Muokkaavat alusasut vaativat huumorintajua

Malli esittelee Fortunella-alusasuja 1960-luvun alussa. Kuva: LF-Foto/Esko Manni


”Teettekö kaiken, mitä vartalonne hyväksi voi tehdä?”

1930-luvun alun liivimainos oli kansanterveyden asialla. Liivejä mainostettiin ennen kaikkea äideille ja ”vikavatsaisille”. Pian uskallettiin jo puhua suoraan alusasujen yhteydestä ulkonäköön. Liivien luvattiin ”loihtivan rumat rasvakerrokset pois” ja ”saavan solakat tyttömäiset muodot esille”.

Alusasut eivät ole koskaan pelkästään kätkeneet, vaan aina myös korostaneet. Läpi alusasujen nykyhistorian on korostavaa vaikutusta vahvistettu esimerkiksi rintaliiveissä.

Halutun ihannefiguurin luomiseen tarkoitettujen tuotteiden määrä on paisunut valtavasti viime vuosina: tuotteita on tarjolla kymmenittäin eri vartalotyypeille.

Muokkaavat alusasut eivät tuo alusasumaailmaan sinänsä mitään uutta: vuosituhansia naiset ovat käyttäneet erilaisia keinoja tukeakseen tai muotoillakseen vartaloaan milloin käytännön, milloin kauneuden vuoksi. Historiasta tunnetut nauhat, vyöt ja liivit johtivat lopulta korsettiin, joka on eri aikoina puristanut ja toisaalta pullistanut halutut vartalon muodot esiin.

Alusasu

Kokonaisvaltainen, silotteleva vaikutus

Nykyisillä muokkaavilla alusasuilla tarkoitetaan alusasuja, jotka silottelevat profiilia tai kohottavat haluttuja kohtia. Topit, paidat, housut ja alushameet kadottavat ylimääräisiksi koetut muhkurat esimerkiksi reisistä tai vatsan seudulta - tai toisaalta kohottavat esimerkiksi takapuolta.

- Muotoilevat alusasut silottavat kokonaisvaltaisesti. Niitä ostetaan yhtälailla juhla- kuin arkipukeutumiseenkin ja erityisesti näitä kysytään synnytyksen jälkeen, kertoo alusvaatemyyjä Tiina Ojantausta tavaratalo Stockmannilta.

Muokkaavien alusasujen kysyntä on lisääntynyt vintage-pukeutumisen myötä. Vyötäröä halutaan korostaa, 50-60-lukulaiset mekot vaativat napakkaa alusasua ja korsetit näkyvät myös juhlavaatteina eivätkä vain alusasuina.

Mutta kaikki markkinoilla olevat muokkaavat alusasut eivät ole kauniita. Kuka niitä käyttää?

- Ilman muuta nykyisissä muokkaavissa alusasuissa on mukana myös huumoria ja pilkettä silmäkulmassa. Muokkaavat alusasut eivät ole välttämättä sillä tavalla hyvännäköisiä, kuin alusasulta yleensä odotetaan, mutta ne ovat sitten sitäkin napakampia. Niillä on kulloinkin tarvittavia ominaisuuksia, selittää Ojantausta.

Alusasujen ohella muotoilevuutta on mukana myös esimerkiksi t-paidoissa, joita hankitaan nyt työvaatteiden kuten jakkujen alle.

- Näistä paidoista ei huomaa mitenkään, että kyse on muotoilevista tuotteista, sanoo Ojantausta.

Alusvaatemyyjä Tiina Ojantaustan mukaan kaikkein suosituin muokkaava tuote on tällä hetkellä ylös vyötärölle tai rintaliiveihin asti nousevat alushousut sekä muotoileva alushame, joka kellottuu hieman alaspäin.

Alaspäin kellottuva alushame on tarkoitettu erityisesti kotelomekkojen alle, sillä se ei purista reisiä. Korkeat alushousut taas muokkaavat vyötärön ja reidet linjakkaiden mekkojen alle.

Kohti kesää hankitaan eniten body beigeä eli puuterinvärisiä alusasuja kevyiden kesämekkojen alle - muutoin alusvaatemarkkinoiden suosikkiväri on selkeästi musta.

 

Alusasut ovat muokanneet vartaloa aina - muoti on määrännyt, mistä kohtaa. Katso kuva-aarteita Ylen arkistosta - alusasuja 1950- ja 60-luvuilta.

kommentit

Mitäköhän kuvassa näkyvä anorektikko tekee "muotoilutuotteella"? Käyttää sitä koska palelee? Villahousut olisivat paremmat.

>Tankero La, 2011-07-23 09:40

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä