Imurointia eli lataamista eli tallentamista

Radio on nyt toden totta kaikkialla. YLEllä paraikaa meneillään olevan kampanjan tarkoituksena on tehdä tunnetuksi radion uusia käyttötapoja.


Tänään Päivän podcastina on aamulla YLE Radio 1:llä lähetetty Tuomas Enbusken ohjelma, jossa kysytään mitä suomalaisten pitäsi tehdä uudessa maailmassa. Tuomas itse kirjoittaa blogissaan http://blogit.yleradio1.yle.fi/tuomasenbuske aiheesta tarkemmin.


No ohjelma oli ja meni radiossa, uusitaankin toki joskus, mutta kuka ehtii ja muistaa avata radion juuri oikealla hetkellä. Toivottavasti monet, mutta ne jotka eivät muista, pääsevät kuuntelemaan Enbuskea netin kautta. Tätäkin mahdollisuutta jo monet käyttävät hyväkseen.


Mutta entä jos ohjelmaa ei enää Areenasta jonkin ajan kuluttua löydykään?
Ratkaisu tähän on tallentaa ohjelma omalle tietokoneelle. Tämä on nyt sitä lataamista tai imurointia. Siis yksinkertaisesti äänitiedoston tallentamista netistä omaan koneeseen.


Jaha.. ja mitenkäkös tuo sitten mahtaa tapahtua….


yle.fi/radio -sivulla homma käy niin, että kun käyttäjä klikkaa ”Lataa mp3” –linkkiä, aukaa ikkuna, jossa kysytään haluatko avata (open) tallentaa (save) vai perutko koko jutun (cancel). Kun painat tallenna (save), niin sitten aukeaa ikkuna, josta voit valita mihin paikaan tietokoneellesi haluat ohjelman tallentaa. Itse olen sen verran hatarapäinen, että vastoin valistuneempien nörttien neuvoja tallennan tiedoston usein työpödälle (desktop).


Nykyään YLEn ladattavien ohjelmien tiedostonimi on valitettavasti merkillinen numerosarja, josta ei erkkikään näe mikä ohjelma on kyseessä. Tässä tallennusvaiheessa itse yleensä kirjoitan ohjelmalle selkokielisen nimen. Tämä tapahtuu tässä samassa ikkunassa ennen kuin painat tallenna (save). Kirjoita nimeksi vaikkapa…..                        

                                      enbuske070509 .mp3


Tämän jälkeen paina tallenna (save). Nyt kone raksuttaa jonkin aikaa ja kertoo lopulta, että lataus (download) on suoritettu.


Nyt sinulla on koko ohjelma tallessa omalla koneella, ja voit kuunnella sitä milloin ja niin monta kertaa kuin haluat. Voit siirtää ohjelman myös esim. kannettavaan mp3 –soittimeen.


Bloggailen soittimesta lisää tuonnempana, mutta väitän, että jos osaat käyttää muistitikkua, niin osaat myös siirtää ohjelman mp3-soittimeen. Vaikka mallit vaihtelevat hienostuneista vähemmän hienostuneisiin, niin toimintaperiaate on kaikissa sama.
latailemisiin

t. Airi S