Yksi elokuvafestivaali kotiin, kiitos!

Elokuvafestivaali kotonasi joulukuussa. Yksityiskohta Yle Teeman elokuvajulistee

Onnistuu - Yle Teeman oma elokuvafestivaali järjestetään kotonasi! Laatuelokuvia katsotaan televisiosta viitenä iltana peräkkäin, 12. - 16. joulukuuta. Festarilla juhlistetaan elokuvan monimuotoisuutta ja etsitään elokuvien välisiä yhteyksiä.

- Nyt testataan, miten festivaaliajatus toimii televisiossa - alkavatko elokuvat keskustella keskenään, pohtii festivaalin tuottaja Kati Sinisalo.

Festivaalilla esitetään kirjaimellisesti maailman parasta elokuvaa: Sight & Sound -lehden elokuvaäänestyksen vähän aikaa sitten voittaneen Vertigon lisäksi ohjelmistossa ovat samassa äänestyksessä parhaiten menestynyt ranskalainen elokuva Pelin säännöt ja saksalainen restauroitu Metropolis.

Elokuvajuliste on vihjekuva

Teeman festivaalilla on oma upean punainen juliste, joka toimii monella visuaalisella tasolla. Juliste on hieno taideteos josta löytyy pilvin pimein elokuva-aiheisia merkityksiä.

Julisteen suunnitellut graafikko Kirsi Kukkurainen, mitä elokuvien tavisystävä - kuten minä - tai toisaalta elokuvien hevijuuseri voi julisteesta löytää?

- Ohukainen ja Paksukainen on useimmille tuttu. Vertigon on julisteesta tunnistanut myös moni. Andalusialaisen koiran silmänleikkauskohtaus on elokuvan kuuluisimpia kuvia, mutta tämä surrealistinen teos on ollut harvoin nähtävillä. Thaimaalaiselokuvan Setä Boonmee on hahmoista ehkä tuntemattomin. Julisteessa on viitteitä kymmenestä elokuvasta.

Ensimmäinen elokuva, Lumiere-veljesten Juna saapuu asemalle aloittaa elokuvan tarinan. Junan piipusta nousevan savun seasta voi tunnistaa hahmoja eri aikakausien elokuvista. Tavallaan kyse on piilokuvasta - savukiehkuroiden ja aaltojen seasta voi tehdä löytöjä.

Entäs swded - mitä se tarkoittaa?

- Sweded-sana on festivaalin päättävästä Be kind rewind -elokuvasta. Michel Gondryn, todellisen visuaalisen neron, komediassa videovuokraamon pölhöilijät tekevät omia, todella ainutlaatuisia sweded-versioita vuokraelokuvista.

Konkreettisesti elokuvan sweded-versiot saavat nimensä siitä, että ne tulisivat Ruotsista - mutta eivät muuten tule!

Kirsi Kukkuraisen kädenjälki on tuttua muun muassa Rouva Ruutu -tv-sarjan hauskoista trikeistä. Kukkurainen on suunnitellut Yle Teemalle upeita elokuvajulisteita ennenkin. Toimittaja sai jo riittävästi infoa -  julisteesta - mutta graafikko Kukkuraisella on vielä painavaa asiaa:

- Haluaisin myös suositella elokuvia! A Single Man ja Synecdoche New York - nämä kaksi ovat olleet viime vuosien suurimpia elokuvaelämyksiäni!

Kiitos Kirsille perehdyttämisestä elokuvamaailmaan ja hyvää festaria jokaiselle omaan kotiin - tai miksei naapuriin.

Yle Teeman elokuvafestivaalin 12. - 16.12.2012 ohjelmisto

Kirsi Kukkuraisen suunnittelema festivaalijuliste ladattavissa omaan käyttöön Teeman sivuilla.Yle Teemalla elokuvafestivaali joulukuussa. Elokuvajuliste: Kirsi Kukkurainen, Yle

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä