Saukkofani eläintarhassa

Kuva: Noora Shingler

Olen ihan heikkona saukkoihin. Ne ovat jostain syystä mielestäni mahtavimpia luontokappaleita! Saukot ovat söpöjä ja leikkisiä kuin kissanpennut ja ne telmivät vedessä kuten hylkeet tai delfiinit. Mahtavan luonteen lisäksi niillä on täydellinen rakenne: ne ovat notkeita ja sulavalinjaisia ja kastuessaan ihanan nahkean näköisiä. Ihan parasta on, kun saukko ruokailee! Ne käyttävät käpäliään (vai ovatko ne räpylät, kertokaapa se!) lähes inhimillisen oloisesti, hakatessaan kiven avulla simpukkaa auki.

 

Menin siis parantamaan tympeää olotilaani Berliinin eläintarhaan. Kuvasin monta saukko-klippiä ja päätin laittaa teille ne kaikki, koska en vaan osannut karsia yhtäkään pois! Ensimmäisen klipin lopussa kuva on sumeahko, pahoittelen. Ixus ei ole täydellinen, mutta muut klipit paikkaavat tilanteen!

 

 

Kökin saukkoaitauksen liepeillä puolisen tuntia, koko päivä olisi mennyt helposti. Halusin kuitenkin nähdä myös muita eläimiä ja kävinkin moikkaamassa muun muassa hylkeitä, pingviinejä, karhuja (Knut lähetti terveisiä), mangusteja ja simpansseja. Menetin sydämeni saukkojen lisäksi simpanssivanhukselle. Kuinka inhimillisiä ja koskettavia ne ovatkaan. Ei kylläkään tuntunut oikealta nähdä simpansseja aitauksessa. Isojen eläinten ja lintujen kohdalla ahdistaa: niille soisi mielummin sen vapauden ja tilan, jossa ne luonnossakin elävät. Tietenkin eläintarhoilla on myös tutkimuksellinen funktio ja ne ovat tärkeässä asemassa lajien ”säilömisessä”, mutta pieniä saukkoja ja mangusteja lukuun ottamatta melkein kaikkia eläimiä käy sääliksi. Onkohan meillä nykyisen kaltaisia eläintarhoja enää 50 vuoden kuluttua?

 

Katso oheisen gallerian kuvat, löydät sielä paitsi saukkokaverit, myös monia muita hassuja ja suloisia luontokappaleita.

 

...Sekä yhden Irwin Goodman -hattuisen toimittajankin.
 

 

kommentit

Saukolla on lyhyet jalat ja niissä aivan kynsiin saakka ulottuvat uimaräpylät, jotka kertovat vesielämään sopeutumisesta. Siis "räpyläjalat".

Noora, kaikenkaltaiset pääkappaleet pukevat sua erinomaisesti. Hanki kirppiksiltä lisää ja esittele meille!

Pe, 2009-06-26 09:18

Pitää myös pitää mielessä eläintarhojen kasvatuksellinen funktio lajien säilömisen ohella: ihmiset tutustuvat luonnon monimuotoisuuteen, eri eläimiin, elinympäristöihin, jne jne. Kun ihmiset tuntevat eläimiä paremmin, myös luonnossa olevien eläinten oloja voidaan kehittää (ts. lopettaa niiden turhanpäiväinen tappaminen, elintilojen hävitys, jne jne).

Minä toivon, että meillä on 50 vuoden päästä eläintarhoja aivan kuten nyt, tosin toivottavasti vielä hieman kehittyneempiä eläinten elinolojen suhteen. Näin saadaan ihmiset pidettyä kiinnostuneena luontoa kohtaan ja ajattelemaan omilla avoilla millainen tämä maailma olisi, jos kuvittelisimme olevamme niin ylivertaisia, ettei muille eläimillä ole sijaa tällä pallolla.

Rok!

Ke, 2009-08-12 12:28

lisää kommentti

12 syytä rakastua berliiniin

Noora loves eko, reilu ja luomu siirtyi yhdeksi kesäksi Berliiniin. Videoblogissa kesäkuun 2009 aikana ilmestyi 12 nautinnollista syytä rakastua Berliiniin. Lähde maailmalle!

arkisto

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä