Ainutlaatuista second handia Suomessa

Ainutlaatuista second handiä Suomessa. Kuva: Yle Olotila, Anni Alatalo.

Tuusulan Sulan teollisuusalueelta, autokauppojen keskeltä löytyy Minna Löfgren ja ROK Clothing. ROK Clothing on lastenvaatekauppa, second hand -liike, joka tuo maahan käytettyjä lastenvaatteita USA:sta. Se avattiin asiakkaille huhtikuussa 2009 ja on tällä hetkellä ainoa laatuaan Suomessa.

- Täytyy kai tunnustaa, että liikeidean alkuperäinen isä on mieheni Kaide. Hän kehitteli ideaa itsekseen niin pitkälle, että lopulta uskalsin lähteä yrittämään, Minna hymyilee. 

Rok Clothing myy siistejä ja hyvälaatuisia, mutta käytettyjä lastenvaateita. Liike ei ole kirpputori, vaan maksaa arvonlisäverot tuotteistaan tavallisen vaatekaupan tapaan. Se ei myöskään ole tavallinen vaatekauppa: vaatteita on vain yksi kutakin kokoa ja eri ko'oista löytyy erilaisia vaatteita. Tässä kaupassa ei ole mallistoa tai takuuta tietynlaisten vaatteiden löytymiselle. Useat vaatteet ovat ns. merkkivaatteita, ja se onkin kaupan erikoisuus.

- USA:ssa on kierrätys todella tehokasta, ja meidänkin toimittajallemme vaatteita tulee eri puolilta maata. Hyväkuntoista second hand –vaatetta myyvät liikkeet ovat hyvin tavallisia siellä päin maailmaa, Minna kertoo. 

Vaatteet tulevat Suomeen yhdestä USA:n isoimmasta kierrätykseen erikoistuneesta yrityksestä, eräänlaisesta kierrätystehtaasta, jollaisia Amerikassa on useita. Minna ostaa vaatteet tehtaasta kilohinnalla, eikä yksittäisiä vaatekappaleita pääse valitsemaan.

Käytettyjä lastenvaatteita Amerikasta. Kuva: Yle Olotila, Anni Alatalo.

Kestävää ja laadukasta 

- Vaatteet ovat käytettyjä, mutta laadukkaita. Minulle on tärkeää, että myymämme vaatteet ovat kestäviä. Lisäksi olen tosi tarkka vaatteiden kunnosta; poistamme irtolangat, ompelemme mahdollisesti puuttuvat napit ja silitämme kaikki vaatteet ennen myyntiä.

- Ja kyllähän se kierrätysajatus siellä pinnan alla kulkee. Vaikkei ROK Clothing ensisijaisesti olekaan mikään ekokauppa, nämä ovat kuitenkin käytettyjä vaatteita. En voi vaikuttaa enää siihen, että joku taho on nämä vaatteet valmistanut, mutta siihen voin vaikuttaa, että niiden elinikä on mahdollisimman pitkä. Rahtilaivat Suomen ja USA:n välillä kulkevat joka tapauksessa.

Osa Minnan asikkaista on mukana hyväntekeväisyystoiminnassa. Myös Minna on halunnut antaa oman panoksensa vaatteiden kautta.

- Annan hyväntekeväisyyteen vaatteet, jotka täällä eivät ole menneet kaupaksi. Eräs asiakkaani on kotoisin Etiopiasta, ja hän vie vaatteita sinne missä on todella kaikesta pulaa, Minna kertoo. 

Käytettyjä lastenvaatteita Amerikasta. Kuva: Yle Olotila, Anni Alatalo.

Lapsiperheiden tarpeita ajatellen

Vaikka liike on tänään kiinni, on myymälässä silti ostoksilla eräs perhe. Minna juttelee iloisesti heidän kanssaan: käydään läpi lasten kehitys ja kasvu sekä perheen lastenvaatemieltymykset.

- Minun kanssani voi sopia ajan, jolloin tulen avaamaan myymälän. Tiedän, että lapsiperheille voi olla hankala sovittaa aikatauluja yhteen liikkeen aukioloaikojen kanssa. Pidän myös liikkeen oven auki, kun olen varastohommissa, Minna kertoo. 

Minna on ajatellut lapsiperheitä suunnitellessaan myymälää. Liikkeen perältä löytyy lasten leikkipöytä ja -keittiö. Kun vanhemmat tekevät ostoksia, ei heidän tarvitse olla kieltämässä lapsia koko ajan.

Minnan mielestä hienointa työssä on mahdollisuus ystävystyä asiakkaiden kanssa. Hänellä on asiakkaina perheitä, jotka ovat käyneet ihan alusta saakka. 

- Joskus kun näen jonkun vaatteen, niin ajattelen, että tämä olisi juuri jonkun tietyn perheen näköinen. Joskus asiakkaat jättävät minulle omat yhteystietonsa siltä varalta, että heidän etsimänsä vaate tulee myyntiin meille. 

- Ajattelin, että kun on hiljaista, laittelen nukkekotia kuntoon, jotta asiakkaiden lapset pääsisivät leikkimään sillä. Vielä niin hiljaista päivää ei ole tullut, että olisin päässyt aloittamaan, Minna naurahtaa.

kommentit

80-luvulla ostin Kirkkonummen torilta käytettyjä amerikkalaisia lastenvaatteita, joita Yhdysvalloissa oleskelleet myivät. Ne olivat hyviä.

>M.H. Ma, 2013-05-13 23:27

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä