Sillan Saga imee sosiaalisia taitoja jokaiselta - ja joka hetki

Sofia Helin on Saga Norén. Silta - toinen tuotantokausi. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Saga Norénia näyttelevä Sofia Helin ei itse aio istua television ääreen illalla 22. syyskuuta, kun rikossarjan Silta toinen tuotantokausi alkaa.

- Njaah, laitan juuri silloin lapsia nukkumaan. Voin ihan hyvin katsoa sen joskus dvd:ltä, Sofia pohtii.

Luvassa on mielenkiintoinen yhteisöllinen kokemus, kun Silta - Saga Norénin ja Martin Rohden (Kim Bodnia) toinen rikostutkinta - alkaa yhtä aikaa sekä Suomessa, Ruotsissa että Tanskassa. Suomessa sarjan ensimmäinen kausi on kerännyt parhaimmillaan yli 420 000 katsojaa tv:n ääreen.

Näyttelijä Sofia Helin on vastannut puheluun kotonaan Tukholman Vanhassakaupungissa. Juuri nyt hän pyrkii viettämään mahdollisimman paljon aikaa kotona perheen 10- ja 4-vuotiaiden lasten kanssa. Rikossarjan kuvauksia on takana kahdeksan kuukautta.

- Nyt haluan olla mukana pienemmissä projekteissa ja tehdä tavallisia asioita - kuten viedä lasta kouluun ja sitä rataa.

Pieneltä projektit eivät kuulosta: seuraavaksi Sofia on mukana norjalaisessa viikinkiaikaan sijoittuvassa seikkailuelokuvassa Ragnarök.

"Mitä Saga minulle sanoo?"

Näyttelijän työn ja perheen yhdistäminen on vaikeaa, Sofia Helin sanoo. Teatterissa hän ei ole näytellyt sitten vuoden 2008.

- Näyttelijänä olet täysin vastuussa vain itsestäsi; toimit vaistojesi ja tunteidesi varassa, omistaudut kokonaan roolillesi. Äitinä oleminen taas – se on täysin toisen miettimistä ja huomioonottamista, toisesta vastuussa olemista. Tämä ristiriita on minussa ihan aina.

Sagan roolin ymmärtäminen ei ollut Sofialle helppoa, eikä hän ottanutkaan osaa vastaan heti.Sofia Helin Saga Norénina. Rikossarja Silta, toinen tuotantokausi. Kuva: Yle Kuvapalvelu - Käsikirjoitusta lukiessani en ymmärtänyt hahmoa lainkaan. Hän on hyvin outo. Enkä halunnut lähteä luomaan toista Lisbeth Salanderia.

Sofia jäi kuulostelemaan itseään.

- Mutta mitään ei kuulunut! Sagaa varten ei ollut mitään minussa valmiina.

Keskustelut vastanäyttelijä Kim Bodnian kanssa saivat lopulta Sofian kiinnostuksen heräämään.

- Lähdin mukaan kuitenkin hyvin, hyvin epävarmana. Aloin työskennellä uudella tavalla: luotin täysin ohjaajaan tietämättä onnistunko vai onko hommasta tulossa täysi katastrofi.

Luvassa oli enemmän kuin onnistuminen: Sarjan esitysoikeudet on myyty yli 60 maahan.

Sagalla on poikaystävä

Sillan toisen kauden kuvausten alkaessa Sofia Helinin piti löytää roolihahmonsa kanssa uusi, syvempi taso:

- Nyt piti todella päästä Sagan ihon alle ja opiskella koko hänen taustansa. Elin hänen elämänsä läpi kokonaan.

Kakkoskaudella ruudussa nähdään nainen, joka joutuu käymään läpi asioita, joista luuli jo päässeensä yli. Muun muassa vanha poikaystävä muuttaa Sagan luokse asumaan.

- Saga yrittää niin kovasti olla tavallinen! Hän yrittää oppia sosiaalisia taitoja jokaiselta ja ihan joka ikinen hetki.

Sofian roolisuoritus poliisina, jolla on Aspergerin oireyhtymän piirteitä, on herättänyt Ruotsissa keskustelua: Asperger-liitto on suitsuttanut kiitosta autismin kirjon tunnetuksi tekemisestä; myös katsojat ovat jakaneet kehujaan. Vaikka Aspergeria ei mainita tv-sarjassa kakkoskaudellakaan, on Sagan roolihahmo saanut ihmiset kiinnittämään huomiota tämäntyyppiseen erilaisuuteen - kenties ymmärtämään sitä paremmin.Sofia Helin Saga Norénina. Rikossarja Silta, toinen tuotantokausi. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Sofia ja Suomi

Nyt 41-vuotias Sofia Helin saatetaan muistaa Suomessa pienestä roolistaan Rederiet-saippuadraamassa (Varustamo). Sofialle sarja oli erityisen tärkeä: nuoret näyttelijät saivat isossa tuotannossa hyvän näyttelijäkoulun.

Läpimurron Sofia teki kotimaassaan Masjävlar-elokuvassa (Takaisin maalle) vuonna 2004.

- Se oli menestys.... Mutta eikö elokuva olekin hyvin lähellä suomalaista identiteettiä, mitä mieltä olet? Sofia kysyy.

Takaisin maalle on teemoiltaan haastava; kuvausta maalle isän syntymäpäiville palaavasta menestyvästä IT-yrittäjästä, joka joutuu perheen ja ystävien keskellä arvioimaan uudelleen omaa elämäänsä ja valintojaan.

- Ihmisillä Ruotsin maaseudulla tai maan pohjoisosissa on paljon yhteistä suomalaisten kanssa, Sofia miettii. - Te suomalaisethan olette kuin Saga! Sofia innostuu. - En tarkoita ettei teillä olisi sosiaalisia taitoja. Olette ehdottomasti suorempia kuin ruotsalaiset. Kovemmat taustat, kovempi kulttuuri.

Näyttelijä muistaa yhtäkkiä jotain tärkeää.

- Minullahan on kädessäni suomalainen sormus! Isoäitini piti huolta kahdesta suomalaisesta sotalapsesta 1940-luvulla ja sai sormuksen sitten kiitoksena Suomesta lasten äidiltä.

Sofia sai sormuksen omalta äidiltään, joka taas oli saanut sen äidiltään. Kultasormuksessa on kuusi timanttia ja kaksi safiiria.

- Tämän suomalaisäidin on täytynyt olla hyvin rikas, sanoo Sofia painokkaasti.

Sillan kolmannesta tuotantokaudesta jo keskusteluja käyvä Sofia lähettää terveiset suomalaisfaneilleen:

- Opitte jatkossa tuntemaan Sagan paremmin: esiin nousevat hänen menneisyytensä ja henkilökohtaiset asiat. Näkyvin juonne 2. kaudella on ympäristörikokset. Kätkettynä teemana on seksuaalisuus.Sofia Helin Saga Norénina. Rikossarja Silta, toinen tuotantokausi. Kuva: Yle KuvapalveluEntä hymyileekö Saga yhtään enempää kuin olemme tähän asti nähneet?

- Hon försöker. Hän yrittää.

PS Monia mietityttänyt arpi Sagan - siis Sofian - kasvoissa on aito: nuoruudessa polkupyöräonnettomuudessa tulleesta arvesta on muodostunut Sofian vahvuus: "Inhoan täydellisyyttä!". Myös elokuvaohjaajat ovat nähneet arven voiman: sitä ei ole peitetty yhteenkään Sofian rooliin Arnin Ceciliaa lukuun ottamatta. Siltaa varten sitä on vain entisestään vahvistettu punaisella.

Silta - kymmenen uutta jaksoa TV1:llä sunnuntaina 22.9. klo 22.00 sekä 30 vrk Areenassa. 

Heti ensimmäisen osan jälkeen klo 23 alkaen keskustellaan Sillasta suorassa lähetyksessä Yle Areenassa. Paikalla JP Pulkkisen vieraana JP Siili & Matti Rönkä; tule mukaan keskusteluun Twitterissä #silta osoitteessa yle.fi/silta.

Sofia Helin Saga Norénina. Rikossarja Silta, toinen tuotantokausi. Kuva: Yle KuvapalveluSofia Helin Saga Norénina. Rikossarja Silta, toinen tuotantokausi. Kuva: Yle KuvapalveluSofia Helin Saga Norénina. Rikossarja Silta, toinen tuotantokausi. Kuva: Yle KuvapalveluSofia Helin Saga Norénina. Rikossarja Silta, toinen tuotantokausi. Kuva: Yle KuvapalveluSofia Helin Saga Norénina. Rikossarja Silta, toinen tuotantokausi. Kuva: Yle Kuvapalvelu

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä