Urheilumuodin löysyyttä ja Famea

Laittaako päälle löysää vai tiukkaa? Kuva: Ada Pykäläniemi

Muoti on tällä hetkellä löysähköä. Tarjolla on lyhyitä ja leveitä yläosia, ponchoja, poikaystäväpaitaa ja vatsamakkaroita kätkeviä tunikoita. Trendi on ulottunut myös harvoin muuttuvaan urheiluvaatemuotiin, ja ihonmyötäiset topit ovat saaneet vierelleen isoja ja löysiä treenivaatteita. Kuuluisista teknisistä materiaaleista valmistettuina nekin.

Teknisen materiaalin juju on siinä, että se hengittää, siirtää tehokkaasti kosteutta ja kuivuu nopeasti, eikä siinä ole hiertäviä saumoja. Hiki ei siis jää märkänä iholle ja kostea paita kylmetä, mikä on erinomaista esimerkiksi juostessa tai aktiivisesti treenatessa. Maalaisjärjellä ajateltuna toppi on tehokkain olleessaan kurveja nuoleva, joten onko löysästä, ihoon silloin tällöin osuvasta vaatekappaleesta mitään hyötyä? Jääkö hiki ihoon ja hetken päästä olo on märän lisäksi kylmä?

Ohjaaja luottaa tiukkuuteen

Liikunta-alan ammattilainen Heidi Hallila vetää liikuntakeskus Fressissä erilaisia liikuntatunteja, muun muassa kahvakuulausta, spinningiä ja venyttelyä. Hallilan mukaan löysä muotivirtaus näkyy jo salilla, varsinkin tanssitunneille pukeudutaan kuin Famen lavalle; yläosat ovat collegemaisia, kaula-aukot valtavia ja olkapäät näkyvät, alaosaa koristavat tiukat trikoot ja säärystimet. Toisaalta laji itsessään sanelee jo muodin, spinningiin ei kannata vetää ylle samoja vermeitä kuin tanssitunnille.

- Kyllä sitä pitää pukeutua lajia varten ja moni niin tekeekin, spinningissä löysät vaatteet olisivat jo turvallisuusriski, toteaa Heidi. - Olen itsekin täysin tekstiiliurheilija, eli materiaali ratkaisee. Kun treenataan, niin treenataan oikein ja oikeilla välineillä.

Liikunnanohjaaja Hallilan mielestä löysät vaatteet ovat toki nättejä ja kasarityyli hauskaa, mutta niitä ei hänen yllään juuri nähdä.

- Haluan vaatteideni istuvan, kun lähden liikkumaan. Inhoan, jos esimerkiksi juoksulenkillä vaatteet lepattavat, se on epäkäytännöllistä. Teknisen materiaalin hyöty jää vähäiseksi, kun vaate ei kosketa ihoa. Venyttelyyn ja kehonhoitoon kasarimainen paituli kyllä sopii, kun syke pysyy silloin matalalla ja hikoilu on erilaista.

Hallilan kokemuksen mukaan löysä urheiluvaate valitaan lähinnä esteettisistä syistä. Valuvan puseron alla saattaa kyllä olla tiukka toppi, mutta kerrospukeutumisessa on haittansa.

- Välillä ne löysät paidat lentävät kaaressa nurkkaan, kun hiki alkaa virrata kerrosten alla. Pakko sitä kuitenkin on telttamaisen paidan alla jotain pitää, muuten voi näkyville vilahtaa enemmän kuin on tarkoitus, Heidi nauraa.

Mitä jumppaajan kassista löytyy?

Tällä viikolla ei salilla näy tavallisia vaatteita kummempaa, trendilöysyyden kannattajat pysyvät piiloissaan. Mutta mikä on ahkerien salilla ja ryhmätunneilla käyvien jumppaajien kokemus?

- En ole huomannut löysiä vaatteita käytettävän, samanlaisena on tyyli pysynyt. Itse suosin kireämpiä treenivaatteita, ne eivät tule tielle, vaikka tekisi mitä, kertoo Tiina, 23v.

- Aerobicissa näkyy joillain isompia paitoja, mutta minulla on vain kehoamyötäileviä ylläni. Niissä näyttää paremmalta ja tulokset näkyvät nopeammin, pohtii 26-vuotias Jutta. - Ylisuuri vaate otetaan varmaan vain ulkonäön takia, mutta saattaa joku haluta myös peitellä omaa kroppaansa.

Heli, 32v., on samoilla linjoilla:

- Minulla on yksi roikkuva treenipaita, mutta harvoin sitä tulee käytettyä. Joogassa pari kertaa. Vaikka se on tosi nätti, niin on ällöttävää, kun liikkuessa hiki jää märkänä iholle ja venyttelytunnin aikana kuivahtaa kiinni.

kommentit

Kyllä se on myös siveämpää ettei pidä ihonmyöteistä. Lutkan merkki jos näyttää itsestään julkisesti kaiken. Puolisolle niitä näytetään eikä muille.

>Timppa Ti, 2012-04-17 01:15

Vai että lutkan merkki. Timpan mielestä naisen pitäisi varmaankin mennä salille burkassa. Oma suosikki treenivaatteesi on varmaankin hihaton ns. vaimonhakkaajapaita. :)

>Jänö Ti, 2012-04-17 07:27

Totta Timppa. Nykyään on eletään aikakautta, jossa seksi on ylikorostunutta. Alastomuudella ihminen, blondi pilaa vain oman maineensa. Säädyllinen pukeutuminen on fiksujen tapa.

>Janne Ti, 2012-04-17 09:36

Totta Timppa. Nykyään on eletään aikakautta, jossa seksi on ylikorostunutta. Alastomuudella ihminen, blondi pilaa vain oman maineensa. Säädyllinen pukeutuminen on fiksujen tapa.

>Janne Ti, 2012-04-17 09:34

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä