Podcasteista vaalitietoa

Eurovaalit pidetään parin viikon päästä. Suomessa, kuten muuallakin Euroopassa, ollaan kovasti huolissaan siitä, että eurovaalit eivät kiinnosta ihmisiä. Päivän podcast on tänään Maailmanpolitiikan arkipäivää –sarjan ohjelma, jossa puidaan syitä laimeaan vaali-intoon. Ohjelmassa kerrotaan myös mitä EU:ssa oikein päätetään ja mitä taas ei.

Suomalaiset valitsevat parlamenttiin 13 euroedustajaa eli meppiä. Viime vaaleissa Suomen äänestysprosentti oli vaivaiset 41%. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei ole ihme, koska EU:n päätöksentekojärjestelmä varmasti vaikuttaa tavallisesta kansalaisesta sekavalta.


Vaaliuurnille kannattaisi kuitenkin vaivautua, sillä EU:ssa päätettävät asiat vaikuttavat Suomeenkin. EU:ssa päätetään esim. unionin työaikalainsäädännöstä, tuleeko Suomenkin markkinoille geenimanipuloituja elintarvikkeita tai millaisia kemikaaleja markkinoille päästetään.

Toinen kysymys on sitten se, ketä oikein äänestäisi. Vaikka oma ehdokas olisikin jo selvillä, kannattaa kuitenkin kuunnella eri puolueiden vaalitenttejä äänestyspäätöksen tueksi.

Kaikkien puolueiden vaalitentitkin voit tilata podcastina. Tilaa koko setti, siirrä podcast kannettavaan .mp3 - soittimeen ja kuuntele tentti tai pari aina iltalenkillä, niin varmasti EU-tietoisuus lisääntyy. Ja se oma ehdokasvalintakin selkenee.

Ohjeet podcastin tilaamiseen ja siirtämiseen mp3-soittimeen löydät täältä. Ladattavat podcastit löytyvät tutusta osoitteesta yle.fi/radio

Eurovaalit podcast
 

Asiasanat: