onnenongintaa

  • Aatteleppa ite

    Journalistiliiton viimesyksyinen hyvinvointikysely paljasti, että erityisesti nuoret journalistit voivat huonosti. Tutkimuksen mukaan he kärsivät uupumuksesta ja unihäiriöistä, pelkäävät työpaikan menetystä ja popsivat pillereitä. 

    Haluaisinkin tämän innoittamana kertoa pääni sisällä asuvista kahdesta henkilöstä, vaikken tietääkseni olekaan a) jakomielitautinen b) nuori journalisti. Mutta ehkä jotain vertaistuen tapaista pystyn jakamaan.

    Pääni sisällä asuva henkilö A on parempi versio minusta. Henkilö B, eli oikea minäni PELKÄÄ! AHDISTUU! LIHOO! ja menee ajoittain vararikkoon. A:lle ei koskaan kävisi mitään edellisistä. Hänellä on nimittän Suunnitelma. Suunnitelman mukaan eletään, kunnes B tulee kuvioihin ja tumpeloi. Tekee väärän valinnan. Pilaa mahdollisuutensa. MOKAA!, KÄRSII! ja PANIKOI!

    Henkilö A ei ole kuullutkaan nykyään niin muodikkaasta paniikkihäiriöstä. Hänellä ei myöskään ole kokemusta unettomuudesta, masennuksesta, syömishäiriöistä eikä muistakaan häiriöistä. Hän on aina tyyni ja kontrollissa. Hän katsoo elämän valoisaa puolta. Hän ei väsy, ei popsi pillereitä, nukkuu 8-9 tuntia yössä ja on tehokas. Hän tietää, montako lasta haluaa ja koska hankkii ne. Hänellä on järkevä ura- ja loppuelämän suunnitelma. Hän istuu vanhana kiikkustuolissa lapsenlapset ympärillään, kertoen näille opettavaisia tarinoita elämästä. Hän on viisas ja kohdannut elämässään erilaisia aallokoita, mutta hän on selvinnyt niistä kaikista voittajana.

    On sanomattakin selvää, että B ei koskaan yllä A:n tasolle. Vaikka hän hellisi kauniita kuvitelmia täydellisen onnistuneesta elämäntaipaleesta, ne romuttuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun hän keräilee lattialta itsetuntonsa rippeitä. Taas kerran. Samaan aikaan A saa palkankorotuksen sekä journalistipalkinnon. Onnea!

    Ainoa asia, mikä elämässä on varmaa, on epävarma. So?
    Jope Ruonansuun sanoin: Aatteleppa ite.

    Jokaisella on taskussaan avaimet onneen ja kukin voi ainakin joiltain osin valita, mitä elämällään tekee. Voi lähteä epätyydyttävästä työstä ja etsiä itselleen sopivampaa tekemistä, kunhan talous ei totaalisesti kaadu. Jos ei voi ensi kuussa lähteä pelastamaan Kolumbian katulapsia, voi ottaa vaikka kummilapsen hyväntekeväisyysjärjestön kautta. Ja niin edelleen.

    Eräs viisas nainen sanoi kerran, että elämässä tulee aina olemaan vaikeita asioita. Parempi tulla niiden kanssa toimeen. Onnellisempi on myös se, joka näkee, mitä hänellä jo on, eikä sure sitä, mitä häneltä puuttuu.

    Oh no, nyt se yrittää tuputtaa meille jotain keinomakeutettua new age-positive thinking-huttua! Seuraavaksi se kehottaa perustamaan Onnellisten puolueen. Not.

    Olen pohtinut tähän päättyvässä 10-osaisessa blogisarjassani - vähän kieli poskella - sitä, onko onni ohikiitäviä hetkiä vai pysyvä olotila. Olen tullut tulokseen, ettei ainakaan jälkimmäistä.

    Pääni sisällä voi jatkossakin asua kaksi henkilöä ja taatusti asuukin.
    Elämä vie. Välillä hiljaa ja välillä syöksylaskua. Aion pitää siitä kiinni ja nauttia matkasta. Kukaan ei voi oikeasti hallita elämäänsä. Yrittämisestä saa korkeintaan vatsahaavan.

    Kommentoi 0


  • Äiti, muista bailata!

    Bailasin viimeksi vuonna 2007, ennen kuin tulin raskaaksi. Surullista, mutta totta. Niinpä viime perjantaina oli aika ottaa vahinko takaisin. Tyttöporukalla ja hyvällä sykkeellä. Ja totesinpa vain, että KUKAAN ei ole kiitollisempi pääsystään kevätlaitumelle, kuin villivarsan lailla baariin ja tanssilattialle kirmaava äiti. Kun hän on kerrankin saanut lastenhoitajan sekä selvinnyt lähtönsä aiheuttamasta tilapäisestä huonosta omastatunnosta, onkin aika unohtaa huolensa ja BAILATA.

    Mitä äidin bailaaminen sitten on ja miten se eroaa perheettömän biletyksestä?

    Ennen kaikkea se on henkistä irtiottoa perheestä, äidin roolista, arjesta ja niin edelleen.
    Eikä sen välttämättä tarvitse olla räkä poskella bailaamista, vaikka sellaistakin olen kuullut - tapahtuu.

    Joillekin siis bailaaminen on tanssimisen synonyymi, joillekin ryyppäämisen, kukin tyylillään. Äitimaailmassa yksi biletystunti vastaa viittä. Tarkoitan tällä sitä, että äiti pystyy ottamaan ilon irti hyvin paljon tehokkaammin ja pienemmässä ajassa, sillä hän - vain HÄN tietää, mikä helvetti häntä seuraavana päivänä odottaa, jos hän ei mene ajoissa nukkumaan.

    Baari-illan (ja kännisten ääliöiden) jälkeen osaa todellakin arvostaa omaa turvallista perhe-elämää ja tylsiäkin rutiineja. Kun on illan kuningatar karaokebaarissa,  jaksaa taas heilua rätin kanssa ”täydellisenä” kotirouvana.

    Sen voimalla jaksaa taas katsoa vierestä, kun osaksi sohvakalustoa sulautunut aviomies pelaa tietokonepelejä.  Jaksaa hymähdellä ymmärtäväisesti hänen lämmintä ja syvää, lähes uskonnollisen harrasta suhdettaan kaukosäätimeensä.

    Normaalistihan se ÄRSYTTÄÄ niin, että tekisi mieli tunkea välillä koko kapistus, sanonko minne? KAUKOSÄÄTIMELLE mies kyllä jaksaa antaa hellää huolenpitoa, pyyhkiä sen pölyistä, sivellä sen pintaa. Vastalahjaksi tuo mainio kapistus vie miehen mitä lumoavampiin maailmoihin, suuriin urheiluvoittoihin. Ja sinä katselet katkerana vierestä miettien, miten jaksoit pukeutua pitsiunelmaasi. Äh, ei kannata, lähde tanssimaan!

    Yhteenvetona siis viisi syytä, miksi äidin kannattaa bailata:

    • Bailaaminen vähentää stressiä
    • Välillä on kiva itsekin taantua vaippaikäisen tasolle
    • Itsetunto  ja satunnaisten oivallusten taso nousee
    • Tulee halvemmaksi kuin psykiatrilla käynti
    • Jaksaa katsella laiskanpulskeaa aviomiestä

    Keksi itse lisää. Ja muista seuraavana päivänä nauttia valkosipulilla höystetty vuohenjuusto-mozzarella-rucola-oliivipitsa. Tai mitä ikinä mielesi halajaakin.

    Kommentoi 0


  • Ystävyyttä ja vaginamonologeja

    Näin ystävänpäivän kunniaksi tulin pohtineeksi ystävyyden merkitystä. Kun nykyään kysyy tyttökaverilta, mitä kuuluu, tulee ainakin tuttavilta ja puolitutuilta automaattisesti vastaus "todella hyvää". Kysymykseen ei ilmeisesti voi vastata kuin muutamalla yleisesti hyväksytyllä fraasilla. "Kiitos, oikein mukavasti" tai "vähän stressiä pukkaa, mutta kyllä se siitä". Huuliltamme ei vahingossakaan tipu lauseita, kuten "olen vähän masentunut, elämä ei maistu hyvältä", "olen ihan loppu" tai "tunnen tukehtuvani suhteessani". Kukapa haluaisi myöntää olevansa allapäin, masentunut, epävarma. Nehän ovat häviäjän tunnusmerkkejä, eikä yhteiskunnassamme ole tilaa häviäjille. Hyville ystäville onneksi tosin pystyy yleensä avautumaan, jos ei muuten, niin ainakin muutaman viinilasillisen voimalla.

    Liian usein kuitenkin suumme hymyilee samalla, kun sielumme huutaa tuskissaan. Paljastammeko sisintämme edes tosiystävillemme ja jos emme, niin miksi emme? Pelkäämmekö niin paljon torjutuksi tulemista, ettemme kerro todellisia tunteitamme edes meitä lähinnä oleville?

    Pelkäämmekö paljastumista niin paljon, että naamioimme todelliset tunteemme ilon ja tekopirteyden kaapuun? Naamion takana on usein jotain ihan muuta. Iloisen hymyn ja huolettoman pulputuksen takaa voi löytyä tuskaa ja ahdistusta, jopa itsetuhoisuutta. Liiallinen itsensä korostaminen, kuten omilla kokemuksillaan ja saavutuksillaan kehuskelu tai kykenemättömyys toisten kuuntelemiseen voi kieliä narsistiseen luonteen sijaan silkasta epävarmuudesta tai sosiaalisesta kykenemättömyydestä.

    Olemme oikeasti läsnä vasta, kun riisumme naamiomme ja myönnämme kipeimmätkin tunteemme. Kukaanhan ei koskaan voi tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi omana itsenään, jollei uskalla olla sitä. Jos emme ota riskiä, emme myöskään koskaan saa tietää, ketkä ovat tosiystäviämme.

    Ystävänpäivän lisäksi tänään on kansainvälinen naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastainen V-Day. Sen kunniaksi tunnetut suomalaiset naiset lausuvat amerikkalaisen Eve Enslerin Vaginamonologeja helsinkiläisessä Kokoteatterissa. Tuotto ohjataan lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen. Kirjoitankin tähän loppuun oman vaginamonologini. Ei, en kerro onko se suoraan omasta elämästäni. Sovitaan vaikka, että tämä minimonologi on suomalaisten naisten vaginoiden kollektiivinen ääni. Ja ne, joiden ääni ei kuulu, voivat laittaa omat kommenttinsa perään.

    Jos minun vaginani osaisi puhua, mitä se sanoisi? Olen parikymppinen, ujo ja koskematon, nelikymppinen, halukas ja ahne, kohta kuusikymppinen, hämähäkinseittiä kasvava, synnytyksissä runneltu, ehkä unohdettu, kaltoin kohdeltu, raiskattu, häväisty… Mieluiten olisin hemmoteltu ja onnellinen. Olen monen halujen kohde, kopea ja kaunis. Usein huomaan olevani kuin Bermudan kolmio, puheenaiheena kaukaa kierretty ja pelätty. Pukeudun mielelläni pitsiin, mustaan tai valkeaan. Olen piilossa, mutten näkymätön. Määritän aika paljon kantajani elämää.
    Välillä olen saunanraikas, välillä verinen ja turta. Rakastan tätä blogia, en kuitenkaan gynekologia. En pidä siitä, että minuun tungetaan asioita ja tunkeudutaan luvatta. Olen elämän lähde, Paras ystäväni, pahin viholliseni. Mutta minun. Vain minun.

    Hyvää Ystävänpäivää!

    Kommentoi 0


kirjoittajasta

Mia Malmin blogi Onnenongintaa. Kuva: Yle

Mia Malmi on 38-vuotias helsinkiläinen toimittaja, joka on koonnut Hullu akka! Kirjoituksia naiseuden pimeältä puolelta -teoksen. Onnenongintaa-blogissa Mia seikkailee henkisen kasvun, hyvän ruuan, liikunnan ja ihmissuhteiden viidakossa - vähän kieli poskella.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä