muuttui alakuloisemmaksi ja vetäytyi mielellään omiin oloihinsa kalastuksen pariin.
Aho alkoi sairastella vuonna 1920. Vielä sairasvuoteella suunnitteilla ollut kirja jäi haaveeksi, sillä hän kuoli vuotta myöhemmin Helsingin Diakonissalaitoksella. Venny pysyi uskollisesti miehensä vierellä loppuun asti.

Venny Soldan-Brofeldt | Kuvataiteilijan taival | Juhani Aho | Kirjailijan taival | Tilly Soldan