Venny Soldan-Brofeldt | Kuvataiteilijan taival | Juhani Aho | Kirjailijan taival | Tilly Soldan

VENNY SOLDAN-BROFELDT
(1863-1945)

Vendla Irene Soldan syntyi ruotsinkielisen insinööriupseeri August Fredrik Soldanin ja hänen saksalaissyntyisen vaimonsa Marien toiseksi lapseksi. Vaikka isä ei ollutkaan taiteilija, hän oli äärimmäisen kiinnostunut taiteista ja filosofiasta ja innoitti lapsiaan niiden pariin. Venny saikin isältään perinnöksi henkisiä elämänarvoja, jotka tulivat aikanaan yhdistämään häntä tulevaan aviomieheensä Juhani Ahoon.

Venny inhosi koulunkäyntiä ja lopetti sen isänsä luvalla 14-vuotiaana. Hän aloitti kuvataiteen opinnot ensin kotimaassa, sittemmin Suomen rajojen ulkopuolella. Koko sisarusparvelle tärkeä isä kuoli vuonna 1885, minkä jälkeen Venny suuntasi opintomatkalle mm. Pietariin ja Pariisiin.

Venny ei piitannut koreudesta vaan kulki usein housupuvussa tupakka tai piippu hampaissaan. Kirjailija Minna Canth kuvasi häntä seuraavasti: "Neiti Soldan on tavattoman intelligentti nainen ja Juhani Aho näyttää olevan hänestä hyvin intresseerattu, vaikka hän ei suinkaan ole, ei kaunis eikä nuori. Käy sitä paitse jotenkin huolimattomasti puettuna."

Ennen ensitapaamistaan Venny oli tutustunut Juhani Ahoon tämän teosten välityksellä opiskellessaan niistä suomen kieltä. Muutaman kerran ohimennen kohdattuaan Venny ja Jussi tutustuivat lähemmin. Suhde eteni nopeasti avioliitoksi vuoden 1891 syksyllä. Venny ei kuitenkaan jättänyt työtään ja boheemia elämäntapaansa. Hän jatkoi uraansa kuvataiteilijana ja otti osaa naisasialiikkeen toimintaan. Lisäksi hän elätti sisaruksiaan ja äitiään.

Kolmen avioliittovuoden jälkeen Venny tuli raskaaksi ja esikoinen Heikki syntyi vuonna 1895. Viisi vuotta myöhemmin syntyi Antti. Äitiys oli Vennyn elämässä tärkeä voimavara, mutta siitä huolimatta hän piti kiinni itsenäisyydestään elämänsä loppuun asti. Hän rakasti lapsia yli kaiken ja piti heille piirustuskoulua ja sovitti näytelmiä itse rakentamassaan ateljeeteatterissa.

Tillyyn Vennyllä oli ristiriitainen suhde: hän rakasti siskoaan suunnattomasti ja tarvitsi tätä avuksi kotitöissä. Hänen luottamuksensa joutui kuitenkin koetukselle, sillä hiljalleen kytenyt kolmiodraama huipentui vuonna 1896 kun Venny lähti työmatkalle Berliiniin ja Tilly jäi asumaan Jussin kanssa Hausjärven taloa.

Suhteen paljastuttua Tilly kuului yhä tiukemmin Ahon perheen elämään. Venny ei koskaan hylännyt siskoaan vaan kolmiodraamasta muotoutui ajan myötä ystävyysliitto. Silti hän pelkäsi miehensä menettämistä ja vartioi ettei tämän suhde Tillyyn päässyt ulkopuolisten tietoon. Tyynestä ulkokuorestaan huolimatta asia oli Vennylle niin arka, että hän poltti Tillyn ja Jussin kirjeet vanhoilla päivillään vain hieman ennen sisarensa kuolemaa.

Vaikka Vennyn ja Jussin välit etääntyivät vähitellen, pitivät he toisiaan niin ystävinä, ymmärtäjinä kuin elämänkumppaneinakin yhteiselämänsä loppuun asti. Ahon kuoltua vuonna 1921 Venny kävi läpi vaikean suruprosessin, mutta jatkoi silti monipuolista taiteellista työtään ja matkustelua.

Vuonna 1933 Venny muutti Lallukan taiteilijakotiin ja talvisodan aikoihin hän rakennutti Lohjalle erakkomajan, jossa hän maalasi aina kuolemaansa saakka. Hän kuoli sisarusparvensa viimeisenä vuonna 1945 - vain hieman ennen 82-vuotispäiväänsä.

Venny Soldan-Brofeldt | Kuvataiteilijan taival | Juhani Aho | Kirjailijan taival | Tilly Soldan