Venny Soldan-Brofeldt | Kuvataiteilijan taival | Juhani Aho | Kirjailijan taival | Tilly Soldan

TILLY SOLDAN
(1873 - 1931)

Mathilda "Tilly" Soldan oli August Soldanin ja hänen vaimonsa Marien kuusihenkisen lapsikatraan kuopus, kymmenen vuotta siskoaan Vennyä nuorempi. Marie-äiti uskoi sievän Tillyn olevan sisaruksista se, joka menee naimisiin ja perustaa perheen. Venny oli lopulta veljensä Guttenin kanssa ainoa, joka avioitui. Tillyn lisäksi Alma, Elin ja Helmi jäivät naimattomiksi.

Tilly vieraili usein Ahon perheen luona Vennyn pyynnöstä ja auttoi lapsenhoidossa ja kotitöissä. Pikkuhiljaa Juhani Ahon ja Tillyn suhde läheni ja lopulta he rakastuivat syvästi.

Tillyn sairastuessa vakavaan munasarjatulehdukseen vuonna 1896 epätoivoinen Jussi kirjoitti sisarensa tukena olleelle Vennylle Savonlinnaan: "Onhan hirveää, jos hän kuolee, kuinka voimme elää sen jälkeen. Mutta se ei saa tapahtua. Yritä nyt, kulta, rakas Venny, kaikki minkä voit. On aivan sietämätöntä ajatella kuolleena häntä, joka oli niin kukoistava ja komea."

Tilly ja Venny olivat monin tavoin toistensa vastakohdat. Tilly oli naisellisempi, temperamenttisempi ja näytti tunteensa siskoaan herkemmin. Hänelle ei kuitenkaan suotu Vennyn tavoin taiteellisia lahjoja ja siksi koti merkitsi hänelle enemmän kuin työ. Tilly opiskeli nuoruusvuosinaan puutarhuriksi, mutta hän ei tehnyt työtä vakituisesti. Hänellä ei ollut myöskään pysyvää asuinpaikkaa, vaan hän seilasi äitinsä ja Ahon kodin väliä.

Tilly tunsi itsensä ajoittain ulkopuoliseksi Ahojen taiteilijaelämässä. Kun hän huomasi olevansa yllättäen raskaana, Venny lähetti hänet Kööpenhaminaan synnyttämään, jottei totuus paljastuisi. Tillyn ja Jussin yhteinen poika Nils Björn eli "Nisse" syntyi vuonna 1902, mutta Tillyn piti esitellä lapsensa ottolapsenaan julkisivun ylläpitämiseksi.

Matkan jälkeen Tilly päätti perustaa lastenkodin Jussin vuokraamalle pientilalle Ristinummelle lähelle Aholaa. Lastenkoti menestyi mainiosti, mutta lopulta Tilly päätti luopua Kakarasaareksi nimetystä paikasta ja lähti opiskelemaan vuonna 1914 sairaanhoitajaksi Tukholmaan. Palattuaan hän muutti Töölöön yhdessä poikansa kanssa ja sai viran lastenhoito-opiston johtajattarena. Jussi oli ahkera vieras "Tillylässä" ja heidän syvä ystävyytensä säilyi Jussin kuolemaan asti.

Riipivä rakkaus, mustasukkaisuus ja salailu varjostivat Tillyn elämää loppuun saakka. Hän pelkäsi kahden rakkaimman ihmisen, Nissen ja Jussin menettämistä. Kuollessaan tuskalliseen syöpään vuonna 1931 - kymmenen vuotta Juhani Ahon jälkeen - hän oli vain 58-vuotias.

Venny Soldan-Brofeldt | Kuvataiteilijan taival | Juhani Aho | Kirjailijan taival | Tilly Soldan