Äiti salasi Pauliinalta isän

Omenapuun kukat tuovat aina Pauliina Hukkasen mieleen edesmenneen äidin. Kuva: P

Ilmapiiri 1970-luvun puolivälissä savolaisessa maalaiskylässä ei liene ollut erityisen vapaamielinen. Kun nuori nainen tuli raskaaksi ja sai vauvan yksin, voi vain kuvitella, mitä siitä ajateltiin. Pauliinan äiti halusi varmasti suojella tytärtään ja siksi vaikeni hänen isästään. Pitkään sairastettuaan äiti kuoli Pauliinan ollessa 15-vuotias ja vei salaisuuden mukanaan hautaan.

Omien lasten syntymän myötä Pauliina Hukkanen alkoi entistä kiivaammin kaivata tietoa omasta alkuperästään. Hän halusi löytää selityksen, miksi hän on niin temperamenttinen ja impulsiivinen. Pauliina rikkoi tabun, jonka mukaan hänen isästään ei koskaan puhuta sanaakaan, ja kysyi isästään tädiltään eli äitinsä siskolta.

Vyyhti alkoi purkautua. Kävi ilmi, että isä on bulgarialainen muusikko. Pauliina sai tietää vain etunimen. Näillä eväillä hän ratkaisi arvoituksen ja löysi isänsä vuosi sitten. Vain puolitoista viikkoa tädin vastauksesta Pauliina tapasi isänsä. 15-vuotiaana orvoksi jäänyt tyttö sai isän ja samassa rytäkässä elinikäinen haave sisaruksista toteutui.

Pauliina ei halua myrkyttää itseään katkeruudella, vaikka puolet juurista löytyi nyt vasta aikuisena. Pauliina ymmärtää äitinsä ratkaisun ja tietää, että äiti tahtoi aina hänen parastaan. Vakavasti sairaana ja vielä yksinhuoltajana äiti jaksoi välittää tyttärelleen tärkeitä arvoja, kuten vastuunottoa, sinnikkyyttä ja luottamusta siihen, että elämä kantaa. ”Äiti oli ja on mun sankari.”

Yle Puheen Tästä elämästä -sarja tarjoaa vertaiskokemuksia elämän pieniin ja suuriin käänteisiin. Luvassa on sekä tietoa että tunnetta maanantaista perjantaihin aina klo 17.08.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä