Linkkejä muualle
Suora linja Suomi express –ohjelman katsojien ja tekijöiden välillä!
Pelisääntöjä maatalousalan opiskeluun.
Kauppojen mainospylväiden koko ärsyttää.
Palokunnassa tanssitaan taas.
Suunnittelevatko esteelliset asianosaiset koulujen lopettamista?
Tutustu myös näihin:
A-tuubi
Ajankohtainen kakkonen
A-Talk
A-Studio
A-Zoom
MOT
Silminnäkijä
Muita linkkejä:
Facebook Suomi express -ryhmä
Miten työurat pidemmiksi?
Päättäjät ja niinsanotut asiantuntijat ovat pohtineet, miten suomalaiset saataisiin pysymään nykyistä pitempään töissä. Onnistuuko työurien pidentäminen pakolla vai vapaaehtoisin keinoin? Ja mitä ne vapaaehtoiset keinot olisivat? Poliitikoilla tuntuu olevan sormi suussa, joten eiköhän anneta neuvoja! Kerro sinä, mitä pitäisi tehdä? Mikä ajaa ihmisiä pois työelämästä? Mikä saisi aloittamaan työn tekemisen aikaisemmin? Ja onko työurien pidentämiselle vaihtoehtoja?
Esitysaika
Suomi express Areenassa
Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan
Ensinnäkin,kuka takaa ettei työnantajat sano irti 60v työntekijää ja jos eläkeputki poistetaan niin jääkö 60v pelkälle pienelle peruspäivärahalle eläkeikään asti kun esim.ansiosidonnainen loppuu,alentavaa.Todellakin järjetön ajatus sillä hallitus ei saa työnantajia kuriin ja varsinkin yli 50v naisia potkitaan pois työstä varsin hanakasti...kokemuksia on ja paljon.Kun ihminen tekee 40v raskasta työtä esim.siivous,hoitoala,ravintola-ala ym.ja vielä pienellä palkalla pienellä porukalla ja usein ilman lakisääteisiä taukoja,yritä siinä sitten jaksaa 65-68 ikävuoteen.Tämänpäivän työilmapiiri on muuttunut vaativaksi,kireäksi ja pelokkaaksi ainaisten irtisanomisten uhkaksi.Jos ei tässä menossa pää pimahda ennen fyysisiä vaivoja niin "noutaja" ehtii ennen eläkeikää!
Nykyaikana on paljon aloja joissa tehdään muuta kuin perinteistä ma-pe 8-16 työtä. Epäsäännölliset työajat ovat tätä päivää. Kun tehdää töitä 24/7, elimistö joutuu kovemmalle tämän epäsäännöllisyyden vuoksi.
Työaikalaki ei ole päivitetty tähän päivään. Maksimi työajat ovat aivan liian korkealla, eikä ahne työnantaja ole halukas näkemään kuin sen maksimi määrän mitä voi teettää. Kuinka voidaan selittää se, että normaalityöaikoja tekevän työajat (esim virastotyö) ovat pienemmät kuin vuorotyötä tekevän (jaksotyö)?
Ihmiset jotka tekevät vuorotyötä oman terveytensä kustannuksella, eivät saa tarvittavia palautumisaikoja esim. yötyöstä, eivät ole eläkeiässä enää työkuntoisia!!
Parannusehdotuksena, työajat vuorotyötätekeville täytyy saada vastaamaan sen kuormitusta, näin olemme ehkä työkuntoisia pidempään. Tällä olisi myös työllistävä vaikutus, kun työaika on lyhyempi täytyy palkata lisää tekijöitä.
Miksi puhutaan työurien pidentämisestä, kun työnantajat eivät palkkaa vanhempia työntekijöitä? Mielestäni koko keskustelu on täynnä kaksinaismoraalia.
Ikärasismin vuoksi työtön ei tarvitse enää suolaa haavoihinsa.
Aloitin jatkuvan työurani 14v (jota jatkui 40v) (tätä aiemmin jo hyvin pienenä piti mennä apuun kun isommat siskot synnyttivät lapsia). Tässäpä Osku Pajamäelle pieni piikki meistä "ahneista" suurista ikäluokista? Jokainen voi laskea, että suurta eläkekertymää minulle lähes kymmenen vuoden työskentelyn jälkeen ei tullut latin latia? Missään elämänvaiheessa ei eläkkeen kertymä käynyt mielessä. Minun kohtalo oli syntyä suureen perheeseen. Opiskelu ei ollut ekana mielessä, eikä siihen liioin ollut varaa? Aikuisten elämään oli hoppu?
Aikuisena suoritin merkonomin tutkinnon, josta olin ylpeä, mutta tätä saavutustani kyseenalaisti puolustusvoimien (papin kertoman mukaan, uskovainen) yliluutnantti sanomalla, että "olet pula-ajan merkonomi"?
Kohtalo kuljetti minut aikanaan töihin PUOLUSTUSVOIMIIN. Tein töitä ahkerasti, kuten aina. En koskaan kieltäytynyt minulle annetuista tehtävistä, vaikka eivät ne aina olleet mieltä ylentäviä? Sain arvostusta ja pikkuhiljaa työtehtäväni vaativoitui ja lisääntyi, mutta samalla "selkään puukottajat" alkoivat tehdä myyrän työtä. Lopulta mentiin niin pitkälle, että naisten rintamaan liittyi miehiä. Kun johto vaihtui, "uudet" johtajat menivät mukaan tähän puukottajaporukkaan. Myös työpaikkamme "sielun paimen" ryhtyi toimiin.
En millään halunnut uskoa, että minulle voi käydä näin. Kamalinta oli että tässä työpaikassa oli aina joku "uhri" joka syötiin ulos. En ikinä olisi kuvitellut saavani tätä kohtelua osakseni? Yritin puolustaa niitä henkilöitä, joita mielestäni kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti mm palkka- asioissa (olin myös luottamusmies ja tein ylimääräisiä kirjanpitotehtäviä, jotka sivutehtäviä, mutta liittyivät työtehtäviini ja joista en saanut palkkaa). Tilinpäätökset tein aina kotona vapaa-ajallani. Tähän varmaan ainakin mieshenkilöt sanovat että "hullu, mikä hullu"?
Kun minun kohdallani alkoi tämä "tosijyrsiminen" tukeuduin ammattiliiton pääluottamusmiehiin, työsuojelupiiriin, työsuojeluvaltuutettuihin, jopa ammattiliiton lakimieheen. Pyysin työpaikalleni palaverin, jossa oli läsnä esimies, työterveyshoitaja, pääluottamusmies, lääkäri ja minä. Palaverissa sovittiin, että työpaikalle kutsutaan ulkopuolinen "konsultti", joka ryhtyy hoitamaan asiaa? Konsulttia ei koskaan tullut ja hallintojohtaja oli kiinnostunut ainoastaan minun lääkkeiden käytöstä? Lääkkeitä en käyttänyt.
Kukaan edellämainituista ei "jaksanut" lähteä minua tukemaan!!!!!!!!!!!!Tein kaikkeni, että tämä "aalto" katkasitaan tässä työyhteisössä? Toisin kävi?
Pikkuhiljaa minulta vietiin "työkalut". Se oli tosi nöyryyttävää. Esimieheni huuto "vittu tässä talossa ei toimi mikään ja ruokakin on p......tä!
Jaksamiseni loppui!
Olen ollut kova liikkumaan ja sain polveeni pahat kulumat. Työpaikkalääkärin "hoito" oli
Tramal-lääkitys, jotta rouva pystyy käymään työssä, kuten lääkäri sanoi. Tramal-lääke on niin voimakas, että aamulla kun heräsin kellon soittoon, piti seinistä ottaa tukea, pyörtymisen rajamailla. Sain siitä lääkkeestä yms vatsahaavat, joita saan varjella ja lääkitä todennäköisesti loppuelämäni ja polvivammat vaan pahenee iän myötä?
Kaikki nämä teesit, jotka tuon esille seuraavassa ehdotuksessani ovat todellisuutta puolustusvoimissa.
Ehdotukseni työuran pidentämiseen on: Tehdään uusi laki joka oikeasti sitoo ja pakottaa päättäjät tarttumaan todellisiin ongelmiin, kuten: Työpaikkakiusaaminen, seksuaalinen ahdistelu, vähättely, ikäsyrjintä ja toivomukseni on että natsiajattelu kitketään pois puolustusvoimista ja sen tilalle tulee yhteisöllisyys ( tuo helinältä helskähtävä muotisana) ja ENNENKAIKKEA lähimmäisen /työkaverin kunnioitusta, jonka puuttumista aikanaan kyseenalaistin työpaikkani ARVOTAULUSSA?
kaikista koulun päättävistä nuorista tulisi pitää kynsinhampain kiinni, jotta eivät syrjäytyisi. Kymppiluokat, tukihenkilöitä ja mitä vaan tarvitsee, jotta kaikki nuoret löytäisivät paikkansa,jokaiselle löytyy jotain.Näin säästetään varmaan myös mielenterveyskuluissa.
Tarvitaan varmaan myös asennemuutosta. Huonon vitosen todistuksen saanut nuorikin voi löytää oman paikkansa ja olla joskus ammattimies tai -nainen!!
Miksi työvoimatoimistossa on niin paljon työnhakijoita?
Ei tehdä niitä lisää..
pitäisi kiinnittää huomiota työssä jaksamiseen. Siihen vaikuttaa:
-työn määrä suhteessa tekijöihin.Jos on aina kiire, kuka jaksaa sellaista työtä ?Pienellä porukalla tehdään raskasta työtä pienellä palkalla.Jos työn määrä on sellainen, että sitä jaksaa vanhanakin tehdä mikäs siinä!
-kivat työkaverit,ei kilpailua
-johtaminen, tasapuolista,ei suosikkeja
-palkkaus, oikeudenmukainen. Vanha ikälisä oli parempi käytäntö kuin tulospalkkaus,jolla pomot voivat nostaa suosikkiensa palkkaa, mikä taas aiheuttaa eripuraa ja varmaan jonkun eläkkeellelähdönkin.
-kokenut työntekijä on palkkansa ansainnut, se on huomattu monesti käytännössä!!
-oikeasti joustavat työajat
Olen valmistunut luokanopettajaksi kahdessa vuodessa vuonna 1968. Aloitin kansakoulun 1952 ja jäin eläkkeelle 2009 Eerikkilän Urheiluopistolta. Olin, varusmiespalvelus mukaan laskettuna, koulumaailmassa yli 55 vuotta ja päätoimisessa työelämässä yli 40 vuotta.
Onko nykynuoriso niin paljon tyhmempää tai laiskempaa, että koulutus kestää vuosia kauemmin kuin 60-luvulla?
Uskon, että koulupäiviä ja -viikkoja, samoin lukukausia, voidaan pidentää nykyisestä. Samoin voidaan oppisisältöjä karsia käytännönläheisemmiksi. Nykyisenä sähköisen median aikakautena ja jatkuvasti nopeasti muuttuvan tiedon aikana kulloinkin tarvittava tieto pitää kuitenkin hankkia uudelleen.
Ennen kuin työurien pidentämistä tarvitsee enemmälti pohtia pitää ratkaista työttömyys. Työttömänä on runsaasti veronmaksajia. Kun työttömyys ja ratkaistu ja 50 ja +50 -vuotiaat sekä nuoret työkykyiset on työllistetty voidaan ruveta miettimään työurien pidentämistä.
Taannoin suurten ikäluokkien eläköityminen oli suuri
huolenaihe eläkelaitoksille. Samaan aikaan todettiin
suomalaisen miehen työssäjaksamisen olevan 34
vuotta (naisten en muista). Suurella ikäluokalla se on
varmaan korkeampi. Oma työurani on kestänyt pian
39 vuotta ja 9 edessä kunnes 65 vuotta täynnä.
Nuorena perittiin eläkemaksua, joka ei kerryttänyt
tulevaa eläkettä. Pitkästä työurasta mielestäni pitäisi
saada jonkinlainen Bonus. Nykyisin opiskellaan
pitkälti yhteiskunnan varoin 30-35 vuotiaaksi, jonka jälkeen viimeistään 60 vuotiaana pitää saada kunnon
eläke. Työuran pituus kaikille sama ? ? ? ?
Nuorten työkyvyttömyyseläkeläisten määrä on valtava. Usein syynä on mielenterveys. Asianmukaista hoitoa he eivät saa. Kun valtaosa psyykkisistä sairauksista on asianmukaisella hoidolla parannettavissa, on käsittämätöntä, että luovumme tästä työvoimasta. Kustannuksista ei voi olla kyse, sillä maksamme heille eläkettä nykyisellä elinajanodotteella 50 vuotta. Kuin että tarjoaisimme hoidon, jonka he sitten työssä ollessaan maksaisivat veroina takaisin. Epäilen, että sama koskee myös vanhempia ja fyysisistä syistä työkyvyttömyyseläkkeellä olevia: ei viitsitä hoitaa sairautta tai räätälöidä työnkuvaa ja työtunteja ihmisen kunnon mukaan. Helpompaa, mutta valitettavasti myös kalliimpaa, on sysätä nämä ihmiset eläkkeelle. Myös silloin, kun he itse haluaisivat töihin:
http://www.takaisintoimeen.fi/uutinen?id=17611197