Ke 26.11.2014 @ 10:33Sari Veikkolainen, Yle HR

#ylelle kesäksi 2015 - kesätoimittajahaku on alkanut

Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta etsii kesäksi 2015 innostuneita ja taitavia kesätoimittajia sekä Pasilaan että aluetoimituksiin eri puolille Suomea. Tarjoamme mahdollisuuden päästä tekemään uutis-, ajankohtais- ja urheilusisältöjä niin televisioon, radioon kuin verkkoonkin. 

Jos sinulla on kysymyksiä kesätoimittajan työhön liittyen, voit lähettää kysymyksesi osoitteella ylelle@yle.fi. Kysymys ja vastaus julkaistaan tässä blogissa. Keskustelua käydään ja kysyä voit myös Twitterissä ja Instagramissa tunnisteella #ylelle. Katso lisätietoja tehtävistä, rekryvideo ja hae! Kuvia Ylestä ja toimittajan työstä voit katsoa Instagramin lisäksi myös Pinterestissä.

Milloin hakuaika päättyy ja koska mahdolliset haastattelut pidetään?

Hakuaika kaikkiin kesätoimittajatehtäviin päättyy 17.12.2014. Kutsua haastatteluun voi odottaa viimeistään tammikuussa.

Kuinka paljon kesätoimittajia rekrytoidaan?

Valtakunnan uutisiin Helsinkiin valitaan noin 30 henkilöä ja Yle Alueille kunkin paikkakunnan tarpeen mukaan.

Miksi kesätoimittajahaku on jo nyt?

Hakuajankohta on alan käytäntö, useimmat mediatalot aloittavat kesätyöntekijähaut jo ennen joulua.

Mitä koulutusta kesätoimittajalta vaaditaan?

Varsinaisia pätevyysvaatimuksia ei ole, mutta käytännössä alan opintoja, jotka mielellään ovat jo loppuvaiheessa.

Rekrytoidaanko myös englanninkielisiä kesätoimittajia?

Yle Newsissä saattaa olla sijaistarvetta eli kannattaa hakea.

Voiko hakemuksen mukana lähettää työnäytteitä?

Voi ja kannattaakin laittaa mahdollisia näytteitä mukaan, vaikka niitä ei ilmoituksessa varsinaisesti pyydetä. Näytteitä voi laittaa liitetiedostona tai linkkeinä. Liitteet voi ladata hakulomakkeen CV tai Hakemus liitteenä -kohtaan.

Kuinka pitkiin työsuhteisiin kesätoimittajia palkataan?

Kesätoimittajan määräaikainen työ kestää yleensä noin 3 kuukautta.

Olen alkuvuoden matkoilla. Jos pääsen haastatteluun niin voiko sen tehdä esim. Skypellä?

Kyllä voi.

Palkkaako Yle Urheilu kesätoimittajia muuallekin kuin Helsinkiin?

Lähtökohtaisesti haemme työvoimaa Helsinkiin, mutta ei tietyllä alueellakaan toimiminen ole täysin poissuljettua.

Pe 07.03.2014 @ 08:57Sari Veikkolainen, Yle HR

Vinkkejä kesätyönhakuun! #ylensiisti

Työnhakeminen ei ole koskaan helppoa. Eikä varsinkaan ensimmäisellä kerralla. Tässä muutamia vinkkejä työnhakuun. Näitä kannattaa käyttää myös Ylen siistiä kesäduunia hakiessa. 

Aluksi sanastoa

Kun puhutaan rekryjärjestelmästä tai hakulomakkeesta tarkoitetaan selainpohjaista systeemiä, jonne hakija täyttää tietonsa. Esimerkiksi meillä Ylellä on sellainen käytössä. Järjestelmä on työnantajalle kätevä: kaikkien hakijoiden kaikki tiedot tallentuvat samaan tietokantaan, jossa niitä voi tutkia ja lajitella.

Aina ei rekryjärjestelmää ole, vaan hakemus lähetetään sähköpostilla. Hakemus on siis tässä tapauksessa puolivirallinen kirje, jossa voit kertoa miksi haluat tämän työn ja miksi juuri sinä olet se paras henkilö hommaan. Googlesta löytyy paljon mallipohjia hakemuksen laadintaan.

Avoin hakemus on puolestaan hakemus, jonka lähetät yritykseen, jossa haluaisit olla töissä, mutta jossa ei ole paikkaa auki. Käytännössä avoin hakemus on ihan samanlainen kuin hakemus. Avoin hakemus kannattaa aina osoittaa nimellä tietylle henkilölle. Muuten vastaanottajalle tulee tunne, että olet lähettänyt saman viestin ainakin sataan paikkaan etkä ole juuri meistä erityisen kiinnostunut.

CV eli ansioluettelo on virallinen dokumentti, josta käy ilmi faktat koulutuksestasi ja työkokemuksestasi. CV-malleja on monia, kannattaa tässäkin googlata itselleen sopiva.  CV kannattaa aina liittää mukaan oli sitten kyse rekryjärjestelmän kautta hakemisesta tai sähköpostilla tehtävästä hausta.

Listaa CV:ssä myös harrastus- ja vapaaehtoistoimintasi. Niistä työnantaja saa paljon tietoa sinusta kun työkokemusta ei vielä ole.

Millainen on hyvä työhakemus?

Tärkeintä on, että hakemuksessa ei ole kiroitus eikä yhdys sanavirheitä. Jos olet epävarma, pyydä jotakuta oikolukemaan hakemuksesi.

Tee hakemuksesta itsesi näköinen, älä pönötä ellet ole pönöttäjä. Hakemus voi olla hyvinkin rento, mutta ota tyyliä miettiessä huomioon millaiseen paikkaan haet.

Älä sure sitä, että sinulla ei ole työkokemusta. Kukaan ei oleta nuoren olevan kovin kokenut. Kerro hakemuksessasi itsestäsi, mikä sinua kiinnostaa, mitä tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on ja miten tämä työpaikka auttaa niiden saavuttamisessa. Voit vaikka kertoa mitä tekisit saamallasi palkalla.

Älä kuitenkaan jaarittele. Hyvä hakemus mahtuu yhdelle sivulle. Äläkä kirjoita hakemukseen itsestäänselvyyksiä. Arvaa vain kuinka monta “iloista ja sosiaalista” hakijaa jokaiseen työpaikkaan hakee? Erotu joukosta omana itsenäsi.

Ja muista kuva. Hakemukseen kannattaa aina laittaa kuva.

Ja sitten yhteydenotto työnantajaan

Jos ilmoituksessa on puhelinnumero, kannattaa soittaa ja kysyä lisätietoja. Se on jännittävää ja on hyvä tehdä ennakkoon lista asioista, joita aikoo kysellä.

Jos yhteystietoja ei ole annettu en suosittele olemaan omatoiminen ja ottamaan silti yhteyttä. Nämä ylimääräiset yhteydenotot saattavat ärsyttää työnantajaa. Varsinkin jos kyseessä on rekrytointi, jossa on paljon hakijoita.

Noudata siis annettuja ohjeita. Jos haku on aika pieni, esim. lähikahvila etsii työntekijää niin siinä tapauksessa voi olla hyvä idea viedä hakemus henkilökohtaisesti. 

Jos käy niin, että työnantaja ei vastaa kyselyysi, älä ota sitä henkilökohtaisesti. Kyse ei ole siitä, että olisit huono hakija, vaan todennäköisesti hakijoita vain on niin paljon. On epäkohteliasta jättää vastaamatta, mutta niin vain tapahtuu.

Haastatteluun!

Tärkein sääntö työhaastatteluun on: älä myöhästy. Älä myöskään saavu viime tipassa hikisenä ja huohottaen. Mutta älä myöskään mene paikalle kohtuuttomasti etuajassa. Sekin antaa huonon vaikutelman. Saavu paikalle hieman ennen sovittua aikaa arvokkaasti ja rauhallisesti.

Jos haastattelu jännittää niin se ei haittaa. Haastattelu jännittää kaikkia. Ja jännitys saa myös näkyä, sehän on merkki siitä, että olet tosissasi liikkeellä. Innostuskin saa näkyä!

Hymyile, katso haastattelijaa silmiin, kuuntele kysymykset ja vastaa rauhallisesti. Ja tässäkin: ole oma itsesi. Teeskentely ei kannata ja yleensä näkyy läpi.

Mieti etukäteen mitä haluat haastattelussa kysyä ja kirjoita vaikka muistilappu. Jännittävässä tilanteessa kysymykset saattavat muuten unohtua.

Haastattelun jälkeen tee jotain mukavaa ja koita unohtaa koko juttu! Se ei ole helppoa, mutta hakijoita on paljon eikä mahdollista työnsaantia kannata liikaa spekuloida.

PS. Muista linkit!

Koska työnantaja ei googlaa sinua on tosi tärkeää, että laitat hakemukseen kaikki linkit, joista löytyy tietoa sinusta ja mielenkiinnon kohteistasi. Siis blogit, vlogit, kuvat ja niin edelleen. Nekin asiat, jotka eivät liity suoraan haettuun tehtävään saattavat olla kiinnostavia ja hyödyllisiä. Mitä enemmän kerrot itsestäsi, sen parempi.

Ylen siisti kesäduuni #ylensiisti hakuaika on 1.-31.3.2014. Tarjoamme kesätöitä Tampereella ja Pasilassa 16-17-vuotiaille nuorille. Lue lisätietoja ja hae!

Ma 10.02.2014 @ 10:45Marjo Ahonen, Kehittämisen päällikkö, Uutis- ja ajankohtaistoiminta

Tule mukaan uudistamaan Ylen ulkomaantoimintaa

Kirjoitan tätä työmatkalla Luxemburgissa. Ympärillä kuohuu Eurooppa, mutta tänne pikkuvaltioon kuohut eivät tunnu juurikaan ylettyvän. Luxemburg on vauras, siisti ja sen poliitikot pärjäävät hyvin EU:n herrahississä. Olisi kuitenkin mielenkiintoista päästä hieman syvemmälle. Miten luxemburgilaiset elävät? Entäs se veroparatiisipuhe? Mikä painoarvo maalla on Suomen näkökulmasta?

Näiden tarinoiden esiin kaivaminen on Ylen ulkomaantoimituksen pelikenttää. Haluamme kertoa aina vain monimutkaisemmalta tuntuvasta maailmasta yleisöllemme. Haluamme uutisoida asiat nopeasti mutta myös taustoittaa tapahtumat huolellisesti. Haluamme, että suomalaisilla olisi tieto mutta myös ymmärrys maailman tapahtumista.

Ylen uutis-ja ajankohtaistoiminta on vahvistamassa ulkomaantoimintaansa merkittävästi. Haemme vahvoja osaajia niin maailmalle kuin kotitoimitukseen Helsinkiin. Uusilla lyhytaikaisilla kirjeenvaihtajapesteillä pyrimme joustavuuteen, olemaan läsnä maailman "hot spoteissa".

Nyt etsimme määräaikaista kirjeenvaihtajaa Rio de Janeiroon välittämään tunnelmia jalkapallon MM-kisoihin valmistautuvasta Brasiliasta sekä kirjeenvaihtajaa Brysseliin vahvistamaan Ylen EU-tiimiä eurovaalien lähestyessä. Kotitoimituksessa vahvistaminen kykyämme lähteä nopeasti liikkeelle äkillisen uutisen iskiessä.

Ja kaikkea tätä johtamaan haemme ulkomaantoimituksen päällikköä ja kirjeenvaihtajaverkon työtä koordinoivaa osaajaa.

Palvelemme jatkossa ulkomaan tapahtumista kiinnostunutta verkkoyleisöämme entistä paremmin. Toimittajiemme matkapäiväkirjoista tai blogeista saa tietää asioita, joita ei esimerkiksi perinteiseen uutisjuttuun mahdu. Lisäämme kaikissa välineissä suoria osuuksia maailmalta niin uutis- kuin ajankohtaisohjelmissa.

Edessä on paljon työtä ja paljon mahdollisuuksia. Jos innostuit, niin ota yhteyttä!

Kaikki Ulkomaantoiminnan avoimet tehtävät löydät täältä. Hakuaika päättyy tehtävästä riippuen 21.2.2014 tai 2.3.2014.

Ke 29.01.2014 @ 11:14Sari Veikkolainen, Yle HR

Ylen siistiä kesäduunia taas tarjolla!

Parasta Pasilan kesäkuussa on ylivoimaisesti se, että hetkellisesti Ylen keski-ikä laskee merkittävästi siistien kesäduunareiden tullessa hommiin.

Ensimmäiset kesäduunarit palkattiin kesäkuuksi 2009 ja sen jälkeen vuosittain noin 30 iältään 16-17 –vuotiasta nuorta on päässyt kuukaudeksi tutustumaan Yleen.

Tänä on vuonna on taas mahdollista hakea Ylen siistiä kesäduunia. Hakuaikaa on maaliskuu, 2.3. – 31.3. Haku löytyy Ylen Työpaikat –sivulta ja verkosta tunnisteella #ylensiisti sekä Facebookista.

Ja kuten aina ennenkin, on duuneja tarjolla eri puolilla taloa, mukana ovat mm. Radio Extrem, Yle Uutiset ja Yle Urheilu. Tarkka tieto paikoista tulee hakuajan alkaessa ja hakemuksen jättäessään hakija voi määritellä mihin toimitukseen ensisijaisesti haluaa siistiin duuniin.

Siisti kesäduuni on 1. – 30.6.2015 ja päivittäinen työaika on 6h. Pääsääntöisesti töitä tehtään 9-15, mutta monissa tehtävissä (esim. uutiset ja urheilu) työaika  voi vaihdella.

Palkkaa kesäduunista maksetaan 900,-.

Ylen siistiä kesäduunia voivat hakea siis 16-17 –vuotiaat nuoret. Ikärajana on, että hakija on kesäkuussa täyttänyt vähintään 16, mutta ei vielä 18-vuotta. Ajatuksena on tarjota työtä nimenomaan alle 18-vuotiaille, joille kesätyön saaminen on muutenkin vaikeampaa.

Kesäduunarit ovat päässeet osallistumaan ohjelmantekoon hyvin monipuolisesti. Jos mietit kiinnostaisiko duuni sinua, katsopa kesäduuniblogista mitä kesällä 2014 on saatu aikaan. Myös kuvia löytyy esim. Pinterestistä ja Instasta #ylensiisti.

Jos haluat jo fiilistellä tulevan kesän duunimahdollisuuksia, jaa kuvia ja päivityksiä tunnisteella #ylensiisti. Seuraamme tunnistetta ainakin Instagramissa ja Twitterissä ja vastailemme jo nyt mahdollisiin kysymyksiin. Myös Facebookissa voi kysellä lisätietoja.

#ylejobb - Sommarreporter på Yle?

Yle Nyheter och Sport tillsammans med Yle Fakta och Fiktion söker ivriga och kunniga sommarreportrar både till Böle och till regionerna runt om i Svenskfinland. Vi erbjuder dig möjligheten att göra intressant och mångsidigt innehåll för tv, radio och webb.

Om du har frågor gällande sommarreporterjobben kan du ställa frågor på adressen ylejobb@yle.fi. Frågorna och svaren publiceras i den här bloggen. Du kan också fråga och diskutera på Twitter under hashtaggen #ylejobb (också Instagram). Läs mera om jobben och sök här!

När går ansökningstiden ut och när intervjuar ni sökande?

Ansökningstiden till alla sommarreporterjobb går ut den 9.2.2014. Om du kallas till intervju så sker det inom februari.  

Hurdan utbildning måste en sommarreporter ha?

Vi har inga specifika krav, men i princip är det bra om du är på slutrakan med dina studier. Det är bra om du har någon tidigare arbetserfarenhet eller specialkunskap. Huvudsaken är att du är samhällsintresserad, har huvudet på skaft och är villig att lära dig nya saker.

Kan jag skicka arbetsprov med min ansökan?

Jo, det kan du göra och det lönar sig säkert att bifoga eventuella arbetsprov. Du kan bifoga dem som bilagor eller länkar till ansökningsblanketten, under rubriken Bilagor där du också kan bifoga din cv eller en fritt formulerad ansökan.

För hur lång tid anställer ni sommarreportrar?

Sommarreportrarna jobbar oftast 2-3 månader, beroende på redaktionens behov och hur man kommer överens.

Jag är kanske på resa utomlands då ni intervjuar sökande. Kan arbetsintervjun ske till exempel via Skype?

Jadå, det ordnar sig.

Anställer Yle Sporten sommarjobbare till andra orter än Helsingfors?

I första hand är det Helsingfors som gäller om du jobbar på Yle Sporten. 

Ti 14.01.2014 @ 09:14Ilmari Huttu-Hiltunen, kehitystuottaja

Yle etsii harjoittelijoita Mediapolikseen Tampereelle

Yle haluaa parantaa opiskelijaharjoittelua ja siihen liittyviä käytäntöjä juuri nyt kun Mediapoliksen kampus Tohloppiin on syntymässä. Tampereen ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijat ja Tredun media-assistenttiopiskelijat siirtyvät Mediapolikseen syksyllä 2014. Tämä on suuri muutos Mediapoliksessa työskenteleville yleläisille ja tarjoaa mahdollisuuden  aivan uudenlaiseen yhteistyöhön.

Yle Tuotanto ja Design käynnistää harjoittelijapilotin, jolla yhdenmukaistetaan harjoittelukäytäntöjä ja luodaan perustaa tulevalle yhteistyölle.

Haku harjoittelupaikkoihin on käynnissä 9.2.2014 saakka. Katso tästä tarjolla olevat paikat.

Hakuprosessi on avoin kaikille opiskelijoille opiskelupaikasta riippumatta, ei pelkästään Mediapoliksessa opiskeleville. Ja vaikka pilotti tehdään Tampereella, sijoittuu kaksi harjoittelupaikkaa Pasilaan.

Yle Tuotanto ja Design saa merkittävän edun harjoittelijoiden rekrytoinnista. Toistaiseksi osa esimiehistä saa harjoittelupaikkakyselyjä päivittäin puhelimitse ja harvoin sopivaa paikkaa on juuri sillä hetkellä tarjolla.

Pilotissa paikat ja harjoitteluajat on ennalta mietitty tuotantoaikataulujen mukaan ja haluaika yhtenäinen. Näin hakijat ovat tasa-arvoisemmassa asemassa ja pääsevät tutustumaan yleiseen työnhakukäytäntöön. Hakemusten perusteella valitaan pieni joukko opiskelijoita haastatteluun, josta esimies valitsee kuhunkin tehtävään sopivan harjoittelijan.

Harjoittelijalle osoitetaan aina harjoittelun ohjaaja. Harjoittelija ei tee itsenäistä työtä. Kokonaisuudessaan harjoittelun etenemisestä Ylellä vastaa esimies.

Opiskelijaharjoittelija pääsee virallisesti osallistumaan työtehtäviin. Esimiehet ovat miettineet etukäteen sopivat ajat ja projektit, joissa harjoittelija saa riittäviä haasteita oppimisen kannalta. Tehtävät on määritelty niin, että ne vastaavat ensimmäisten opiskeluvuosien aikana saavutettavia taitoja.

Harjoittelijan rooli ei korvaa varsinaista työntekijää missään toimenkuvassa. Maksamme harjoittelusta palkan (660e/kk), koska tehtävään liittyy työn tekoa. Harjoittelijan toimenkuva on pääasiassa varsinaista työtehtävää avustavaa työtä. Palkka, pienikin, tasa-arvoistaa ulkopaikkakunnilta tulevien hakijoiden mahdollisuutta tulla Ylelle harjoitteluun. Harjoittelusta voidaan maksaa 660e/kk silloin, kun se voidaan rinnastaa uuden Ylen ohjelmatyöntekijöiden TES:n mukaisesti palkattomaan harjoitteluun.

Tämä on nyt ensimmäinen kokeilu opiskelijaharjoittelijoiden yhtenäisestä rekrytoimisesta. Projektin päätyttyä keräämme kokemuksia niin opiskelijoilta, opettajilta kuin myös yleläisiltä ja muodostamme uuden käytännön. Tavoitteena on julkaista harjoittelupaikat haettaviksi kaksi kertaa vuodessa. Kokeilu tehdään Tampereen Yle Tuotannossa ja Designissa, mutta mahdollisuuksien mukaan käytäntöä sovelletaan Ylessä laajemmin.

Oppilaitoksilta saamamme palautteen perusteella opiskelijat ovat olleet hyvin tyytyväisiä harjoitteluunsa Yle Tuotannossa ja Designissa. Odotamme innolla uusia ja innokkaita harjoittelijoita ja tarjoamme mielellämme heille sopivan haastavia tehtäviä! Toivomme, että harjoittelijat saavat entistä paremman käsityksen alasta ja enemmän hyötyä opintoihinsa harjoittelustaan Yleisradiossa. 

Lisätietoja Ylen harjoittelijakäytännöistä.

Haussa olevat harjoittelupaikat

Pe 20.12.2013 @ 10:42Sari Veikkolainen, Yle HR

Harjoittelijakäytännöt Ylessä

Harjoittelijat ovat Ylelle tärkeitä ja meillä onkin vuosittain lukuisa joukko erilaisia harjoittelijoita. Parhaimmillaan harjoittelu hyödyttää kaikkia: opiskelija saa arvokasta kokemusta ja työyhteisö uusia raikkaita tuulahduksia sekä näkemystä siitä, millainen nuorten maailma on ja mihin media-ala on menossa.

Palkaton harjoittelu

Osa harjoittelusta on palkatonta, jolloin opiskelija on oikeutettu opintotukeen harjoitteluajalta. Nämä palkattoman harjoittelun käytännöt Ylessä muuttuvat vuoden 2014 alusta.  Jatkossa Ylen ohjelmatyöntekijöiden TES:n mukaisen media-alan pakollisen palkattoman harjoittelujakson enimmäispituus on 3 kuukautta.

Kuluvan vuoden loppuun saakka voimassa olevassa työehtosopimuksessa ei palkattoman harjoittelun enimmäispituutta ole tarkasti rajattu, joten muutos huomattavasti selkeyttää ja parantaa toimintaa. 

Harjoittelun osalta pitää muistaa myös, että kyseessä on nimenomaan harjoittelu: palkaton harjoittelija ei tee itsenäistä työtä vaan hän on aina toimituksessa ylimääräisenä. Harjoittelijalle pyritään tarjoamaan mahdollisimman haastavia tehtäviä, jotta harjoittelun tarkoitus toteutuisi. Samalla on huolehdittava siitä, että harjoittelija saa riittävästi ohjausta ja opastusta eikä joudu ottamaan varsinaista journalistista vastuuta.

Palkaton harjoittelu on aina opintoihin kuuluvaa pakollista harjoittelua. Jos harjoittelu kestää yli 3 kk tai jos opiskelijaa pyydetän kesken harjoittelun tekemään sairauslomasijaisuus muuten tekemään tilapäistöitä, hänelle maksetaan tästä työstä tessin mukainen palkka.

Palkallinen harjoittelu

Osa harjoittelusta on palkallista. Palkkaa maksetaan 55-80% tessin taulukkopalkasta. Viimeistään puolen vuoden jälkeen (esim. 3 kk palkatonta ja 3 kk harjoittelijapalkkaa) henkilölle maksetaan täysi palkka.

Ylempää korkeakoulututkintoa suorittavilla palkaton harjoittelu kestää enintään kuukauden ja sen jälkeen harjoittelijapalkka on 80% taulukkopalkasta.

Harjoittelujaksojen ajakohdat, kestot ja palkkaus siis vaihtelevat. Omasta oppilaitoksesta saa varmasti opastusta ja tietoa.

TET-harjoittelu

Lisäksi Ylessä on vuosittain suuri joukko nuoria peruskouluikäisiä tutustumassa työelämään. Yleensä TET-jakso kestää 1-2 viikkoa. Tettiläiset nimenomaan ovat tutustumassa ja tavoitteena onkin antaa heille kuva siitä, millaista työ mediatalossa on. Tällä hetkellä parhaiten TET-paikan saa ottamalla yhteyttä suoraan esimiehiin. Keväälle 2014 on lisäksi suunnitteilla yhtenäinen TET-haku. Tästä kerrotaan alkuvuonna lisää.

Ma 02.12.2013 @ 10:56Sari Veikkolainen

Kesätoimittajaksi uutismaisemaan, urheilukisoihin tai laiturinnokkaan

Ylellä tehdään töitä monenlaisissa työtiloissa. Osa toimittajista istuu maisemassa, joillain saattaa olla oma huone ja joissain tehtävissä samaa työpistettä käyttää useampikin henkilö. Aina ei toimittajaa työpisteellään juuri näy kun taas toisissa töissä tulee vietettyä paljonkin aikaa ruudun, tai jopa ruutujen, ääressä. Kesätoimittajia tarvitaan kaikenlaisiin työpisteisiin ja tehtäviin.

Krista Taubertin huone

A-studion keskiviikon toimitussihteerin ja toimittajan Krista Taubertin työhuone sijaitsee Pasilassa Toimitustalossa. Kristan kanssa samassa huoneessa työskentelee toinenkin toimittaja. Kristan mielestä parasta Ylessä on laajasti elämästä, ilmiöistä ja maailmanmenosta kiinnostuneet innostavat työkaverit. Hyvä kesätoimittajaa Krista kuvailee visuaalisesti ajattelevaksi ja verbaalisesti lahjakkaaksi tarinankertojaksi.

Tässä työskentelee Yle Etelä-Savon juontaja-reportteri Tarja Nyyssönen.

- Juonnan siis niin aamu-keskipäivä- kuin iltapäivälähetyksiäkin. Reportterina kiertelen eri puolilla maakuntaa. Teen myös online-vuoroja, jolloin kirjoitan nettijuttuja. Teen myös tarvittaessa uutisia niin radioon, nettiin kuin Itä-Suomen uutisiinkin (aiemmin olen työskennellyt säännöllisesti uutispuolella). Eli oikea maakuntaradion sekatyöläinen.

Parasta työssä on Tarjan mielestä monipuolisuus.
- Voin tehdä juttuja eri välineisiin (netti, radio, tv) ja juttuaiheiisiin voi itse vaikuttaa hyvin paljon. Kahta samanlaista työpäivää ei ole.

- Kesätoimittajalla tulisi olla rohkeutta heittäytyä radiojuttuihin mukaan niin tekijänä kuin kokijanakin. Avoimuus uusille asioille ja ideoille on myös tärkeä ominaisuus, sillä työkenttämme on koko maakunta; aiheet käsittelevät ihmisten arkea, juhlaa, politiikkaa ja päätöksentekoa ja kaikkea siltä väliltä.

Kalle Pirhosen työpiste

Yle Uutisten Nyt -deskin tuottajalla Kalle Pirhosella on käytössään 4 monitoria ja yksi tv. Työhön kuuluukin netin uutisvirran aktiivinen seuranta.

Parasta Ylessä on Kallen mielestä valtava ammattitaito, hyvä henki ja tunne siitä, että yleläisenä on osa saumattomasti toimivaa uutiskonetta. Kesätoimittajilta Kalle odottaa rohkeutta, luovuutta ja tietysti omia skuuppeja!

Uutisfriikeille vielä vinkiksi: kannattaa  katsoa Twitteristä Yle Uutisten tili  ja erityisesti keitä Yle Uutiset seuraa. Seuraamalla samoja tilejä pysyy aika hyvin ajanhermolla.

Yle Urheilun toimittajan Mikko Hannulan työpisteellä roikkuu vaikuttava kokoelma urheilutapahtumien akkreditointipasseja. Urheilun kesätoimittajalla onkin oiva mahdollisuus aloittaa oman kokoelman keräily kesän urheilutapahtumissa. Yle Urheiluun etsitään uutisnälkäistä kesätoimittajaa, jolla on kokemusta monimediatoimituksesta.

Piia Pasasen työpiste

Tällä kiertävällä työpisteellä istuu vuorossa oleva illan pääuutislähetyksen juontaja. Yksi heistä on uutisankkuri ja toimittaja Piia Pasanen, joka kuvanottohetkellä on Tampereella valmistautumassa itsenäisyyspäivän vastaanottoon.

Piia iloitsee Ylen tarjoamasta mahdollisuudesta tehdä journalistista työta laajalla skaalalla. Piia odottaa saavansa työkaverikseen innostuneen, reippaan ja tiedonhaluisen kesätoimittajan.


Atte Jääskeläisen huone

Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajan ja vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen työhuone sijaitsee Pasilassa Radiotalossa. Samassa huoneessa on myös Aten assistentin työpiste.

Aten tehtävänä on pitää huolta siitä, että Yle kertoo ja avaa luotettavasti Suomen ja maailman tapahtumat suomalaisille. Parasta Aten mukaan työssä on sen tärkeys ja mielekkyys ja se, että hän kokee muidenkin Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa ajattelevan samoin.

Hyvä kesätoimittaja on Aten mukaan utelias, ennakkoluuloton ja rohkea.

 

Teemo Tebest työskentelee omien sanojensa mukaan atk-toimittajana osana PlusDesk-toimitusta. Teemo vastaakaikenlaisten nettisisältöjen teknisestä toteutuksesta oli kyseessä sitten interaktiivinen kartta, testi osaatko liikennesäännöt tai veropäivän järjestettävä sekä haettava kateuslista suurituloisimmista suomalaisista. Teemon työ on yhteistyötä muiden toimittajien ja graafikon kanssa

Hienointa Teemosta on tilaisuus joka päivä työskennellä itseään etevempien ihmisten kanssa. Näin pystyy itsekin kehittymään omassa osaamisessa

Teemo haluaa tehdä töitä sellaisten ihmisten parissa, jotka tuntevat paloa työhönsä.
 - Ihmisten jotka kysyvät vielä sen tarkentavan kysymyksen ja kääntävät viimeisenkin kiven juttunsa eteen. Ihmisten joille työaika jatkuu kunnes juttu on valmis. Ja tottakai omalta kannaltani on kiva jos nämä ihmiset näkisivät netin mahdollisuudet journalistisessa tarinnankerronnassa.-

- Uskon, että kesätoimittajista on tähän, kunhan olette rohkeita ja uskotte omaan juttuunne.

Kirsi Matson-Mäkelä juttukeikalla

Kesällä aluetoimittajan työympäristö voi olla näinkin idyllinen. Kuva on otettu juttukeikalta Näsijärven rannalla. Toimittajana oli Yle Tampereen uutistoimittaja Kirsi Matson-Mäkelä.

Kirsin mielestä parasta Ylessä on oppia uutta ja Ylen koko tuo mahdollisuuksia vaihteluun. Ja mikä tärkeintä, työkaverit ovat mahdottoman mukavia!Kesät

Kesätoimittajan ei Kirsin mukaan tarvitse osata kaikkea valmiiksi, mutta oppimisintoa ja raikkaita tuulia saisi kesätoimittaja tuoda mukanaan Tampereen Vuolteenkadulla sijaitsevaan toimitukseen.  

Kesätoimittajahaku jatkuu 13.12.2013 saakka. Hae #ylelle nyt!

To 14.11.2013 @ 15:39Sari Veikkolainen, Yle HR

Kesätoimittajaksi #Ylelle kesäksi 2014

Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta etsii kesäksi 2014 innostuneita ja taitavia kesätoimittajia sekä Pasilaan että aluetoimituksiin eri puolille Suomea. Tarjoamme mahdollisuuden päästä tekemään uutis-, ajankohtais- ja urheilusisältöjä niin televisioon, radioon kuin verkkoonkin. 

Jos sinulla on kysymyksiä kesätoimittajan työhön liittyen, voit lähettää kysymyksesi osoitteella ylelle@yle.fi. Kysymys ja vastaus julkaistaan tässä blogissa. Keskustelua käydään ja kysyä voit myös Twitterissä tunnisteella #ylelle. Katso lisätietoja tehtävistä ja hae! Kuvia Ylestä ja toimittajan työstä voit katsoa Pinterestissä.

Milloin hakuaika päättyy ja koska mahdolliset haastattelut pidetään?

Hakuaika kaikkiin kesätoimittajatehtäviin päättyy 13.12.2013. Kutsua haastatteluun voi odottaa viimeistään tammikuussa, mahdollisuuksien mukaan ensimmäiset haastattelut pidetään jo ennen joulua.

Kuinka paljon kesätoimittajia rekrytoidaan?

Valtakunnan uutisiin Helsinkiin valitaan noin 30 henkilöä, Yle Urheiluun vähintään 2 ja Yle Alueille kunkin paikkakunnan tarpeen mukaan.

Kuinka monta toimittajaa Yle Tampere rekrytoi ja tekevätkö kesätoimittajat juttuja kaikkiin välineisiin?

Tampereelle otetaan 1-2 kesätoimittajaa, jotka tekevät juttuja kaikkiin välineisiin.

Miksi kesätoimittajahaku on jo nyt?

Hakuajankohta on alan käytäntö, useimmat mediatalot aloittavat kesätyöntekijähaut jo ennen joulua.

Mitä koulutusta kesätoimittajalta vaaditaan?

Varsinaisia pätevyysvaatimuksia ei ole, mutta käytännössä opintoja, jotka mielellään ovat jo loppuvaiheessa tai muulla tavoin osoitettua osaamista ja taitoja.

(korjattu 20.11. Oli: Varsinaisia pätevyysvaatimuksia ei ole, mutta käytännössä alan opintoja, jotka mielellään ovat jo loppuvaiheessa.)

Rekrytoidaanko myös englanninkielisiä kesätoimittajia?

Yle Newsissä saattaa olla sijaistarvetta eli kannattaa hakea.

Voiko hakemuksen mukana lähettää työnäytteitä?

Voi ja kannattaakin laittaa mahdollisia näytteitä mukaan, vaikka niitä ei ilmoituksessa varsinaisesti pyydetä. Näytteitä voi laittaa liitetiedostona tai linkkeinä. Liitteet voi ladata hakulomakkeen CV tai Hakemus liitteenä -kohtaan.

Kuinka pitkiin työsuhteisiin kesätoimittajia palkataan?

Kesätoimittajan määräaikainen työ kestää yleensä noin 3 kuukautta.

Olen alkuvuoden matkoilla. Jos pääsen haastatteluun niin voiko sen tehdä esim. Skypellä?

Kyllä voi.

Palkkaako Yle Urheilu kesätoimittajia muuallekin kuin Helsinkiin?

Lähtökohtaisesti haemme työvoimaa Helsinkiin, mutta ei tietyllä alueellakaan toimiminen ole täysin poissuljettua.

To 22.08.2013 @ 12:21Marja Keskitalo, Julkaisupäällikkö

Yle Puhe etsii pelotonta edelläkävijää

Yle Puhe on suomalaisen radiomaailman kummajainen, ainoa lajissaan. Radiotoimiala, Ylen radiot ja kaupalliset radiokanavat, on täynnä luovia ihmisiä, jotka tietävät paljon musiikki- tai yleiskanavien johtamisesta. Yle Puheen johtaminen on erilaista.

Kanavan ohjelmapäällikkö paitsi johtaa kanavansa henkilökuntaa ja taloutta, hän myös luo uutta suomalaista sisältöbusinesta. Yle Puhe on kahden vuoden aikana luonut radioon indiemarkkinat. Ostamme journalistisia sisältöjä Ylen ulkopuolelta. Yhteistyö on lähtenyt erittäin lupaavasti käyntiin ja toivon, että saamme jatkossakin mahdollisuuden työskennellä yksityisten tuotantoyhtiöiden kanssa. Innostusta on ilmassa molemmin puolin.

Yle Puheen päällikön pitää ymmärtää myös urheilun päälle. Puheen illoissa kierrämme milloin jääkiekkokierrosta, milloin suurissa kansainvälisissä urheilutapahtumissa. Haluamme kehittää urheilusisällöistämme parasta radioviihdettä: suuria tunteita yhdistettynä ammattitaitoiseen läsnäoloon. Yle Urheilun väen kanssa yhteistyössä se on helppoa!

Yle Puhe on kasvava verkkobrändi. Haluamme palvella niitäkin suomalaisia, joille perinteinen radion kuuntelu ei ole luontevaa. Puheen verkkopalvelun kautta jutut ovat kuunneltavissa erillisinä ja kommentoitavina myös ennen ja jälkeen lähetyksen. Puheen vetäjän pitää hallita paitsi radion myös verkon sielunelämää.

Etsin johtotiimiini Yle Puheen ohjelmapäälliköksi pelotonta edelläkävijää. Hän tuntee kolmi-nelikymppisten elämäntilanteen ja iskusanat. Puheen päällikkö on tyyppi, joka kestää myös vastatuulessa ja räntäsateessa - sellainenhan edelläkävijän osa on!

Hae paikkaa!

Sivut