Trager - hieronnan haastaja
Onnentuulen Eira Tahko hymyilee leveästi vihreät silmät tuikkien ja toivottaa tervetulleeksi. Hän on elämäntaidonvalmentaja, antanut reikihoitoa 20 vuotta ja valmistunut trager-terapeutiksi vuonna 2008.
Vaihdamme muutaman sanan ja sitten Eira kehottaa riisuutumaan alusvaatteisille ja kiipeämään pehmeän hierontapöydän päälle. Teen työtä käskettyä, laskeudun selälleni ja suljen silmäni. Minulla ei ole aavistustakaan mitä tuleman pitää, mutta yritän rentoutua ja nauttia olostani. Eira laittaa taustalle rentouttavaa delfiinin ääntelyä ja musiikkia, hyvin hiljaiselle.
Painelua, heilutusta ja tuuppimista
Eira Tahko aloittaa jutustelemalla hieman ja samalla ikään kuin taputtelee ja hellästi tönii minua sinne tänne; vatsaan, lantioon, jalkoihin. Se on valmistelua varsinaiseen hoitoon, tarkoitus on saada veri kiertämään ja lihakset vähän lämpimämmiksi. Sitten Eira tarttuu vasempaan käteeni, nostaa sen koukistuneena ylöspäin ja heiluttelee sitä kyynärpää edellä edestakaisin. Sen jälkeen hän lempeästi painelee kämmentäni, rystysiäni ja sormiani, vie käteni pääni yläpuolelle/taakse tarkistellen samalla olkapään liikkuvuutta. Käsi pidetään pienessä liikkeessä koko ajan.
Huomaan ensi hetkestä ajattelevani, että tällä naisella on jumalalliset kädet. En varmaksi tiedä miksi, mutta ne ovat voimakkaat ja vahvat, silti hellät ja lempeät, pehmeät, sileät, lämpimät. Kuin viisaan kylän vanhimman poppanaisen paljon nähneet, aistivat kädet.
Seuraavaksi Eira työntää toisen kätensä pääni vierestä selkäni alle lapaluun lähelle ja vetää sen pois tönien ja heilutellen yläselkääni. Tätä toistetaan useamman kerran, molemmin puolin selkärankaa. Siirryttyään toiseen käteeni Eira ei kopioi vasemmalle kädelleni tekemiään liikkeitä, vaan tekee oikealle eri heilutuksia, pyörityksiä ja painantoja. Hieman hellemmin myös. Odottamatonta, oletin trager-hoidossa toistettavan samaa kaavaa puolelta toiselle. Niinhän se yleensä menee, tasapuolisesti.
Jalat saavat, kuten kädet, molemmat omanlaisensa vetkutuksen. Yllättäen oikeasta päkiästäni löytyy kipeä kohta, jota en ollut edes huomannut. Vaikken sano mitään enkä viesti asiasta mitenkään, Eira jostain syystä keskittyy siihen pidempään kuin muihin paikkoihin. Vastaava kipeä paikka ilmestyy vasemmassa kädessä, peukalon ja etusormen välissä, kun Eira tekee kropalle toisen kierroksen. En reagoi siihenkään, ja silti Eira sen jotenkin havainnoi.
Koko kroppa varpaita myöten saa aimo annoksen tuuppimista, väristelyä, liikettä, painalluksia, heilautuksia, kosketusta ja myös venytystä. Mikään ei satu, joskaan hoidosta ei heti tule yhtä konkreettista helpotusta kuin esimerkiksi niskahieronnasta. Olo on virkeä, rauhallinen ja harmoninen. Tasapainoa ja tyytyväisyyttä heilauttaa ainoastaan hoidon aikaansaama, järkyttävän kova pissahätä.
Mikä trager ja kenelle?
Trager-hoito on yhdysvaltalaisen lääkärin Milton Tragerin (1908-1997) kehittämä psykofyysinen terapiamuoto. Hän omisti elämästään lähes 60 vuotta menetelmänsä kehittämiseen ja paranteluun. Trageria on käytetty hoitomuotona USA:ssa jo yli 70 vuoden ajan, ja tällä hetkellä koulutettuja trager-terapeutteja on maailmassa noin 2000. Suomessa on alalle koulutettu vuodesta 2003 lähtien ja valmistuneita on alle 30.
Trager on viralliselta määritelmältään yhdistelmä kosketusta, liikettä ja meditaatiota. Sen tarkoituksena on laukaista lempeästi erilaisia jännityksiä ja kipuja. Hoidossa käsitellään kehoa ja mieltä, ja terapeutille olennaisinta on hoitajana ymmärtää miten olla samanaikaisesti sekä aktiivinen että tekemättä mitään. Hän liikuttaa raajaa sen omien liikeratojen ja liikkuvuuden mukaan ja pohtii kuinka saisi liikkeen vielä kevyemmäksi, pehmeämmäksi, vapaammaksi.
Hoito kestää yleensä tunnista puoleentoista. Asiakas lepää tai jopa nukkuu peiton alla sen ajan. Veri alkaa kiertää, keho lämpenee ja nesteet lähtevät liikkeelle - aivan kuten hieronnassa. Koska jokainen raaja, nivel ja kehon osa rasittuu omalla tavallaan erilaisesta käytöstä johtuen, terapeutti pyrkii aistimaan mitä mikäkin kohta tarvitsee ja toimii niiden mukaisesti. Hoito soveltuu esimerkiksi niska- ja hartiasärkyihin, selkäkipuihin sekä issiasvaivoihin.
Trager ei ole tarkka tekniikka tai standardoitu menetelmä, ei siis ole tiettyä kaavaa tai tapaa, mitä hoidossa tulisi noudattaa. Kyseessä on koulutusoppi. Siinä ei pyritä muuttamaan kudosten rakennetta tai saavuttamaan erilaisissa oireissa tiettyä tulosta. Tavoitteena on herättää lihaksissa ja nivelissä tunneaistimuksia, jotka menevät keskushermostoon asti. Sen jälkeen autonominen hermosto vaikuttaa koko elimistöön.
Hoidon päätteeksi terapeutti opastaa vielä kotona tehtäviin harjoitteisiin, jotka suunnitellaan jokaisen asiakkaan henkilökohtaisen tarpeen mukaan.
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.