Lasten leikkikalu ja aikuisten unelmakoti?

Nukkekoti. Kuva: Museovirasto, Markku Haverinen

Nykypäivän nukkekotiharrastajien - tuttavallisemmin mineilijöitten - taidokkaat pienoismaailmat on usein tarkoitettu vain rakentajille itselleen ja vaikkapa blogeissa esiteltäviksi. Tässä mielessä nukketalot ovat palanneet historiansa alkulähteille.

- Vanhimmat 1500- ja 1600-lukujen nukkekodit olivat koriste-esineitä salongin nurkassa, ja niitä esiteltiin nimenomaan aikuisille ihmisille, kertoo tutkija Satu Frondelius Suomen kansallismuseosta.

Nukkekoti. Kuva: Suomen Kansallismuseo

Seuraavien vuosisatojen aikana nukkekodit alkoivat vähitellen päätyä myös lasten käsiin. Tällöinkään niiden tarkoituksena ei ollut pelkkä jälkikasvun viihdyttäminen, vaan nukketalojen avulla esimerkiksi koulutettiin tyttöjä taloudenpitoon.

- Tyttöjen urahan oli se, että heistä tuli perheenemäntiä. Nukkekodeissa saatettiin opetella esimerkiksi mitä kaikkia tavaroita täytyy olla hyvin varustetussa porvariskodissa.

Erilaisia pienoismalleja on kuitenkin tehty jo paljon varsinaisia nukkekoteja kauemmin. Miniatyyriharrastuksen kaukaisimmat juuret ulottuvat vuosituhansien päähän.

- Ihmisillä on jo hyvin varhaisessa vaiheessa ollut tarve tehdä pienennettyjä versioita todellisesta maailmasta. Muinaisen Egyptin haudoista on löytynyt pienoismalleja taloista, jotka on annettu vainajille kodeiksi mukaan tuonpuoleiseen, Frondelius kertoo.
Nykymuotoinen nukkekotiperinne sai alkunsa 1500-luvun Saksassa, josta se levisi vähitellen Hollantiin, Ranskaan ja Englantiin. Esimerkiksi Ranskan hovissa oman nukketalon teettäminen oli suosittua, ja jopa itse Aurinkokuningas keräsi miniatyyriesineitä.

1800-luvulla alkoi nukkekotien ja niiden esineitten teollinen tuotanto, ja tuolloin yläluokan harrastuksesta tuli myös muiden kansankerrosten hupia. Samaan aikaan nukkekoti-innostus saavutti Pohjoismaat. Suomessa vanhin tieto nukkekodista, tai oikeastaan nukkekaapista on 1800-luvun alkupuolelta.


Satu Frondelius esittelee kolme suomalaista nukkekotia eri aikakausilta. Nukketalot ovat esillä Kansallismuseon Unelmien koti -näyttelyssä 6.11.2011 saakka:

Suomessa nukkekotien kalusteet ovat jo 1800-luvulta lähtien olleet ostotavaraa. Vuosisadan lopulla maassamme toimi useita pienoiskokoisia kalusteita valmistaneita yrityksiä. Paljon tehtiin myös itse.

- Varsinkin kaikki tekstiilit, matot, verhot, nukkejen vaatteet valmistettiin ihan omin voimin, sanoo Frondelius.

Vielä 1900-luvun alkuun asti nukkekodit sisustettiin aina oman aikakauden tyylin mukaisiksi. Nykyajan nukkekotiharrastuksessa Frondelius näkeekin eron entiseen:

- Se unelmien koti ei olekaan enää nykypäivää, vaan helposti paetaan vähän menneisyyteen ja nukkekodeista sisustetaan vanhanaikaisia. Ne kuvaavat sellaista unelma-ajankohtaa, jollaista ei ehkä koskaan ole ollutkaan.

Nukkekoti2. Kuva: Suomen Kansallismuseo

Lue myös nukkekotikirjoja, joissa on vinkkejä nukkekotiaskarteluun:

  • Raili Frank: Nukkekotielämää
  • Eija Sirjonen: Hienoimmat nukkekotini – Jarinkulman baarista Tsaarinajan huoneeseen


Lähde: Jouni Kuurneen kirja Unelmien koti – Nukkekotien pienoismaailmat

Kuvat: Museovirasto

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Nappaa nukkekoti-ideat vuosien takaa:

  • Sisusta nukketalo lokerikkoon tai lasiovelliseen kaappiin.
  • Leikkaa nukkekodin kirjoihin kannet kirjamainoksista.
  • Hyödynnä remontista ylijääneet mosaiikkikaakelit ja pienikuvioiset tapetit nukkekodissa.
  • Keksi uusia käyttötarkoituksia pikkuesineille: sulakkeista saa lääke- tai happipulloja, pullonkorkeista astioita, tulitikkulaatikoista sänkyjä jne.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä