Vaatekriisit kuriin ammattiauttajan avulla

Kuva: Heli Sorjonen, YLE Kuvapalvelu

Pukeutumiskonsultin neuvoilla voit päivittää puvustosi helposti ja sukkelasti, vältyt virheostoksilta ja säästät pidemmän päälle rahaa – hermoista puhumattakaan. Kaupan kruunaa kasa hyviä tyyli- ja värivinkkejä.

Tavaratalojen pukeutumisneuvonta on maksutonta, joskin asiakkaalle saattaa tulla velvollisuudentunne ostaa. Ostopakkoa ei kuitenkaan ole.
 

Yhtenäinen vaatevalikoima tyylin salaisuus

– Vaatevalikoima kannattaa rakentaa valitsemalla rungoksi yksi perusväri, joka on tummahko ja yksivärinen, kertoo pukeutumisneuvoja Lidia Dostinov Helsingin Sokoksesta. Yhtenäistä puvustoa voi piristää kauden väreillä ja asusteilla, jolloin samoista vaatteista saa monta eri näköistä asukokonaisuutta.

Dostinovin mukaan toimivassa vaatevarastossa on mahdollisimman vähän vaatteita, joista saa koottua mahdollisimman monta yhdistelmää. Eikä kaapin perukoille jää lojumaan turhia vaatekappaleita.
 

Asiakkaan persoona ja toiveet tärkeimmät

Kaisu Moilanen lähti kokeilemaan, mitä pukeutumisneuvonnasta saisi irti. Hoitovapaalla olevan Kaisun kukkaron nyörit ovat kireällä, mutta tarvetta vaatevalikoiman freesaukseen löytyy. Kivat asukokonaisuudet ovat jääneet Kaisun kaapissa ulkoiluvaatteiden varjoon. Myös töihinpaluu häämöttää.

Ennen Kaisun tapaamista pukeutumisneuvoja Lidia Dostinov selvitti lähtötilanteen: millaisia toiveita Kaisulla oli ja mihin tarkoitukseen hän vaatteita haki. Kaisu kertoi viihtyvänsä hameissa ja farkuissa, eikä jakkupuvuille ollut tarvetta. Toiveena oli löytää kivoja, tyylikkäitä arkivaatteita.

Kaisun tavatessaan Dostinov arvioi vaatekoon ja kengännumeron ja kyseli lisää hänen mieltymyksistään ja toiveistaan.

– Asiakkaan oma persoona on tärkein vaatteita valittaessa, Dostinov painotti. – Tämän takia haluan ensin nähdä asiakkaan ja keskustella hänen kanssaan, ennen kuin lähden valitsemaan sovitettavaa myymälän vaatevalikoimasta.

Vaikka asiakas hakisi vain mustaa jakkupukua, mallien ja tyylien kirjo on hyvin laaja, Dostinov muistutti. Pukeutumisneuvojan avulla omalle persoonalle ja vartalotyypille sopiva kokonaisuus löytyy nopeasti ja vaivattomasti.
 

Oikeilla väreillä säihkettä olemukseen

Perusteellinen värianalyysi ei pukeutumisneuvontaan kuulu, mutta Dostinov selvitti kuitenkin, mihin vuodenaikaan Kaisu lukeutuu silmien värin, ihon sävyn ja hiusten luonnollisen värin perusteella.

Pika-analyysin perusteella värityypiksi paljastui syksy, jonka lämpimiä, murrettuja värisävyjä Kaisu sanoi suosineensa jo aiemminkin. Osuvat värit saivat silmät loistamaan ja ihon hehkumaan, kun taas vääränlaiset värisävyt tekivät koko olemuksesta haljun ja kalvakan.
 

Varmuutta tyyliin ja valintoihin

Pukeutumisneuvoja Lidia Dostinov poimimasta vaatevalikoimasta sai rakennettua monta Kaisulle mieluisaa asukokonaisuutta. Mukaan tuli myös muutama Kaisun itsensä bongaama vaate.

Samalla laitettiin myös alusvaatepuoli kuntoon. Dostinovin mukaan iso osa naisista käyttää väärän kokoisia rintaliiveja, Kaisu mukaan lukien. Oikeanlaisilla alusvaatteilla kroppa sai uutta ryhtiä ja olo oli itsevarma.

– Osa vaatteista oli sellaisia, joihin en olisi itse edes vilkaissut, Kaisu paljasti. Päälle puettuna näistäkin vaatteista löytyi mieluisia yllätyksiä. Ja päinvastoin: jotkut henkarilla houkuttelevat hepeneet pettivät odotukset. – Kivaa tässä olikin se, että tuli sovitettua myös sellaisia vaatteita, joita omin päin ei kokeilisi.

Tummahkon peruspuvuston kartuttaminen tuntui Kaisun mielestä järkevältä. – Pukeutumisneuvonnassa käynti paljasti myös konkreettisesti, mitkä värit ja millaiset vaatteet minulle sopivat. Uskon myös tekeväni paljon fiksumpia valintoja, kun menen seuraavan kerran itsekseni vaateostoksille.

Olotila: Mistä muotiblogeissa on kyse?
Elävän arkisto: muoti

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä