Solsidan on myös suomalainen

André Wickströmin ansiosta Solsidan on myös suomalainen. Ludde auttaa Freddeä sa

Ruotsalaisen Solsidan – Onnea onkimassa -hittisarjan neljännen tuotantokauden jaksot nähdään Yle Fem -kanavalla samassa tahdissa Ruotsin TV4:n kanssa. Hei, on taas syytä ylpeilyyn - suomalaisfaneja arvostetaan! 

Näyttelijä ja koomikko André Wickströmin varjolla voimme omia huippusarjasta joitain pointseja Suomeenkin:

Neljännen tuotantokauden ensimmäinen jakso, ensimmäinen kohtaus: Fredde (Johan Rheborg) ja Ludde (André Wickström) keskustelevat. Koko kausi siis käynnistyy tästä. Mutta jaksossa kahdeksan tulee jättipotti: André on mukana enemmän kuin koskaan.

- Olen punainen lanka. Olen mukana stoorissa yhtä paljon kuin muutkin näyttelijät. Hahmoni menee siis koko jakson läpi, André toistaa lauseita, kun puhelin pätkäisee h-hetkellä.

Jakson teemana on – solsidanilaisittain varmasti herkullistakin herkullisempi – miesten välinen mustasukkaisuus.

Suomipoika ja raivostuva Fredde

Jos André Wickström pääsisi käsikirjoittamaan Solsidanin kohtauksen käsikirjoittaja Josephine Bornebuschin (Mickan) sijasta, puhuisi Ludde suomenruotsin sijasta puhdasta suomea.

- Olisihan hauska tilanne, jos Ludde - joka on tietty Suomesta vaikka siitä ei puhutakaan - istuisi Fredden kanssa bisnestapaamisessa suomalaisten kanssa ja puhuisi pelkästään suomea. Olisi tosi herkullista, kun Fredde ei ymmärtäisi sanaakaan.André Wickströmin ansiosta Solsidan on myös suomalainen. Kuva: YleAndrén oma valinta sarjan parhaaksi hahmoksi on selkeä - tietyin reunaehdoin.

- Ove on tietysti äärimmäisen hauska, mutta laajalla kaarella ajateltuna sarja ei olisi mitään ilman Freddeä. Vaikka en samaistukaan häneen, niin kyllä Johan Rheborg on NIIN hemmetin hauska raivostuessaan!

André on ollut edellispäivän Tukholmassa kuvaamassa sarjan 8. ja 10. jaksoa. Mukana hän on kaikkiaan kuudessa jaksossa.

- Eiks oo hirveetä, että jouduin mukaan! nauraa André.

Mutta kuinka hän pääsi mukaan 2000-luvun isoimpaan pohjoismaiseen komediasarjaan?

- Komiikkapiirit ovat Ruotsissa aika pienet. Minulle soitettiin, että olisi tarina, jossa oli jo paljon kiinnostavia nimiä mukana. Sain kutsun tulla käymään roolihahmoani läpi ja kun palkkaakin luvattiin maksaa niin... perskutarallaa! Totta kai lähdin!

Käytännössä André oli tuttu muun muassa Josephine Bornebuschin ja Johan Rheborgin kanssa Parlamentet-ohjelmasta. Myös Felix Herngren (Alex) oli tuttu Lilla onsdagin ensimmäiseltä kaudelta, jossa hän käsikirjoitti sketsejä. Kontaktit olivat olemassa ajalta, kun André asui itse Ruotsissa.

- Hahmolleni soviteltiin monenlaisia tyylejä. Lopulta päätettiin parhaimmaksi oma tuttu sarkastinen tyylini ja tavallinen ääneni. Hemmetin helppoa siis!

Draamabudjetilla tehdään dramaattista tulosta

Kukaan ei aluksi tajunnut, että Solsidanista voisi tulla megahitti. Osittain menestys on tuuria, toisaalta intohimo sarjan ympärillä on ilmeistä: kaikki langat on pidetty harvoissa käsissä ja intohimo tekemiseen näkyy.

- Idea on pitkälti Felix Herngrenin, ja hän on käsikirjoittanut ja ohjannut sarjaa hyvin tosissaan alusta alkaen, sanoo André Wickström.

Toisaalta Ruotsissa satsataan komiikkaan eri tavalla kuin Suomessa. 

- Tuotanto on saanut isot rahat - puhutaan vastaavista summista, joilla tehdään yleensä draamaa.

André hehkuttaa säästelemättä sarjan tekijätiimiä, pitkän linjan ammattilaisia. Muina aikoina elokuvatuotannoissa työskentelevä tiimi tekee Solsidania neljä työpäivää viikossa, kymmenen tuntia kerrallaan. Kun jakso on kuvattu, leikkaava tiimi alkaa työstää sitä saman tien.Andrésta on noloa katsoa kohtauksia, joissa on itse mukana. Suurimman osan Solsidanin jaksoista hän on kuitenkin nähnyt.

- Ja naurattaa niin saakelisti! Ajattele, sarjaa ostetaan DVD-boxeilla ja sitten pidetään Solsidan-maratoneja, hihkuu André.

Uusimpia Solsidan-jaksoja kuvataan vielä 17. lokakuuta – ulos tuutista tulee siis hyvin tässä päivässä kiinni olevaa sananvaihtoa. Moni on ehtinyt jo teilata ajankohtaisuuden. Ehkä Solsidanin haluttaisiin olevan aito pakopaikka ja siksi irti ajankohtaisista ilmiöistä?

PS Vähän Solsidania elämään? Tulosta naamari kaverillesi tai julista itse!


Solsidan - Onnea onkimassa -sarjan 4. tuotantokausi, Yle Fem su 20.10.2013 alkaen klo 21 sekä Areenassa.André Wickströmin ansiosta Solsidan on myös suomalainen. Kuva: YleAndré Wickströmin ansiosta Solsidan on myös suomalainen. Kuva: Yle
André Wickströmin ansiosta Solsidan on myös suomalainen. Kuva: YleAndré Wickströmin ansiosta Solsidan on myös suomalainen. Kuva: YleAndré Wickströmin ansiosta Solsidan on myös suomalainen. Kuva: Yle

André Wickströmin ansiosta Solsidan on myös suomalainen. Kuva: YleSolsidanissa Henrik Dorsin nähdään Ove Sunbergina, Johan Rheborg Freddenä, Josephine Bornebusch Mickanina, Mia Skäringer Annana ja Felix Herngren Alexina.

kommentit

Matti Nykänen -juttu ei mielestäni ollut kovinkaan fiksu suomalaisuudesta tai sitten olen tosi tosikko.

>Tuijottaja Ti, 2013-10-22 09:21

Muutenkin oli teemoiltaan aika raskas eka jakso. Jännittävää nähdä, pitääkö huumori vielä pintansa - ja kestävätkö tekijät suosionsa paineet! - Ulla

>ullav La, 2013-10-26 16:22

Ihan samaa mieltä Tuijottajan kanssa. Andren Nykäs-vitsi tuotantokauden 1. jaksossa oli väkisin väännettyä standup-huumoria, eikä mitään kunnon näyttelemistä. Sarja olisi parempi ilman Ludde-hahmoa. Miksi tällaista pitää ympätä muuten loistavaan sarjaan? Ajatellaanko, että suomalaiset jotenkin riemastuvat, kun kökkö hahmo puhuu hieman suomenruotsia?

>Nillittäjä Ma, 2013-12-02 22:20

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä