E-e-e-e-e-e!

 "Pappersboken är ett så bra format att e-boken behövs inte". "Jag vill nog ha en bok i handen som jag kan känna på". Bland annat det här får jag höra när jag går omkring och är entusiastisk över e-boken. Struntprat!

Pappersboken är ofta för tung och tjock för att den skulle vara bekväm att läsa i sängen eller att bära med sig på resor. Pappersboken faller ofta sönder då den är illa inbunden. Pappersboken har ofta så liten text att det är besvärligt att läsa. Men än så länge är e-boken också ett besvärligt format.

Läsplattorna är dyra (ca 200,-). Böckerna är nästan lika dyra som pappersboken, ibland t.o.m dyrare. Plattorna är inte speciellt smarta då det endast går att läsa böcker med dem. Varför kan man inte lagra musik i dem? Varför kan man inte skicka e-post med dem?

Tekniken är litet jobbig. Först ska man ladda ner rätt programvara till sin dator för att kunna läsa böcker. Sedan ska man föra över boken från datorn till plattan. Vilken programvara läser vilket format? Vilka läsplattor läser vilket format? 

Det frågtes blott, det gavs ej svar. Finns Fänrik Stål som e-bok?

Asiasanat: 

Nokiasta tuli tyhmä olo

Kaikki puhuvat Nokian epäonnistumisesta älypuhelinmarkkinoilla. Se on valitettava tosi-asia. Valitettava sekä Suomen talouden että suomalaisten itsetunnon kannalta. Halvat kännykät intialaisille Nokia osaa kyllä myydä, mutta ei älypuhelimia kuluttajalle, joka haluaa muutakin kuin soittaa. Syitä on varmaankin monia. Uskon että syy Applen (ja vastaavien kännyköiden mm. Samsungin ja HTC:n) menestykseen ovat tunneperäisiä.

Yritin kesällä asentaa sähköpostin Nokian älypuhelimeen. Luin manuaalia ja pähkäilin kokonaisen illan. Pyysin apua dipl.ins.-ystävältäni. Ei hänkään osannut. Veimme kännykän 22-vuotiaalle datonomiksi opiskelevalle tutullemme. Hän antoi puolen tunnin päästä periksi. Meille kaikille tuli vähän hölmö olo.

Ostin loppukesästä iPhonen. Asensin sähköpostin alle kahdessa minuutissa. Synkronoin kalenterit, postit ja kuvat pöytäkoneen kanssa. Lataan ns. applikaatioita netistä. Valokuvaan, käsittelen kuvia ja lähetän niitä Facebookiin. Ei tarvitse pyytää apua eikä lukea manuaaleja. Tulee hyvä fiilis. Osaan käyttää multi-medialaitteen monia eri ominaisuuksia, enkä pelkästään puhelintoimintoa.En tunne itseäni tyhmäksi.

En pysty täysin palkein iloitsemaan, kun ajattelen Nokian surkeutta. Toivon, että yhtiö vielä tuo markkinoille ”iPhonen-tappajan”. Sen pitäisi kuitenkin jo olla paljon parempi, eikä vain yhtä hyvä kuin iPhone, että Nokia pääsisi altavastaajan asemastaan. Suomalaisena toivon Nokialle parasta. Kuluttajana valitsen kuitenkin tuotteen, josta tulee hyvä olo. Kukaan ei halua tuntea itseään tyhmäksi.
 

Kvinnan som fick rätt efter åtta år


Jag hade turen att åka till Stockholm på veckoslutet på seminarium för grävande journalister. Det mest intressanta föredraget hölls av Erin E Arvelund från USA.
Hon avslöjade Bernie Madoff åtta år innan han åkte fast. Madoff är – förutom en otrolig historia om förtroende och bedrägeri – en pinsam historia för de övervakande myndigheterna i USA. Han lyckades lura en hel massa proffsinvesterare och privata enbart med sin charm. Men dessutom lyckades han lura den lokala finansinspektionen under flera år. Dom borde ju inte gå att charma.
Men tillbaka till Erin Arvelund. Hon fick ett tips om att Madoffs företag är ”too good to be true”. Hon undersökte saken och skrev en avslöjande artikel. Ingen reagerade. Åtta år senare satt hon – arbetslös – hemma i soffan och tittade på tv. Madoff häktad! Ha! Det här vet jag allting om, tänkte hon. Hon gav några intervjuer och en vecka senare ringde ett större förlag och frågade om hon vill skriva en bok om Madoffskandalen. Det ville hon.
Erin Arvelund's TOO GOOD TO BE TRUE: THE RISE AND FALL OF BERNIE MADOFF
 

Asiasanat: 

Suomenruotslaiset

Kirjoitan vaihteeksi suomeksi. Tein FST:lle ohjelman ruotsinkielisten perusoikeuksista. Palaute on ollut osittain masentavaa.

En masennu siitä, että moni on kanssani eri mieltä. Masennun oudosta politiikan, muka-juridiikan ja rasismin sekoituksesta, jota tulee tuutin täydeltä, heti kun yrittää aiheesta keskustella.

Muutama tosiasia:

-meitä on noin 300.000 ja määrä ei ennusteiden mukaan vähene edes pitkässä juoksussa.

-olemme ihan tavallisia. Emme rikkaampia, emmekä köyhempiä kuin muut suomalaiset. Asumme kaupungeissa ja maaseudulla. Juomme aamuisin kahvia.

-maksamme veroja yhtä paljon kuin muutkin. Emme tule yhteiskunnalle muita kansalaisia kalliimmiksi. (Mitä nyt kadunnimet pitää joillakin paikkakunnilla varustaa kaksikielisillä kylteillä.)

-suurin osa ruotsinkielisistä ei osaa suomea niin hyvin, että pärjää potilaana, poliisikuulustelussa tai oikeudessa tai edes rakennuslupaa hakiessa. Siksi ruotsinkieliset tarvitsevat palveluita omalla äidinkielellään.
 

Asiasanat: 

Animal spirits

Boken Animal spirits (Vaiston varassa, Gaudeamus 2009) borde vara obligatorisk läsning i skolan, men framför allt för beslutsfattare. Den berättar varför vi befinner oss i en ekonomisk kris just nu. Den ger bl.a. en klar förklaring till den isländska katastrofen.

Boken handlar om de psykologiska mekanismer (animal spirits, för att citera Adam Smith) som styr ekonomin. Ekonomisk teori har utgått från att vi människor handlar rationellt. Det stämmer inte. Vi styrs också av känslor. Det här gäller både börsproffs och husmödrar. Ekonomisk teori har visat sig vara mer eller mindre struntprat. Vilket är en orsak till den ekonomiska krisen. En större medvetenhet om vad som egentligen ligger bakom marknadens mekanismer kunde bespara oss från mycket elände.

Boken är skriven av två nobelpristagare i ekonomi. De är riktiga tungviktare inom den etablerade vetenskapen, men hittar inga förklaringar till dagens kris i klassisk ekonomisk teori. Därför överger de den och försöker formulera en ny. Det känns ganska dramatiskt när de nu medger att de har haft fel i trettio år.

 

Ice cold capital


Ska Island straffas för att de tog dumdristiga risker och körde ekonomin i botten? Svaret är ja!

Orsaken är att det andra alternativet är värre. Det handlar om att ersätta bl.a. de britter som placerade pengar i den isländska Icesavebanken. Icesave gick i konkurs och britterna förlorade sina pengar. Storbritannien ersatte de enskilda placerarna och kräver nu pengarna av Island. Det är fråga om fruktansvärda summor. De som drabbas är vanliga isländare som inte hade någonting att göra med Icesave. Det är oskäligt och orättvist. Ändå anser jag att de måste betala.

Om Island inte står för bankens förluster förlorar hela världen sitt förtroende för Island vilket drabbar den isländska ekonomin ännu hårdare. Om placerare inte kan lita på statsgarantierna är vi på en farlig väg. Intressant är att många auktoriteter inom ekonomin inte håller med. De lägger mer tyngd på rättviseaspekter än på förtroendet för systemet. Vad gör vi med rättvisa om hela systemet kollapsar?

 

God Jul(handel)!

 

Jag brukar fnysa åt julruschen. Hysteri! Klappjakt! Ändå är jag ju med i den svängen som de allra flesta andra. Jag vill ju också glädja mina närmaste med julklappar. Även om vi försöker minimera antalet klappar. Men så kan man också se julruschen från en annan synvinkel. För många företag är julen den viktigaste säsongen. Och utan framgångsrika företag… ja, ni vet. Så hur gärna jag än vill betona julens glädjebudskap utan kommersialism så måste jag medge att det är litet falskt. Hjulen ska rulla för att vi ska ha arbetsplatser och inkomster och skatteintäkter och så vidare. Så är åtminstone den här världen uppbyggd. I en annan värld, kanske. God Jul!
 

Asiasanat: 

Caymanöarna och Finland

I början av detta år besökte jag Caymanöarna för att ta reda på vad de finländska bolagen pysslar med där. Käckt, eller hur? Riktigt så naiv är jag inte, att jag trodde mig penetrera banksekretessen där. Men OECD-länderna, EU och USA är däremot just så naiva.

Under hösten har det skrivits en hel massa avtal om informationsutbyte mellan EU-länder och skatteparadisländer. Tittar man närmare på vad som egentligen har skrivits så upptäcker man att det har skrivits avtal mellan skatteparadis och skatteparadis samt mellan skatteparadis och små länder som Färöarna. Dessa avtal har naturligtvis ingen betydelse.

De avtal som kunde ha betydelse har antagligen inte heller någon betydelse. Det har existerat avtal mellan USA och skatteparadis i många år men det är bara småpotatis som man får fram tack vare dem. Hela poängen med sekretess går ju ut på att t.ex. truster och fonder på Caymanöarna är i praktiken hemliga. Det går inte att få fram vem som verkligen är ägare och vem som får den ekonomiska nyttan av skattefusk och penningtvätt.

De gånger företag och enskilda har åkt fast har det kommit fram att fifflarna undantagslöst har byggt upp kedjor av skatteparadisbolag som är i praktiken omöjliga att komma åt. Caymanbanker och –myndigheter kommer inte att lämna en enda bit information till Finland. Det enda sättet att få fast är en skatteparadisfifflare är om han eller hon åker fast för brott i hemlandet och man via en sådan utredning får fram information.

Genom att godkänna nolltaxering, hög banksekretess och bokföringslagar som inte tvingar fram landsvisa siffror har vi godkännt skatteparadisfifflandet. Och av någon orsak får Caymanöarna fortsätta erbjuda tjänster bland annat till finländska Wärtsilä, Konecranes, Neste och några andra.

Palmolja – globaliseringen som en spark i smalbenet

 

”Vad tycker du om palmolja?” Jag fick frågan innan jag hade hunnit tänka på saken. Jag mumlade nånting om regnskogarna. Sedan tänkte jag på saken. Och jag mumlar fortfarande mumlade nånting om regnskogarna. Palmolja är för mig ett typexempel på hur den globaliserade ekonomins begrepp fungerar. Plötsligt dyker frågan upp i alla medier. Vad händer i länder där den odlas? Finländsk industri utnyttjar den men tar den ansvar för eventuella följder för lokalbefolkningen. Är följderna positiva (arbete, export) eller negativa (skövling av regnskogen, internationell industri tar över)? Är palmoljan ekologisk? Är den ohälsosam? Är den ekonomisk? För att riktigt veta kräver det att man sätter sig in i globala processer, jämför, ifrågasätter, kollar källor, tar ställning till olika typer av värderingar, väger alternativ. När ska man hinna? Och vad tycker du om den finländska skogsindustrins eucalyptusodlingar, om reklamer i Googles e-post och hur Google registrerar dina meddelanden, om söderresornas inverkan på ditt ekologiska fotavtryck, om USAs handelsbalans och beroendet av Kina, om EU:s nya grundlag, om….


 

God morgon världen eller adjö till insändarsidan.

Jag har skippat morgonritualen med papperstidningen. Nätet är mycket bättre! Bredare sortiment. Snabbare. Ingen trycksvärta. Kaffekoppen i vänster hand, höger på musen.

Men man får ju inte allt. Insändarsidan till exempel. Och dödsannonserna. Voj voj. Å andra sidan får man nyheter och artiklar från nära och fjärran om både kultur- och business och vad som helst. Svenska Dagbladet, Financial Times, Hbl, HeSa, Vasabladet, Kauppalehti, Observer, Vanity fair och glöm inte Yles hemsida med lokalnyheter. Vad är viktigare? Insändarsidan?

Jo jag vet. Det finns en hel del men-jag-måste-ju- läsa-mi n–morgontidning- vid-frukostbordet-människor. Men då så.

Det som däremot är ett ökande problem är reklamerna. Reklamnissarna är aggressiva. Vissa tidningar funkar så att det första man ser är en stor reklam, sedan kommer artiklarna med fördröjning. Andra har reklamer som finns mellan artiklarna så att om man av misstag rör vid reklamen startar en filmsnutt med ljud. Husis har ibland reklamer på finska! Ny tvåspråkig image?

Och gratis är det ju. Vi får se hur länge.

 

Sivut

Pekka Palmgren

Pekka Palmgren jobbar för det grävande programmet Spotlight i FST. Han försöker förstå vad som händer inom ekonomi och media - med varierande framgång.