Valitse rintaliivit oikein

Valitse rintaliivit oikein. Kuva: Yle/Comstock

Taikasana liiviostoksilla on sovittaminen ja vertaaminen, nimenomaan myyjän avustuksella vertaaminen: itse on vaikea hahmottaa, millaisia liivejä on olemassa ja kuinka ne on tarkoitettu istumaan, kaikki eri tavalla.

Vanhojen liivien kokoon ei kannata sokeasti luottaa, koska eri valmistajien malleissa koot ja leikkaukset vaihtelevat suuresti. Myös painonmuutokset, raskaudet ja imetys muuttavat rintojen profiilia ja kokoa, mikä näkyy rintaliivien istuvuudessa.


Liiviostoksilla:

  • Ennen liiviostoksille lähtöä on hyvä mitata rinnan ympärysmitta rintojen alta ja päältä.
  • Rinnakkaiskokoja kannattaa sovittaa ennakkoluulottomasti. Esimerkiksi rintaliivien ympärysmittaa pienentämällä ja kuppikokoa suurentamalla saattaa löytyä sopivat liivit.
  • Hakaset tulisi sovittaessa kiinnittää uloimpiin lenkkeihin, koska liivit löystyvät pesussa. Hyvin istuvissa liiveissä rinnan kärki asettuu liivien korkeimpaan kohtaan. Kaarituki tukee koko rintaa, eikä se purista.
  • Myyjä opastaa näkemään, onko kaarituki on liivissä paikallaan - ettei se jää sivulta painamaan tai ettei sivulta tule mitään ulos.

 

Halvimmat liivit saa noin kymmenellä eurolla ja kalleimmista pitsiunelmista tai muokkaavista alusasuista saa maksaa reilusti toista sataa euroa. Käsintehdyt kirjonnat ja pitsit nostavat hintaa, samoin kohottamaan, tukemaan tai kiristämään tarkoitetut tikkaukset ja leikkaukset.

Lähes kaikki rintaliivit valmistetaan keinokuiduista. Mikrokuitu on mukava iholla ja helppohoitoinen materiaali. Kaikille mikrokuitu ei kuitenkaan sovi allergisten reaktioiden takia.

Alusasujen oikeanlainen pesu pidentää niiden ikää. Käytännössä liivejä ei voi pestä liikaa: ne saisi pestä jopa jokaisen käytön jälkeen. 

Pieni alusasujen hoito-opas

  • Rintaliivit tulisi pestä lähes joka käyttökerran jälkeen, sillä hiki syövyttää kuituja.
  • Myyjät suosittelevat käsipesua nestemäisellä pesuaineella ja huolellista huuhtelua.
  • Rintaliivejä ei saisi kuivattaa patterilla tai suorassa auringonvalossa.
  • Ennen konepesua kannattaa sulkea liivien hakaset.
  • Liivit pestään pesupussissa kolmenkymmenen asteen hienopesussa, ilman linkousta ja ilman huuhteluainetta.


Lähde: Kuningaskuluttaja

kommentit

naiset ostavat usein liian isoja ympärysmittoja,liivi selän puolelta nousee lapojen päälle,ja etumus roikkuu vyötäröllä,eli napakka ympärysmitta.

>eilaana Su, 2011-07-17 09:24

MItäs neropatit sanotte, kun mittanauha näyttää lukuja 95-105?

En ole hirveän lihava, vaan omaan yksinkertaisesti laajan rintekehän. En mielestäni poikkea Helsingin katukuvassa erityisemmin valtaväestöstä. 90B:n kuppi on aivan liian iso; 85B kiristää rinnanympärystä niin että koskee; 90A, 95A kokoja tekee joku harva valmistaja, vaan ei pidetä myynnissä.

Voimakas sosiaalinen paine kuitenkin on rintaliivien käyttämiseen. Saavat ihmiset outoja käsityksiä, jos niitä ei ole. Huomautellaan ihan päin näköä.

Onpa valikoimaa, väriä ja kuosia pitsillä, kaarilla ja ilman... HAH! Naisten alusvaatteita ei tehdä naisille vaan miehille. Alalla vaikuttaa jokin salaperäinen miestenmieleisyys-logaritmi: kun rinnanympärys kasvaa, myös tissin koko kasvaa, ja kun ympärystä on 90 tai enempi, kuppi muistuttaapi enempi perunasäkkiä.

>Tankero La, 2011-07-23 08:26

Hei Tankero,

kannattaa käydä alusasumyyjän kanssa läpi oma koko. Sillä rinnakkaiskoossa voi hyvin löytyä sinullekin sopiva malli. Esim C kupista koska itse kuppikoko ei automaattisesti suurene, vaan se ympärysmitta. Sitten tietty riippuu myös mallista ja merkistä. Eli minkälainen malli sopii povellesi (=rinnan muoto) vs rinnan ympärys. Erikoisliikkeistä tai hyvinvarustetuista alusasuliikkeistä saat asiantuntevaa apua. Sitä varten ne alusasumyyjät ovat olemassa.

>hapankorppu Ti, 2011-09-06 15:28

Jep!
Hikeä puskee kunnolla joa ajatuskin, että pitäisi ostaa taas uudet liivit. Olen todella samaa mieltä, että liivimarkkinat ovat täysin miesten käsissä ja miesten silmille/käsille suunnattu. Kaarituettomia kauniita liivejä ei löydy itkemälläkään edes erikoisliikkeistä avuliaan myyjän hoidossa. Hänellekin tuli lopulta hiki, kun yritimme löytää oikean kokoiset liivit edes kaarituettomista "mummomalleista". Tummahkot, beiget, leveät olkaimet ja erittäin suuri kangas määrä joka puolella. Liivit näkyvät taatusti t-paidan tai topin alta, eikä se taas ole lasten katseltavaa, ei niin. Järjetöntä, että liivit suunnitellaan, joko tosi laihoille pienen pieni rintaisille - isommille suuri rintaisille naisille, mutta vähän laajemmalla rintakehällä. Kun pienemmillä, erikoikoisilla rinnoilla varustettu hlö jää ilman liivejä tai tyytyy toppityyliin, jossa rinnat roikkuvat.

>Näkkileipä Pe, 2012-02-24 08:56

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä