Mitä tekee järjestäjä Uusi päivä -sarjassa?

Mitä tekee järjestäjä Uusi päivä -sarjassa? Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila8:00
Uusi päivä -sarjan spesiaalijakson kuvaukset Ylöjärven kirkolla. Ulkona on vielä hämärää, mutta sisällä kirkossa loistaa kirkkaat valot. Järjestäjä Sari Honkasen päivä alkaa. Kuvauspäivän aamuna Sari laittaa hääkoristeita paikoilleen puisten penkkirivien päihin. Valmistelut kuvauksiin on kuitenkin tehty jo viikkoja sitten.

- Ensin luetaan käsikirjoitus ja sitten kartoitetaan, mitä kaikkea kuvauksiin tarvitaan. Nyt kuvattavassa jaksossa on häät, joten kirkkoon tarvitaan koristeet, morsian tarvitsee hääkimpun ja sulhanen vieheen.

Ohjaajan ja kuvaajan kanssa käydään läpi, minkälaisia kuvia on ajateltu, mistä kohtaa koristeet tulevat näkyviin ja minkälaisessa värimaailmassa eletään. Tältä pohjalta järjestäjä aloittaa työnsä. Hän hankkii ja askartelee tarvittavia koristeita ja muuta rekvisiittaa ja toimittaa ne kuvauspaikalle.Mitä tekee järjestäjä Uusi päivä -sarjassa?Sari on hakenut kukkavieheet ja antaa ne puvustajalle.

9:30
Näyttelijät ja loput kuvaustiimistä ovat saapuneet paikalle. Kuvaukset alkavat, hetken hiljaisuus ennen kuin ohjaaja huutaa: "olkaa hyvä". Ensimmäisessä kohtauksessa näyttelijät asettavat Sarin askartelemia koristeita paikoilleen. Sari tarkkailee ja seuraa tilannetta koko ajan. Monitoreista näkee, mistä kulmasta kuvataan - pitääkö esimerkiksi jotain koristetta vielä siirtää tai sytyttää kynttilöitä.

- Järjestäjän työ vaatii järjestelmällisyyttä. Kun h-hetki koittaa, kaiken pitää olla valmiina. Tarvitaan myös käsillä tekemisen taitoa.

- Järjestäjänä yrittää varautua kaikkiin yllätyksiin. Ainahan voi jotain tapahtua, mille ei voi mitään, Sari kertoo.

Järjestäjä katsoo myös, että kuvat pysyvät klaffissa, eli mikään esine ei esimerkiksi muuta paikkaa kesken kohtausten. Tänään klaffia ei tarvitse intensiivisesti seurata, sillä kohtaukset kuvataan kronologisessa järjestyksessä.Mitä tekee järjestäjä Uusi päivä -sarjassa? Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaOhjaaja Janne Virtanen miettii seuraavaa kohtausta.

11:40
Kahvitauko. Tuotantotiimille ja näyttelijöille on kahvit ja sämpylät laitettu sakastiin. 

11:55
Kuvaukset jatkuvat. Lokaatioissa eli studion ulkopuolisissa kuvauspaikoissa on hyvä muistaa, missä kuvataan. Tänään kuvataan kirkossa, joten paikkaa tulee kunnioittaa sen mukaisesti. Sarin tehtävänä on pitää huoli kuvauspaikasta ja katsoa, että paikat pysyvät kunnossa. Tänään Sari oppi, ettei alttarin kynttilöitä saa sytyttää tulitikuilla tai sytyttimellä, vaan tuohuksella.

- Draaman kuvauksissa tehdään paljon sellaista, mikä ei valmiissa tuotoksessa näy ja se on tarkoituskin. Katsojan kuuluu nauttia, että onpa hienot juhlat. Sen eteen tehdään töitä, että elämys syntyisi.

13:15
Ruokatauko. Näyttelijät kuljetetaan bussilla kirkon vieressä olevaan lounasravintolaan. Sari lähtee muualle syömään. Ravintolassa näyttelijät erottuvat joukosta - monilla on esiliinat päällä suojaamassa juhlavaatteita.Mitä tekee järjestäjä Uusi päivä -sarjassa? Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

14:30
Kuvaukset jatkuvat. Erikoisjaksossa on paljon laulu- ja tanssikohtauksia. Myös kirkossa kuvataan niin sanottuja fame-kohtauksia, joissa tarvitaan paljon avustajia. Musikaalijaksoa varten on tehty kymmenkunta uutta laulua. Koko paletin kasaaminen on yhteistyön tulos. Järjestäjän rooli on draaman syntymisessä merkityksellinen.

- On kiitollista, kun löytää jonkin rekvisiitan tai esineen vaikkapa roolihahmon persoonan mukaan.

Sari kertoo, että järjestäjä ei pyri aina tekemään nättiä tai kaunista, vaan tilanteen vaatiessa myös rumaa tai karua. Rekvisiitan pitää sopia käsikirjoituksen tyyliin ja tunnelmaan.

16:35
Kahvitauko. Tarjolla on kahvia, mehua, limpparia sekä pientä suolapalaa ja toscakakkua. Mitä tekee järjestäjä Uusi päivä -sarjassa? Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaKuvausaikatauluun Sari on merkannut muistiin, mitä rekvisiittaa tarvitaan ja missä kohtaa.

16:50
Päivän viimeiset kohtaukset kuvataan. Kuvauksissa suurin osa ajasta menee odotteluun, kun säädetään valoja, kameroita ja ääniä. Sama kohtaus kuvataan useasta eri kuvakulmasta. Sari nauttii työnteosta eniten, kun hän omalta osaltaan on saanut vaikuttaa valmiin lopputuotteen syntymiseen.

- Kun pääsee mahdollisimman aikaisessa vaiheessa juttelemaan ohjaajan, kuvaajan, lavastajan ja pukusuunnittelijan kanssa, on työnteko kaikilla helpompaa. Kaikki elää saman punaisen langan mukaan.

17:30
Päivän kuvaukset saadaan päätökseen ja voidaan lähteä kotiin. Kuvaukset jatkuvat huomenna samassa paikassa ja kronologiassa, joten kuvauskalusto saa jäädä niille sijoilleen. Sari tarkistaa huomisen rekvisiitan ja vie kukkavieheet yöksi kylmään. 

Kuvauspäivä meni suunnitelmien mukaan, ei tullut vastoinkäymisiä tai yllätyksiä. Ensi viikon kuvauksissa onkin sitten enemmän työtä, kun kuvataan itse hääjuhlia studiolla. Mitä tekee järjestäjä Uusi päivä -sarjassa? Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaMitä tekee järjestäjä Uusi päivä -sarjassa? Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Uuden päivän musikaalijakso "Vilman vaikea valinta" TV2:ssa 23.12. sekä Yle Areenassa.

kommentit

PÄÄSEEKÖ NOITA HARJOITUKSIA KATSOON TAVALLINEN PULLIAINEN???

>Marjo TAunimaa To, 2013-10-31 07:07

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä