Alkumalja vauhdittaa ruokahalua

Alkumalja vauhdittaa ruokahalua. Kuva: YLE

Mr Bond pitää jäähileisen kylmästä vaikutelmasta, joten hänen juomansa valmistetaan ravistamalla, eikä hämmentämällä. "A Vodka Martini, shaken, not stirred", on elokuvan kuuluisa lause.

Vaan olkoon juoman valmistustapa mikä tahansa, mutta James Bondin maljassa on liikaa alkoholia ollakseen aperitiivi. Ehkä mies tarvitsee aimo tujauksen, kun hän seikkailee armottomissa paikoissa ja kohtaa tyrmääviä naisia.

kuva: YLE TV2 KotikokitKotioloissa on tärkeintä, ettet anna vieraidesi odotella ruokaa kuivin suin!
Tarjoa aperitiivi, joka nostattaa tunnelmaa ja avaa makuhermot.

- Oikeaoppinen ja hyvä aperitiivi on juoma, joka on maultaan itse asiassa mieto eikä siis kovin alkoholipitoinen. Se on myös kuiva ja vähäsokerinen. Salonkikelpoinen valinta on kuiva coctail kuten gin tonic, vermutti tai sherry. Myös alkoholiton, raikas drinkki sopii aperitiiviksi, kunhan siinä ei ole liikaa sokeria, sanoo ravintola Saludin viinimestari Mika Pelttari.

- Samppanja on juhlava tunnelman kohottaja sekä klassinen alkujuoma myös hienolle menulle. Onnistunein kokonaisuus on sellainen, jossa aperitiivi on mietitty osaksi ateriaa vaikkapa illan ruokateeman mukaisesti, ehdottaa Mika Pelttari.

Aperitiivin kera ei yleensä tarjota alkupaloja, mutta halutessaan tarjota ihan pikkuruisen suupalan, joka sopii juomaan.


kuva: Kotikokit/YLE TV2Kokki Arto Rastaan aperitiivi

Valitse lasiksi valko- tai punaviinilasi. Laita pohjalle runsaasti mintun ja basilikan lehtiä.
Lisää "kanneksi" kokonainen kiekko sitruunaa ja täytä kuivalla rosekuohuviinillä.

Aperitiivi sopii myös onnittelumaljaksi. Raittiuden ystävät ry:n  onnittelumaljan ainekset ovat:

5 dl päärynämehua
5 dl greippimehua
1 pullo kivennäisvettä
jääkuutioita

Sekoita ainekset keskenään juuri ennen tarjoilua. Juhlavuutta laseihin saat kastamalla lasien reunat ensin vaahdotettuun kananmunan valkuaiseen ja sen jälkeen hienoon sokeriin. Tee tämä työvaihe hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Annoksesta saat maljan 10 henkilölle.
 

Tiesitkö
Sana aperitiivi juontaa juurensa latinan sanasta aperire eli avata. Alkujuoman ideana on tuoda sylkeä suuhun. Aperitiivin vastakohta on digestiivi, jonka kohdalla nyrkkisäännöt ovat suunnilleen päinvastaiset. Digestiivi saa olla voimakkaan makuinen, sillä sen tarkoituksena on sulatella ruokaa, joka on syöty hetkeä aiemmin.

 

Katso Kotikokkien Kotiopit, kesto on 1'44. Videossa ravintola Ilveksen baarimestari valmistaa drinkkejä (esitetty 16.4.2009 TV2:ssa).

 

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä