TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

06.03.2014

 

Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Täysin omillaan duo ei ole pärjännyt uran myöhemmissäkään vaiheissa, vaan 30-luvun levytysten aarrearkusta on ryöstetty esimerkiksi Mikä boogie -hitti.

Kaksikko ei kiellä ilmeistä tosiasiaa, vaan myöntää kopioinnin avoimesti. ”Biisien sanat oikeastaan käytettiin sellaisinaan”, Elastinen toteaa ilmeettömästi. ”Sieltä oli helppo ammentaa oikeastaan kaikki, mitä olemme tähän mennessä tehneet”, Iso H summaa häpeilemättä.

Vanha savolainen savikiekko, E.Lastinen HanureineenVanha savolainen savikiekko, E.Lastinen Hanureineen

 

 

Kaikki Emma-gaalasta: yle.fi/emmagaala #emmagaala

Kommentit (117)

Löytyisikö Lastinen joistakin vanhoista nimikirjoista?

Sen verran sain selville Lastinen-sukunimestä että se on saattanut
tulla Amerikasta tänne Suomeen.

>tompa Ma 12.5.2014, klo 14.26

Kuulemma jo aikanaan kuuluisia klassisen musiikin teoksia tehdessä säveltäjät lainasivat surutta toisiaan. Säveltäjä lainasi materiaalia vihelleelleltä raksamieheltä ja raksamies taas vihelteli uunituoretta oopperaa. Jotenkin vaikea uskoa, että ihminen onnistuisi keksimään enää mitään uutta sen enempää sanoitusten kuin melodioitten suhteen. Tahallista tai tahatonta kopiota tulee mukaan väkisin. Yrittäkää itse väsätä joku biisi tai improvisoikaa ilman etukäteissuunnitelmaa. Huomaatte pian, ettei se niin omaperäinen ole.

>Anonyymi Ma 31.3.2014, klo 19.46

Kunnon kusetus. Menin aluksi halpaan. Hauska juttu! Kiitos :)

>BADMAN Su 23.3.2014, klo 18.02

Minä luulen että Lastinen-sukunimi ei löydy sen takia väestörekisterikeskuksen nimipalvelusta koska joku sotaveteraani käytti sitä taiteilijanimenä. Demi-lehden mukaan
Emil Lastinen löytyisi sotaveteraaneihin liittyvistä tiedonlähteistä. Tosin sanoen koko juttu pitää siinä mielessä paikkansa että joku halusi esiintyä salanimellä, sen tiedän ettei se välttämättä ole Kari Hietalahti sillä Kari on syntynyt vuonna 1964. Ja toiseksi 1930-luvulla teknologia on erilaista kuin nykyään joten se saattoi vaikuttaa äänenlaatuun.

Ja toiseksi väestörekisterikeskus perustettiin vuonna 1969 joten Emil Lastinen saattoi olla olemassa silloin kun väestörekisterikeskusta ei ollut olemassa. Ehkä jostain löytyy sellainen henkilötietokanta jossa on vuosina 1800-1929 syntyneitä henkilöitä. Tosin sanoen on taatusti olemassa harvinaisia sukunimiä jotka ovat hävinneet 1930-luvulla, elikkä
Lastinen-sukunimi taisi hävitä kauan aikaa sitten.

Etteikö joissakin arkistolaitoksissa olisi sellaisia tiedonlähteitä joissa mainitaan Lastinen.

>tompa To 20.3.2014, klo 21.55

Katsoinpa tuossa Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelusta, kuinka monta Lastinen-sukunimen omaavaa henkilöä on rekisteröity: 0 kpl. Sukunimeä "Lastinen" ei siis ole olemassa, joten juttu ei pidä paikkaansa. MOT.

>Tarkistelija Su 16.3.2014, klo 22.51

Kaikki, mitä netissä lukee on totta.
Vai mites se menikään?

>Leija Su 16.3.2014, klo 16.02

Elastinen on ollut minun suosikkiartisti sitä lähtien kun näin ensimmäistä kertaa hänen musiikkivideonsa "Ovet paukkuu" Kids top 20-ohjelmassa. Lisäksi muistan ikuisesti sen kun hän esiintyi Pieksämäellä silloin kun opiskelin siellä, olisiko se ollut vuosi 2008. Minulla on tallessa vielä vanha keikkalippu jossa on hänen nimmarinsa.

En olisi kuitenkaan uskonut että hän menisi omaan soolotuotantoonsa ottamaan E. Lastisen tuotannosta kappaleen nimeltään "Anna hanurin soida" ja muuttamaan vielä sen biisin nimen sekä sen sanoitusta. Sama pätee myös Fintelligensin tuotannon kanssa että sen tuotannosta olen kuullut muutaman kappaleen mutta en olisi kuitenkaan uskonut "Mikä boogie"-kappaleen pohjan tulleen E. Lastisen tuotannosta.

Olen hieman sekaisin tuosta asiasta! Pitäisikö Elastisen ja Iso H:n ruveta korjaamaan virhe ja lisäämään joiden kappaleiden tietoihin alkuperäiset lähteet, esimerkiksi "Anna soida"-kappaleen tiedoissa voisi todellakin lukea myös kappaleen alkuperäinen tekijä?

Minä ainakin löysin googlesta jonkin verran tietoa Emil Lastisesta. Itse asiassa youtubestakin löytyy Emil Lastisen tekemää musiikkia videoina nimellä Emil Lastinen Hanureineen.

>tompa La 15.3.2014, klo 00.02

Voi vitsi jätkät minkä jutun teitte.

>E.Lastisfani -59 Pe 14.3.2014, klo 21.44

Tätini tykkäsi kuunnella Emil Lastista, Leppävirralta kun oli kotoisin. Tuleepa nostalginen fiilis kuulla näitä ralleja taas!

>R. Repoman Pe 14.3.2014, klo 21.27

Mummulan vintiltä löyty kaikki Emil Lastisen levyt ja veivattava grammari, minkähänlainen arvo noilla on? Isoisä on soitellu taustoja Emilille ja jotain twiitannukin, mut ei ne ehtiny studioon asti, kun oli vähän railakasta menoo aina.

>Anonyymi Pe 14.3.2014, klo 20.37

Jaa-a, eivät näköjään ihmiset huomaa mitä tässä on oikeasti tapahtumassa. Suomen musiikkihistorian yksi suurimmista huijauksista yritetään pukea vitsiksi ja sitä kautta saada hyväuskoiset ihmiset kuvittelemaan, että muusikko Lastista ei olisi ollut olemassakaan. Joku kirjoitti kommenteissa googlettaneensa Lastisen ja ihmetellyt, kun mitään ei löydy. Eipä löydy ei, kun Lastinen on yksinkertaisesti "persona non grata" suomalaisessa musiikkiteollisuudessa. Vaikka Lastinen oli varsin laajalti tunnettu aikoinaan, hänellä ei enää ole riittävän laajaa tunnettuutta, etteikö niitä vähiä yrityksiä saada hänen nimeään esille olisi pystytty torppaamaan. Arvaus: seuraavaksi Youtubeen ja Wikipediaan ilmestyy tekaistuja Lastinen-biisejä ja artikkeleita "parodian" varjolla. Eikä kukaan hoksaa, että niiden ainoa tarkoitus on vahvistaa Emil Lastisen nyt synnytettyä mainetta mielikuvitussankarina ja vitsinä. Ja läpi menee kuin väärä raha...

>Peittely-yritys To 13.3.2014, klo 22.56

Kai te ny huomaatte et toi e.lastisen ääni on hissu hietalahti...pittää myöntää et meinasin mennä jäynään :D

>maikkeli To 13.3.2014, klo 17.23

Säälittävää!!!!

>Ansku To 13.3.2014, klo 15.30

Olen pitkän linjan Emil Lastinen -fani isoisäni kautta. Hän oli jollain tavalla tuntenutkin Lastisen ja mummilan vintiltä löytyy edelleen muutama savikiekko, joiden papereihin on Lastinen kirjoittanut tervehdyksen ystävälleen. Olen alusta asti ihmetellyt, ettei tätä totuutta ole aiemmin tuotu esiin. Epäilen, että Emil Lastisen perikunta on ostettu hiljaiseksi siinä vaiheessa, kun Fintelligens nousi julkisuuteen. Mikä lie johtanut tähän paljastukseen, sitä voi vain arvailla. Hienoa kuitenkin, että totuus tuli vihdoin julki. Epäilen, etteivät paljastukset tähän lopu, sillä Lastisen tuotanto on todella laaja ja yhtymäkohtia on muihinkin artisteihin, kuten tämän videon lopusta voi päätellä.

>Emil Lastinen -fani To 13.3.2014, klo 14.06

Kuvissa taitaa muuten olla Hiskias Möttö eli Hiski Salomaa. Olisi hauska tehdä koko Mikä boogie savonnettuna. Toivottavasti ainut ja alkuperäinen lumperjakki aka. paartielukka Lastinen tulisi kertomaan kansalle Mikä puuki.

>Anonyymi To 13.3.2014, klo 12.33

Latasin juuri yotubeen kännykkävideon Eemil Lastisen Sukkula Hanuriin -biisistä. Käykää katsomassa.

>Anonyymi To 13.3.2014, klo 11.10

onhan Cheekin - Parempi mies viety, Ludacris - Growing pain - kappaleesta
ja david guetta play hard --> Alice Deejay- Better off alone.

>Anonyymi To 13.3.2014, klo 10.18

Siis ei hitto! Meni kyl iha täydestä!! iha sairaan hyvä! koittanu täs pitkää ettii et mistä löytäs ton e.lastisen tuotantoo mut jänne et ei löytyny :D

>Akwen Ke 12.3.2014, klo 14.38

Miksi jotkut uskoivat ton oikeesti!?! :D
Mutta kyllä ne kuulosti hauskoilta ne versiot niistä Elastisen kappaleista.

>Cherry Ke 12.3.2014, klo 07.57

Voi hyvää päivää, suomalaiset...kyllä teitä on sitten helppo kusettaa.

Yhden pisteen vihje: Kari Hietalahti

>Anonyymi Ti 11.3.2014, klo 19.14

Emil Lastinen = E. Lastinen.

Nyt on kansalta mennyt läppä suhahtaen ohi.

>Anni Ti 11.3.2014, klo 17.08

tajutkaa että emil on ollut mahdollisesti olemassa vaikka siitä ei oo netis mitään

>tajutkaa Ti 11.3.2014, klo 16.37

Rauno Repomieshän se siinä laulaa. .)

>Anonyymi Ti 11.3.2014, klo 16.23

Hahahaa! Ihan loistava veto. Kusetuksen suurin kruunu kuuluu näille pojille. Päivän, jos ei viikon parhaat naurut.

>Anonyymi Ti 11.3.2014, klo 15.44

Ukki vaenaalle Lastis Eikka ol sanona neuvks notta muusikon urroo ajellen piisissä pittää olla alaku ja loppu. Millää muulla siinä välillä ei oo mittää väliä. Näellä ohjeilla Ukki ol männä loppuun asti kehvelj soekoon. Ja olha silläkkii mahoton hanurj voe veekkoset.

>Taavetti Ti 11.3.2014, klo 13.30

Tuossa 3:12 jälkeen Emil Lastisen Kappale ''Hei hei mitä kuuluu'' taitaa löytyä tosian muualtakin suomalaisesta musiikista Kuten Apulannan - Hei hei mitä kuuluu kappaleesta :D
Alhaalla linkki

https://www.youtube.com/watch?v=atqMronDLiE

>Anonyymi Ti 11.3.2014, klo 12.57

Harhauttavaa, mutta hauskaa uutisointia. Ihmiset herätkää, mitään Emil Laitista ei ole ollut olemassakaan. Eikö kukaan muu kuule Kari Hietalahden esittävän tätä kyseistä savolaista "artistia"...

On kyllä harvinaisen tosikkoja ihmisiä, tai sanoisinko mielummin tyhmiä... Vitsi tämä on, niin poikien ja YLE:n puolelta.

>Eetu Ti 11.3.2014, klo 11.13

Koko emil lastista koskaan ollut edes olemassa :DD

>Anonyymi Ma 10.3.2014, klo 22.41

ttumitä luusereit:D

>Anonyymi Ma 10.3.2014, klo 21.33

Mun mielest pitäs haastaa oikeutee, noi kuitenki tienannu varmaa jotai rahaa näil biiseil ainaki tai emt xD jos mä lataan jonkun levyn netist nii jouduha mäki vankilaa !

>Anonyymi Ma 10.3.2014, klo 21.23

Uusimmat

 • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

  Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
 • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

  Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
 • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

  Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

 • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

  Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
 • Paula Vesala (kuva: Yle)

  Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

  PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
 • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

  Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä