Kuvittaja haastaa itsensä luovuuteen

Meeri Hentilä: Odotus. Kuva: Meeri Hentilä. Yle Olotila.

Oululaisen freelancer-kuvittajan Meeri Hentilän mukaan kuvittajan ammatti on loputtoman yllättävä. Se vaatii eläytymiskykyä ja ongelmanratkaisutaitoa. On tärkeää olla empaattinen ja kiinnostunut siitä, mitä muut ajattelevat. 

- Ei voi keskittyä toteuttamaan vain itseään, vaan työn tulos on aina kompromissi tilaajan ja tekijän kesken, Meeri kertoo. 

Tilattava kuvitus ei ole aina selkeä, joten on kuvittajan tehtävä tarjota erilaisia vaihtoehtoja. Kuvittajan on siis jossain määrin oltava myös tarkkailija. 

Piirtäminen on ollut aina osa Meeri Hentilää. Jo lapsena hänen lempipuuhaansa oli kuunnella satuja ja piirtää niitä paperille eli kuvittaa. 

Meerin käyttää töissään erilaisia tekniikoita ja tyylejä. Se inspiroi häntä parempiin suorituksiin. 

- Haastan itseäni kokeilemaan erilaisia tunnelmia eri tekniikoilla. On kiehtovaa, miten mahdollisimman vähillä elementeillä voi kuvata erilaisia esimerkiksi materiaaleja tai valoa. 

- Sunnuntai on siitä hyvä esimerkki. Kuvassa on käytetty tussipiirrosta, vesiväriä ja vahaliitua.

Kuvituksessa aiheena oli sunnuntaifiilis ja kirkot. Meeri halusi rikkoa omaa perinteistä tyyliään ja kokeilla erilaisia tekniikoita päällekkäin.

Iloa ja satukirjoja

Kuvittaja voi tehdä kuvituksia lehtiin, kirjoihin, kutsukortteihin, kankaisiin tai vaikkapa t-paitoihin. 

- Pidän eniten satukirjojen kuvittamisesta. Olen kuvittanut yhden kokonaisen kirjan Romppu ja Häntäpökkö, ja toivon ettei se jää viimeiseksi, Meeri Hentilä kertoo. 

Meeri haluaa satukirjan kuvituksillaan tuottaa lapsille samanlaisia kokemuksia kuin hänellä itsellään oli lapsena kirjojen äärellä. 

- Mietin, että jos siihen pystyn, niin minun kannattaa tehdä tätä myös tulevaisuudessa. Ehkä juuri siksi olen tehnyt paljon muitakin lapsi- ja perheaiheisia juttuja, Meeri miettii. 

Meeri ei ota kantaa kuvituksilla. Jos hän kuvittaa rankkoja aiheita, pyrkii hän käsittelemään ne huumorilla tai löytämään asiasta toisenkin puolen, kuten kuvittamassaan Aika Kortilla –printissä. 

- Kaikki tietää kuinka ahdistavaa kiire on, mutta Aika Kortilla –printissä kiireellä on leikitelty humoristisesti. 

Taiteella on monenlaisia tehtäviä. Meeri toivoisi, että ihmiset saisivat hänen kuvituksistaan kauneuden ja ilon kokemuksen. 

- Haluan antaa kuvitusteni kautta ihmisille elämäniloa. Ehkä se on taiteellinen missioni, Meeri naurahtaa.

Sunnuntai. Kuva: Meeri Hentilä. Yle Olotila.Sunnuntai. Kuva: Meeri Hentilä.Aika Kortilla. Kuva: Meeri Hentilä. Yle Olotila.Aika Kortilla. Kuva: Meeri Hentilä.

Tyttö ja pesukarhu. Kuva: Meeri Hentilä.Tyttö ja pesukarhu. Kuva: Meeri Hentilä.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä