Viisi vinkkiä tarkempaan talouteen
1. Tarkista, mihin rahasi kuluvat
On helppo ajatella, että palkka meni, kun on laskuja ja välttämättömiä menoja niin paljon. Mutta mihin palkkasi tarkalleen ottaen kuluu?
Jo muutaman viikon havainnoinnilla voit löytää uusia piirteitä omasta rahankäytöstäsi: tee taloudestasi päiväkirja, johon merkitset pakollisten menojen lisäksi jokaisen pienenkin ostoksen.
Taloutesi on yleisesti ottaen hyvässä kunnossa, jos asumiseen kuluu enintään puolet palkasta. Pakollisten menojen jälkeen rahan käyttö on aina valintakysymys. Joku panostaa harrastuksiin, toinen kalliisiin kenkiin, kolmas rakastaa ravintolailtoja, neljäs sijoittaa rahansa korkoa kasvamaan ja viides ostaa kotiinsa kallista mutta hyvää luomuruokaa.
Sinun ei tarvitse luopua tavoistasi, vaan tiedostaa ne. Talouden hoitamisessa tärkeintä on se, että tiedät mihin rahasi kuluvat. Silloin osaat tarpeen tullen myös nipistää oikeasta paikasta.
2. Kilpailuta
Kilpailuttaminen on päivän sana, ja siitä kannattaa pitää kiinni myös kotioloissa. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten tehty vakuutus-, sähkö-, laajakaista-, puhelu- tai pankkisopimus ei välttämättä ole enää lainkaan edullinen. Myös työpaikka on silloin tällöin hyvä laittaa suurennuslasin alle.
-
Erilliset lainat ja pikavipit ovat aina huono idea. Kilpailuta pankkien tarjoukset, korkoprosentti, asiakasedut ja maksujoustot ja yhdistä erilliset lainat, jotta kuukausittain maksettava erä pysyy kohtuullisena.
-
Sähköyhtiöissä on eroja. Tarkista sähkön tuottamisen hinta sekä kilowattihinta. Samalla voit päättää haluatko ostaa mieluummin ns. vihreää sähköä. Sähköyhtiöiltä saa myös kotiin lainaksi sähkönkulutusmittarin, jolla voit tarkistaa kotisi sähkösyöpöt. Teet palveluksen kukkarollesi ja luonnolle.
-
Vakuutusten niputtaminen kannattaa: keskitä vakuutuksesi yhteen yhtiöön ja vaadi paljousalennusta. Monet vakuutuspalvelut myös kartuttavat erilaisia bonuspisteitä.
-
Hanki bonuskortti ja käytä sitä joka kerran asioidessasi. Jo vuodessa bonuksista saattaa kertyä mukava summa.
-
Arkiset, pienet valinnat voivat merkitä vuositasolla kymmenien tai jopa satojen eurojen säästöä. Lähikauppasi saattaa veloittaa appelsiinikilosta euron enemmän kuin toinen asuinalueesi elintarvikeyritys. Jos ostat leivän kerran viikossa ja maksat siitä joka kerta 80 senttiä enemmän kuin toisessa vastaavassa leipomossa, häviät vuodessa lähes 40 euroa.
-
Kun työtehtäväsi vaihtuvat vaativampiin, vaadi työtehtävien pisteytys ja lisää palkkaa. Pelkkä kunnia lisävastuusta ja pidemmistä päivistä ei pitkään mieltä lämmitä. Etenkin lapsia saaneet naiset, jotka ovat työskennelleet samassa yrityksessä pitkään, ovat vaarassa pudota palkkakuoppaan, jossa ansiot eivät kasva samalla kertoimella kuin työn määrä ja vastuu. Apua palkan tarkistamiseen ja vaatimuksillesi työntekijänä saat omasta ammattiliitostasi.
3. Vaadi laatua ja vastinetta rahoillesi
Tuotteen myyjällä tai palvelun tarjoajalla on vastuu tuotteestaan. Jos et ole siihen tyytyväinen, vaadi rahat takaisin. Jos tuote ei vastaa laatukriteereitä, palauta se. Paita ei saa menettää ryhtiään kahden pesun jälkeen eivätkä housujen saumat voi ratketa normaalikulutuksella kuukaudessa. Kenkien pitää kestää käytössä ainakin kuluva kausi. Myös kampaajalta pitää pyytää hyvitys, jos värjäys on mennyt pieleen.
Liian moni suomalainen jättää aiheellisesta tuoteviasta tai palveluvirheestä valituksen tekemättä ja kärsii tappion omassa kukkarossaan.
4. Tutki verotietosi
Verotoimistossa saattaa olla ruuhkaa, mutta verkkosivuilta löydät veroviidakossa kahlaamisen alkuun kaiken tarpeellisen. Opiskele pääkohdat verotuksestasi läpi. Sen jälkeen uhraa yksi päivä, ota vuoronumero ja odota rauhassa, kunnes saat virkailijan käsittelyysi. Käy läpi kohta kohdalta kysymykset koskien verotustasi.
Tiedätkö, mitkä kulut saat vähentää verotuksessa koskien tekemääsi remonttia? Entä mitä kaikkea kuuluu tulonhankkimisvähennyksen piiriin? Mitä ovat kilometrikorvaukset? Ja muista, että oikaisupyynnön jo kannettuihin veroihin saa tehdä myös jälkikäteen.
5. Hanki vararahasto
Kerää itsellesi pieni pesämuna ja turva pahan päivän varalle. Vararahaston kooksi suositellaan yleensä vähintään parin kuun palkkaa vastaavaa summaa, mutta keräämisen voi aloittaa maltillisesti. Harvan talous esimerkiksi kaatuu siihen, että tililtä siirretään heti palkkapäivänä muutama kymppi toiselle tilille. Automaattinen maksu palkkapäivänä ja säästötili, jolle on rajoitettu nosto-oikeus, ovat omiaan niille, joille säästäminen on hankalaa.
Tarkista, että pankkisi tarjoaa säästöillesi vertailukelpoisen koron.
kommentit
Sähkönhankintaa kilpailuttaessa voi samalla vaikuttaa siihen miten ostamasi sähkö on tuotettu. Taustat blogissa http://viestitin.blogspot.com/2011/03/sahkon-hinta-kiinnostaa-enta-alkup...
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 0
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 0
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.