Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

28.03.2014

Kuva: Miro PalokallioKuva: Miro PalokallioSallan ja Miron matka maailman ympäri on nimi joka jää mieleen. Se erottuu massasta jo pituutensa ansiosta.

Salla-Marja Hätisen ja Miro Palokallion Viikonloppulista on siis täysin linjassa kaksikon itselleen antaman nimen kanssa: se on tavattoman pitkä!

Huhtikuun alussa esikoisalbuminsa julkaiseva duo pohjustaa suomenkielellä laulavia esikuvia yhteen niputtavaa listaansa näin: "Päätimme ottaa listan teemaksi kauniin äidinkielemme, sillä suomenkielinen musiikki ei voi koskaan olla liikaa pinnalla.

Listalla ovat edustettuina maamme taitavimmat tekstittäjät J. Karjalaisesta Pimeyden Pekka Nisuun sekä tyylilajit Kuha.n ja Absoluuttisen Nollapisteen progeilusta Reginan ja Milla Rumin indiepopin kautta Sini Sabotagen ja Asteen nykyaikaiseen suomihiphoppiin.

Kappaleet on valittu täysin mielivaltaisesti, osa legendaarisen nerokkaiden tekstiensä takia, osa taas siksi, että niihin liittyy muistoja yhtyeemme eri vaiheista. Kappalejärjestys on osittain huolella pohdittu, osittain täysin satunnainen, koska lista pääsi vähän venähtämään.

Esitämme kuuntelijalle haasteen: laita lista soimaan, äläkä ohita yhtään biisiä! Loppuun asti päässyt saa kymmenen pistettä! Ps. Taukoja saa pitää, listalla on kuitenkin pituutta neljä ja puoli tuntia. Hups."

1. Apulanta: Hippo

"Listan avaava Apulannan Hippo on monella tapaa meille tärkeä biisi. Juuri kyseinen kappale sai Miron innostumaan Apulannasta ja Toni Wirtasen sanoitustyylistä. Soittelimme biisiä akustisesti ennen kuin meillä oli edes taustabändiä tai montaakaan omaa biisiä. Nykyisen kokoonpanomme ensimmäisellä keikalla päätimme coveroida kappaleen. Kitaristimme Ville sai siis bändiin tullessaan ensitöikseen opetella koko tuotantomme lisäksi hieman Apulantaa.

Hiekka-albumi, jolta tämä biisi löytyy, sattuu olemaan myös Tuukka Temosen viimeinen albumi Apulannan riveissä. Tuukka järjesti yhtyeemme kaikkien aikojen ensimmäisen keikan ottaessaan meidät Iitin kyläjuhlille kesällä 2012 lämmittelemään Apulantaa, ja päädyimme sittemmin pyytämään häntä ohjaamaan Peili-biisimme musiikkivideon."

2. Ultra Bra: Kaunis ja ylpee

3. Maija Vilkkumaa: Kristiina

4. Olavi Uusivirta: Glorian koti

"Olavi Uusivirran Glorian koti -kappaleen sanoitus on poimittu pitkälti sisustuslehdestä (kuulemma tosin ei juuri siitä, jonka mukaan laulu on nimetty), mutta biisihän rokkaa kuin mikä! Jos jossain biisissä on melkein onnistuttu puristamaan levylle Olavin hyperaktiivinen keikkaesiintyminen, niin ehkä tässä. Muita poimintoja Olavilta listalla ovat myös uudelta Ikuiset lapset -levyltä löytyvä helmi Mannerlaatat, tekstillään hurmaava Minä tahdon ponin, sekä aivan ihana Kaiken jälkeen olet kaunis, jonka kautta ihastuimme Olavin musiikkiin syvemmin."

5. Sydän, sydän: Hai

6. Uusi Fantasia feat. Freeman: Liian myöhään

7. Pimeys: Pimeys

"Pimeys-yhtyeen debyytti hurmasi meidät heti alkutahdeista lähtien, pitkälti yhtyeen nimeä kantavan avausraitansa ansiosta. Pimeyden Pimeys on vuoden 2013 hienoin suomenkielinen laulu. Välitön suomirockin klassikko."

8. Kuha.: Opi tuntemaan sienet

"Kuha.-yhtyeeltä on mukana kaksi biisiä: mainio Opi tuntemaan sienet, jossa parisuhteen hajoamista kuvataan varsin mielenkiintoisesta näkökulmasta, sekä musiikkipiireissä klassikon aseman saavuttanut Intervallit, joka näyttää ettei sanoituksen ja sävellyksen ole pakko olla eri asioita. Olisimme halunneet laittaa listalle myös parikymmenminuuttisen Kalifi myy mustaa valoa -teoksen, mutta sitä ei Spotifystä löydy. Suosittelemme tutustumaan!"

9. J. Karjalainen: Yksi kerrallaan

"J. Karjalainen oli tärkeä osa Miron lapsuuden musiikkimaisemaa, mutta legendan viime vuonna ilmestynyt uusi levy on uponnut meihin aivan yhtä kovaa kuin Villejä lupiineja ja Tähtilampun alla. Esimerkkinä siitä tässä mm. Yksi kerrallaan."

10. Zen Café: Vattupuskassa

11. Eppu Normaali: Vihreän joen rannalla (Kauan sitten)

"Eppu Normaali oli Mirolle ja veljelleen Aarnille (joka on rumpalimme) se kaikkein kovin bändi varhaislapsuudesta teini-ikään asti. Studiossa rumpuja levyllemme äänitettäessäkin etsittiin virveliin "sitä Vihreän joen rannalla -soundia". Täydellisen soundin löydyttyä lähdimme pitämään taukoa läheiselle huoltoasemalle. Sisään astuessamme kuulimme juuri kyseisen biisin soivan radiossa, kuin jonain pyhänä merkkinä. Samalla tajusimme, että olimme kaikki, äänittäjä Miikka Huttusta myöten, muistelleet sittenkin jotain keikkaversiota, jossa virveli paukahtaa oikein kunnolla. Eppujen levyllä se vain töksähtää. Meidän levyllä on nyt sitten keikkaeppunormaalivirvelisoundi. Hyviä molemmat."

12. Pimeys: Igor, Boris, Hugo ja mä

13. Eppu Normaali: Tien päällä taas

14. Leevi and the Leavings: Pimeä tie, mukavaa matkaa

15. Scandinavian Music Group: Näin minä vihellän matkallani

16. Eurooppa 3: Päivästä päivään

17. Ultra Bra: Kahdeksanvuotiaana

18. Kerkko Koskinen Kollektiivi: Käki

19. PMMP: Korkeasaari

20. Maija Vilkkumaa: Anna-Liisa

21. Ultra Bra: Ampukaa komissaarit, nuo hullut koirat!

22. PMMP: Heliumpallo

23. Pariisin kevät: Meteoriitti

24. Aste: Spaceman

25. Sini Sabotage feat. VilleGalle: Levikset repee

"Listan räppibiisit, Sini Sabotagen Levikset repee ja Asteen Spaceman, tarttuivat mukaan, kun olimme viime kesänä esiintymässä räpfestivaaleilla Iissä. Totesimme, että pakko siellä jotain räppiäkin on vetää, joten opettelimme Levikset repee -kappaleen, joka oli sen hetken suurin hitti. Aste oli samoilla festareilla esiintymässä, joten tsekkasimme menomatkalla hänen musiikkiaan. Spaceman on oikein tarttuva biisi. Levikset repee -coverimme upposi yleisöön niin hyvin, että päädyimme soittamaan sen parilla muullakin keikalla."

26. Eppu Normaali: Näinhän täällä käy

27. Regina: Saanko jäädä yöksi

28. Juice Leskinen: Luonas kai olla saan

29. J. Karjalainen Yhtyeineen: Mä tahdon olla lähellä sinua

30. Eurooppa 3: Ikävä

31. Leevi and the Leavings: Elina, mitä mä teen?

32. J. Karjalainen Yhtyeineen: Mä käännyn hiljaa pois

33. Eurooppa 3: Sen kaiken jälkeen

34. Eppu Normaali: Olen tuntenut sut (enkä voi unohtaa)

35. Olavi Uusivirta: Mannerlaatat

36. Apulanta: Rantavahdit

37. Kuha.: Intervallit

38. Scandinavian Music Group: Vieläkö soitan banjoa?

39. J. Karjalainen: Mennyt mies

40. Ultra Bra: Laulu asioista

41. J. Karjalainen: Sinivalkoisia sirpaleita

42. Apulanta: PVC-unelmia

43. Eppu Normaali: Kultaista sadetta

44. Maija Vilkkumaa: Liian kauan

45. Olavi Uusivirta: Minä tahdon ponin

46. Absoluuttinen Nollapiste: Jälkivaatimus

47. J. Karjalainen Electric Sauna: Rock-N-Roll

48. PMMP: Lautturi

49.Eppu Normaali: Läpivalaistu

50. Apulanta: Syöpä

51. Regina: Musta musta puutarha

52. Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen bändi: Käpytemppeli

53. Wilma: Pimeä sydän

54. Anna Puu: Linnuton puu

55. Milla Rumi: Luulaulu

56. Wilma: Pahan pois saat lähtemään

57. Ultra Bra: Nainen, joka elää vapaaherran elämää

58. Samuli Putro: Olet puolisoni nyt

59. Eppu Normaali: Niin äkkiä

60. J. Karjalainen Electric Sauna: On kaikki niinkuin ennenkin

61. Pimeys: Helsinki

62. Absoluuttinen Nollapiste: Suvannossa ylpeä ilme l

63. Absoluuttinen Nollapiste: Suvannossa ylpeä ilme ll

64. Absoluuttinen Nollapiste: Suvannossa ylpeä ilme lll

65. Absoluuttinen Nollapiste: Suvannossa ylpeä ilme lV

66. Absoluuttinen Nollapiste: Suvannossa ylpeä ilme V

67: Olavi Uusivirta: Kaiken jälkeen olet kaunis


Peili-kappaleessa on mukana PMMP:n Mira Luoti. Videon kappaleeseen ohjasi Tuukka Temonen

Kommentit (0)

Uusimmat

 • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

  Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
 • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

  Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
 • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

  Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

 • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

  Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
 • Paula Vesala (kuva: Yle)

  Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

  PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
 • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

  Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä