onnenongintaa

 • Aatteleppa ite

  Journalistiliiton viimesyksyinen hyvinvointikysely paljasti, että erityisesti nuoret journalistit voivat huonosti. Tutkimuksen mukaan he kärsivät uupumuksesta ja unihäiriöistä, pelkäävät työpaikan menetystä ja popsivat pillereitä. 

  Haluaisinkin tämän innoittamana kertoa pääni sisällä asuvista kahdesta henkilöstä, vaikken tietääkseni olekaan a) jakomielitautinen b) nuori journalisti. Mutta ehkä jotain vertaistuen tapaista pystyn jakamaan.

  Pääni sisällä asuva henkilö A on parempi versio minusta. Henkilö B, eli oikea minäni PELKÄÄ! AHDISTUU! LIHOO! ja menee ajoittain vararikkoon. A:lle ei koskaan kävisi mitään edellisistä. Hänellä on nimittän Suunnitelma. Suunnitelman mukaan eletään, kunnes B tulee kuvioihin ja tumpeloi. Tekee väärän valinnan. Pilaa mahdollisuutensa. MOKAA!, KÄRSII! ja PANIKOI!

  Henkilö A ei ole kuullutkaan nykyään niin muodikkaasta paniikkihäiriöstä. Hänellä ei myöskään ole kokemusta unettomuudesta, masennuksesta, syömishäiriöistä eikä muistakaan häiriöistä. Hän on aina tyyni ja kontrollissa. Hän katsoo elämän valoisaa puolta. Hän ei väsy, ei popsi pillereitä, nukkuu 8-9 tuntia yössä ja on tehokas. Hän tietää, montako lasta haluaa ja koska hankkii ne. Hänellä on järkevä ura- ja loppuelämän suunnitelma. Hän istuu vanhana kiikkustuolissa lapsenlapset ympärillään, kertoen näille opettavaisia tarinoita elämästä. Hän on viisas ja kohdannut elämässään erilaisia aallokoita, mutta hän on selvinnyt niistä kaikista voittajana.

  On sanomattakin selvää, että B ei koskaan yllä A:n tasolle. Vaikka hän hellisi kauniita kuvitelmia täydellisen onnistuneesta elämäntaipaleesta, ne romuttuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun hän keräilee lattialta itsetuntonsa rippeitä. Taas kerran. Samaan aikaan A saa palkankorotuksen sekä journalistipalkinnon. Onnea!

  Ainoa asia, mikä elämässä on varmaa, on epävarma. So?
  Jope Ruonansuun sanoin: Aatteleppa ite.

  Jokaisella on taskussaan avaimet onneen ja kukin voi ainakin joiltain osin valita, mitä elämällään tekee. Voi lähteä epätyydyttävästä työstä ja etsiä itselleen sopivampaa tekemistä, kunhan talous ei totaalisesti kaadu. Jos ei voi ensi kuussa lähteä pelastamaan Kolumbian katulapsia, voi ottaa vaikka kummilapsen hyväntekeväisyysjärjestön kautta. Ja niin edelleen.

  Eräs viisas nainen sanoi kerran, että elämässä tulee aina olemaan vaikeita asioita. Parempi tulla niiden kanssa toimeen. Onnellisempi on myös se, joka näkee, mitä hänellä jo on, eikä sure sitä, mitä häneltä puuttuu.

  Oh no, nyt se yrittää tuputtaa meille jotain keinomakeutettua new age-positive thinking-huttua! Seuraavaksi se kehottaa perustamaan Onnellisten puolueen. Not.

  Olen pohtinut tähän päättyvässä 10-osaisessa blogisarjassani - vähän kieli poskella - sitä, onko onni ohikiitäviä hetkiä vai pysyvä olotila. Olen tullut tulokseen, ettei ainakaan jälkimmäistä.

  Pääni sisällä voi jatkossakin asua kaksi henkilöä ja taatusti asuukin.
  Elämä vie. Välillä hiljaa ja välillä syöksylaskua. Aion pitää siitä kiinni ja nauttia matkasta. Kukaan ei voi oikeasti hallita elämäänsä. Yrittämisestä saa korkeintaan vatsahaavan.

  Kommentoi 0


 • Äiti, muista bailata!

  Bailasin viimeksi vuonna 2007, ennen kuin tulin raskaaksi. Surullista, mutta totta. Niinpä viime perjantaina oli aika ottaa vahinko takaisin. Tyttöporukalla ja hyvällä sykkeellä. Ja totesinpa vain, että KUKAAN ei ole kiitollisempi pääsystään kevätlaitumelle, kuin villivarsan lailla baariin ja tanssilattialle kirmaava äiti. Kun hän on kerrankin saanut lastenhoitajan sekä selvinnyt lähtönsä aiheuttamasta tilapäisestä huonosta omastatunnosta, onkin aika unohtaa huolensa ja BAILATA.

  Mitä äidin bailaaminen sitten on ja miten se eroaa perheettömän biletyksestä?

  Ennen kaikkea se on henkistä irtiottoa perheestä, äidin roolista, arjesta ja niin edelleen.
  Eikä sen välttämättä tarvitse olla räkä poskella bailaamista, vaikka sellaistakin olen kuullut - tapahtuu.

  Joillekin siis bailaaminen on tanssimisen synonyymi, joillekin ryyppäämisen, kukin tyylillään. Äitimaailmassa yksi biletystunti vastaa viittä. Tarkoitan tällä sitä, että äiti pystyy ottamaan ilon irti hyvin paljon tehokkaammin ja pienemmässä ajassa, sillä hän - vain HÄN tietää, mikä helvetti häntä seuraavana päivänä odottaa, jos hän ei mene ajoissa nukkumaan.

  Baari-illan (ja kännisten ääliöiden) jälkeen osaa todellakin arvostaa omaa turvallista perhe-elämää ja tylsiäkin rutiineja. Kun on illan kuningatar karaokebaarissa,  jaksaa taas heilua rätin kanssa ”täydellisenä” kotirouvana.

  Sen voimalla jaksaa taas katsoa vierestä, kun osaksi sohvakalustoa sulautunut aviomies pelaa tietokonepelejä.  Jaksaa hymähdellä ymmärtäväisesti hänen lämmintä ja syvää, lähes uskonnollisen harrasta suhdettaan kaukosäätimeensä.

  Normaalistihan se ÄRSYTTÄÄ niin, että tekisi mieli tunkea välillä koko kapistus, sanonko minne? KAUKOSÄÄTIMELLE mies kyllä jaksaa antaa hellää huolenpitoa, pyyhkiä sen pölyistä, sivellä sen pintaa. Vastalahjaksi tuo mainio kapistus vie miehen mitä lumoavampiin maailmoihin, suuriin urheiluvoittoihin. Ja sinä katselet katkerana vierestä miettien, miten jaksoit pukeutua pitsiunelmaasi. Äh, ei kannata, lähde tanssimaan!

  Yhteenvetona siis viisi syytä, miksi äidin kannattaa bailata:

  • Bailaaminen vähentää stressiä
  • Välillä on kiva itsekin taantua vaippaikäisen tasolle
  • Itsetunto  ja satunnaisten oivallusten taso nousee
  • Tulee halvemmaksi kuin psykiatrilla käynti
  • Jaksaa katsella laiskanpulskeaa aviomiestä

  Keksi itse lisää. Ja muista seuraavana päivänä nauttia valkosipulilla höystetty vuohenjuusto-mozzarella-rucola-oliivipitsa. Tai mitä ikinä mielesi halajaakin.

  Kommentoi 0


kirjoittajasta

Mia Malmin blogi Onnenongintaa. Kuva: Yle

Mia Malmi on 38-vuotias helsinkiläinen toimittaja, joka on koonnut Hullu akka! Kirjoituksia naiseuden pimeältä puolelta -teoksen. Onnenongintaa-blogissa Mia seikkailee henkisen kasvun, hyvän ruuan, liikunnan ja ihmissuhteiden viidakossa - vähän kieli poskella.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä