Joulunajan kierrätysohjeet

Ennaltaehkäisy on paras tapa säästää luontoa myös jouluna. Lue Uusi Musta -sivuston vinkit kaikenkattavaan ähkyttömään jouluun. Seuraavilla Olotilan vinkeillä kierrätät joulunajan jätteet oikein.

1. Lahja-, kääre- ja pakkauspaperit: energiajaetta - sisältävät runsaasti painoväriä, teippejä ja tarroja. Joulukukkien käärepaperit ja silkkipaperit menevät kartonkikeräykseen ja sanomalehtipaperi paperinkeräykseen. Käärepaperit voivat olla myös folio- tai alumiinipaperia, joita ei voi käyttää paperin tai kartongin raaka-aineena. Ne kuuluvat sekajätteisiin.

  • Vinkki: käytä käärepaperina esimerkiksi sanomalehteä tai kangaskassia, jonka voi käyttää yhä uudelleen.
  • Vinkki: tee joulupaperista domino.


2. Lahjanarut:
kiiltävät, muoviset käärenauhat ovat sekajätettä. Paperinarut lajitellaan kartonkikeräykseen.


3. Pakkaukset:
konvehti- ja keksirasiat sekä lelupaketit kuuluvat kartonkikeräykseen, samoin isot pahvilaatikot litistettyinä. Ruskeat pahvilaatikot voi jättää myös pahvinkeräykseen. Pakkausmuovi ja styroksi ovat sekajätettä.

4. Joulukortit: kartonkikeräykseen tai energiajakeeseen.

  • Vinkki: joulukorteista saa kauniita koristeita sellaisinaan, sisustajan silmällä valikoituina kokoelmina. Pienempi väki keksii korteista monenlaista askarreltavaa, kun käden ulottuvilla on sakset, liimaa, teippiä ja ripustusnauhaa.


5. Joulukukat ja -koristeet
: kuihtuneet kukat ja luonnonmateriaaleista valmistetut koristeet kuuluvat biojätteisiin. Poista koristeista mahdolliset maatumattomat osat.


6. Kynttilät
: steariini, kynttilänpätkät ja muoviset hautakynttilät energiajakeeseen. Lasiset hautakynttilät eivät kelpaa keräyslasiin, joten sekajätteisiin heittämisen sijaan niitä kannattaa käyttää useamman kerran. Tuikkukkynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden hatut ja ulkotulien foliot lajitellaan puhtaina metallinkeräykseen.

  • Vinkki: Ekologisin valinta hautakynttiläksi on metallikehikkoinen lyhty, jossa poltetaan tavallista pöytäkynttilää.


7. Joulukuusi
: kuivuneen kuusen voi polttaa pilkottuna omassa takassa tai hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Muussa tapauksessa kuusi on energiajaetta.


8. Ruokien ja juomien pakkausmateriaalit
: metalliastiat metallinkeräykseen, puhtaana ja litistettynä. Muovirasiat energiajakeeseen. Nestekartonkipakkaukset kartonkikeräykseen, pantilliset muovi- ja lasipullot kauppaan, pantittomat lasipullot lasinkeräykseen ja pantittomat muovipullot keräysmuoveihin, energiajakeeseen tai viimeisenä vaihtoehtona sekajätteisiin.


9. Kinkun liemi ja rasva
: jähmeytetään tai imeytetään paperiin, ennen kuin laitetaan biojätteisiin tai sekajäteastiaan. Sekajätteisiin menevät jähmetetyt ainekset pakataan suljettavaan astiaan, kuten maitotölkkiin. Rasvat ja liemet voi laittaa myös kotikompostiin, mutta EI KOSKAAN viemäriin. Jähmettyessään ne voivat tukkia viemärin.

  • Vinkki: Lientä on helppo hyödyntää ruoanlaitossa myöhemminkin, kun pakastaa sen pieniin annospakkauksiin.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä