yle.fi

Koirakoulu

> Kontakti
> Kynsien leikkaaminen
> Avaimet
> Yksin jättäminen
> Remmissä vetäminen
> Totuttaminen lapsiin
> EI -sana
> Liika haukkuminen
> Kuinka koiraa tulisi lähestyä
> Kuopan kaivaminen
> Matkapahoinnin ehkäiseminen
> Sisäsiistiksi opettaminen
> Luokse tuleminen
> Ruokakupin vartioiminen

 

Miia Kantinkoski

Miia Kantinkoskelle  erirotuisten koirien kouluttaminen on taatusti tuttua, sillä hän tekee sitä päivätyökseen. Hän toimii nimittäin koirien kouluttajana Kuulokoirayhdistyksessä.

Kuulokoira koulutetaan siis reagoimaan ääniin, joita sen kuulovammaisen omistajan olisi hyvä kuulla kuten herätyskellon tai ovikellon soiton, tai pelastamaan hätätilanteissa palohälyttimen soidessa tai liikenteen meinatessa jyrätä yli", Miia selvittää. Koira ilmaisee äänet omistajalleen tassulla koskettamalla tai tönäisemällä kuonolla. Tämän jälkeen koira vie omistajansa äänilähteen luo.

Lemmikit ohjelman koulutusvinkeissä pääsemme tutustumaan Miian avustuksella, miten koiran koulutus on hauskaa sekä koiralle että kouluttajalle. Miian koulutusvinkeissä käytetään samaa periaatetta kuin kuulokoirienkin koulutuksessa, eli tarkoituksena on tuottaa oma-aloitteisia, tilanteessa kuin tilanteessa toimivia koiria. Koirat koulutetaan positiivisesti vahvistaen, näin ne uskaltavat toimia epäröimättä.

Miia muistuttaa, että koiran isännällä ja emännällä on oikeus vaatia koiraa käyttäytymään oikein. Koira totutetaan asiaan toistamalla ja palkitsemalla, joten koira oppii positiivisesti vahvistamalla. Tämä tarkoittaa sitä, että koiraa autetaan oikeaan suuntaan ja kun se tekee oikein, se palkitaan, Miia jatkaa.

Miian kouluttamia erirotuisia koiria on toiminnassa eri puolilla Suomea hyvin erilaisissa arkiaskareissa. Yksi pieni mäyräkoira on esimerkiksi töissä eduskunnassa ja pääsee matkustamaan myös ulkomaille. Eläinten ystävä Miia on myös kotioloissa, sillä sieltä löytyvät belgianpaimenkoira Enska ja sheltie Milli sekä kaksi kissaa, Oskari ja Otto-Manni sekä lisäksi akvaario.

Kun Miia pyytää kertomaan, mitä eläintä hän voisi eniten muistuttaa, tulee vastaus nopeasti: mangnustia! Lempieläimeksi - tai ainakin läheisimmäksi Miia listaa tietysti koiran ;-).

www.koiratieto.fi

Lähetä linkki

Esitysaika

Sarja on päättynyt. 
Lemmikit nähtiin YLE TV2:ssa 
24.–28.12.2007

YLE Areena