Girl Power (21.10.)

Girl Power (21.10.)

16.10.2013

Tyttöenergia, tissit ja Toyota Corolla

Yksi elämäni ensimmäisistä musiikillisista keskusteluista käsitteli Sabrinaa ja Samantha Foxia. Elettiin 1980-luvun viimeisiä vuosia. Aina vähän valveutuneempi ystäväni yritti pakottaa minua Samantha Foxin faniksi, koska pinnalla oli kaksi naislaulajaa, joista rakas ystäväni oli valinnut Sabrinan. Samaa ei voinut fanittaa, sillä musiikki on henkilökohtainen kokemus.

Keskustelu ei oikeastaan koskenut musiikkia. En todellakaan voinut fanittaa laulajaa, jolla oli niin isot tissit, mutta toisaalta en voinut pettää ainoaa ystävääni. Maaseudulla ihmiskontaktit ovat harvassa. Lopulta Madonna pelasti tilanteen.

Madonnan Blonde Ambition aloitti virallisesti ysärin. Oli kuuma elokuinen iltayö vuonna 1990, kun Madonnan odotettu kiertuetaltiointi lähetettiin Ylellä. Kokoonnuimme koko perhe katsomaan keikkaa, ja runkkausnäytöksen alkaessa isän mielestä oli Kaisan aika mennä nukkumaan.

Elämä on sarja perättäisiä ja rinnakkaisia tapahtumia. Tarinoita niistä tehdään vasta jälkeenpäin. Suurin tarina syntyy kuitenkin jokaisen omassa kokemusmaailmassa. Siihen vaikuttavat oma henkilökohtainen historia ja ikä. Minulle (s. 1979, myöhemmin traumatisoitunut tyttöjen kohtelusta maaseudulla) ysärin girl powerin tarina oli Alanis Morissette, Garbage ja epävakaiden arvaamattomien naisten tunnustaminen. Kaksi vuotta nuoremmalle se on ollut Spice Girls ja tyttöjenkeskinen ystävyys. Kaksi vuotta vanhemmalle ehkä Hole.

Alanis ei ollut vihansa kanssa yksin, nyt se vaikuttaa lähinnä levottomuudelta.

Suomalaisissakin muusikkoesikuvissa tytöillä oli ysärillä ensimmäistä kertaa valinnan varaa. Saattoi häröillä Maritta Kuulan tahtiin, pomppia Tarharyhmän mukana, kikatella Nylon Beatin kanssa tai nyyhkiä nessut loppuun Kaija Koota kuunnellen. Jonna Tervomaa ja Maija Vilkkumaa jakoivat rintamalinjat yhtä selvästi kuin Sabrina ja Samantha Fox kasarin lopussa.

Vaikka tarina pohjautuisikin tositapahtumiin, on loppuratkaisu aina vähän fiktiivinen. Minun girl power -tarinassani maaseudun Toyota Corollat on poltettu iloisesti juhannuksena, ja kaikki maaseudun teinitytöt saavat kasvaa omanlaisikseen tissien koosta riippumatta.

Kaisa Alenius
Kirjoittaja on Retrolissun ysärit -sarjan käsikirjoittaja

Matti "Parasta ennen" Airaksisen viikon videovalinta

Kommentit (0)

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä