Radiovinkki: Panchakarma - 28 päivää uudestisyntymiseen

Radiovinkki: Panchakarma - 28 päivää uudestisyntymiseen. Kuva: Katariina Kaila.

Katariina Kaila ja Kai Rantala kävivät läpi 28 päivää kestävän panchakarma-hoidon Ayurveda Yoga Villassa Keralassa, Intiassa.

- Hoitojakso oli äärimmäisen raskas, mutta kaikki se työ oman itsensä eteen kannatti, sanoo pariskunta.

Matkan seurauksena syntyi radiodokumentti Panchakarma - 28 päivää uudestisyntymiseen. Dokumentti koostuu paikan päällä tehdyistä äänityksistä, haastatteluista ja päiväkirjamerkinnöistä.

- Intiassa emme suunnitelleet tekevämme prosessista radio-ohjelmaa. Kotiin palattuamme totesimme, että meille oli kertynyt paljon mielenkiintoisia äänityksiä. Kailla on äänisuunnittelijana tapana tehdä niitä kaikilta matkoilta, kertoo Katariina.

- Halusimme jakaa kokemuksen ja tietoa maailman vanhimmasta luonnonlääketieteestä myös muille. Samalla halusimme herättää suomalaiset ymmärtämään meidän oman luontomme rikkauden. Luonnonlääketiede on kuulunut myös meidän kansanperinteeseen.

Ayurvedan mukaan ruoka on ainoa lääke, jota tarvitaan terveyden ylläpitämiseen koko elämän ajan. Ruoan tulee olla tuoretta ja luontaisesti kasvatettua.

- Olemme ymmärtäneet kuinka kauas olemme etääntyneet luonnonyhteydestä. Luonto on mielletty ehtymättömäksi runsaudensarveksi, josta voimme ammentaa loputtomasti, sanovat Katariina ja Kai.   

- Olemme siirtyneet luomuruokaan ja valmistamme itse ruoat alusta pitäen mahdollisimman laadukkaista ja sesongin mukaisista aineksista, myös arkisin. Ruokaa tulee kunnioittaa ja olla kiitollinen siitä, että luonto on ladannut raaka-aineet täyteen elämänenergiaa parhaimmassa muodossaan. Ruoanvalmistuskin on eräänlaista meditaatiota.

Mikä panchakarma ja miksi - Katariina ja Kai kertovat

- Huomasimme yhä selvemmin itsessämme, kuinka kokonaisvaltaisesti lisäaineet, ilmansaasteet, negatiivinen mieliala, stressi ja muut epätasapainoa aiheuttavat häiriötekijät meihin vaikuttavat. Olemme pyrkineet syömään ja elämään mahdollisimman luonnollisesti, mutta siitä huolimatta havaitsimme itsessämme mitä erinäisimpiä oireita kuten selkävaivoja, vatsavaivoja, unettomuutta ja iho-ongelmia. Emme saaneet vaivoihimme apua lääkäreiltä Suomesta. Jooga-harrastuksen kautta kiinnostuimme ayurvedasta ja holistisesta lähestymistavasta.

Kävimme muutama vuosi sitten suomalaisen ravintokoulutuksen pioneerin Airi Rekilä-Aaltosen perinnepirtissä puhdistautumiskurssilla. Olimme vaikuttuneet Airin syvällisestä ymmärryksestä luontoa ja ihmistä kohtaan ja näiden yhteydestä toisiinsa. Saimme paljon tietoa arkeen sovellettavaksi.

2004 häämatkallamme tutustuimme ensi kerran ayurvedaan Intiassa. Näimme, miten se on edelleen elinvoimainen osa intialaisten terveydenhuoltoa. 2006 saimme pienen kokemuksen ayurvedisesta puhdistautumisesta, kun olimme viikon Varkalassa, Intiassa ayurvedisessa hoitolassa. Lyhyessäkin ajassa tehty puhdistautuminen näkyi ja tuntui. Halusimme tietää ja kokea enemmän.

Panchakarma-hoitoihin valmistautumisen aloitimme vuosi ennen Ayurveda Yoga Villaan lähtöä 2010. Otimme selvää eri hoitoloista ja aloitimme fyysisen ja henkisen valmistautumisen rankkoihin hoitoihin. Suomesta ei löytynyt mitään tietoa panchakarmasta, emmekä tavanneet ketään, joka olisi käynyt tämän läpi. Luotimme vaistoomme ja se vei meidät juuri oikeaan paikkaan. Saimme kokea aidon ja alkuperäisen panchakarma-hoidon, jossa puhdistetaan ihminen kokonaisuudessaan; keho, mieli ja sielu.

Panchakarman jälkeen

Kai Katariinasta:  - Katariinan selkävaivat jäivät Intiaan ja uni parani huomattavasti sen myötä. Tämä on vaikuttanut luonnollisesti myös yleisvireeseen.

Olemme huomanneet, että mielenhallinta on parantunut huomattavasti, kun on oivaltanut miten mieli toimii. Tämä muutos on heijastunut myös työelämään. Myönteinen yleisvire näkyy ja tuntuu.”

Katariina Kaista: - Hoitojen aikana muutokset näkyivät ihossa ja silmissä ensimmäisenä. Iho muuttui kuulaan kirkkaaksi ja silmänvalkuaiset helmenvalkoisiksi. Aistin Kaista myös rauhallisuutta ja hyvää mieltä rankoista hoidoista huolimatta. Vietimme 28 päivää hyvin tiiviisti hoitolassa ja omassa mökissämme. Hoidot olivat hyvin vaativia. Joinakin päivinä vointi oli todella huono, jolloin päivä meni vain toipumiseen.

Huomaan vieläkin muutoksia, vaikka aivan niin seesteisenä kuin hoitolassa Kai ei ole pysynyt. Siinä onkin haastetta: kuinka pystyä ylläpitämään niitä elämäntapoja ja rutiineja, jotka koimme hyväksi panchakarma-hoitojen aikana.

Astu sisään äänimatkalle ikiaikaisiin perinteisiin; panchakarma, viisi toimenpidettä. Yle Radio 1:ssä to 21.11. klo 22.05 ja su 24.11. klo 16.05. Yle Areenassa kuukauden ajan ensilähetyksestä.


Radiovinkki: Panchakarma - 28 päivää uudestisyntymiseen. Kuva: Kai Rantala.Dr Arun ja Katariina Kaila
Radiovinkki: Panchakarma - 28 päivää uudestisyntymiseen. Kuva: Katariina Kaila.Dr Shuhas ja Kai Rantala

Kirjavinkkejä: Janesh Vaidya - Kehon ja mielen ayurveda; Vasant Lad - Ayurveda käytännollinen opas.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä