Ihastuminen on ihanaa - työpaikallakin!

Flirttailua huvin vuoksi. Kuva: stock.xchng

Perinteisesti pikkujoulujen aikaan moni tonttuilee työpaikan juhlissa - oikein olan takaa - ja nyt Suomeen ovat rantautuneet jo parisuhteessa oleville suunnatut seuranhakusivustot.

Ihastumisessa ei kuitenkaan ole kyse pettämisestä – viaton pieni flirtti ei vahingoita parisuhdetta. Ihastukset ovat kevyttä piristettä arkipäivässä; virtalähteitä, jotka laittavat laukkaamaan zumbatunneille kahdeksan kertaa viikossa ja viihtymään töissä paremmin kuin koskaan ennen. Ihastumisen ei ole tarkoitus johtaa pieniä huomionosoituksia pidemmälle tai pistää parisuhdetta katkolle. Mielihyvähormoneita ihastuminen kuitenkin välittää kehoon aivan rakastumisen lailla. 


Duuniin on ihana mennä!

Kolmekymppinen Sirpa on ollut yhdessä miehensä kanssa 12 vuotta. He ovat naimisissa, ja vaikka liitto voi hyvin, Sirpa ihastuu miespuolisiin kollegoihinsa useamman kerran vuodessa. Aina työpaikalla.

- Ihastuksia on useita, mutta kunnolla ihastun ehkä kerran vuodessa. Ihastun miehissä älykkyyteen ja ilkikurisuuteen. Tai sellaiseen, että mies on minulle ihan uusi ja tuntematon. Ystävyys ihastuksen kanssa pysyy sopivuuden rajoissa eikä siinä tapahdu muuta kuin paljon yhteydenpitoa. Saattaa esimerkiksi olla, että joistain asioista haluan puhua vain ihastuksen kanssa.

Sirpa myöntää avoimesti, että kyseessä on todellisuuspako. Tutustuminen toiseen ihmiseen, yhteydenpito ja yhdessäolo koukuttavat – työnteko ei ehkä houkuta enempää kuin ennenkään, mutta töissä oleminen on ihanaa. Sillä, ovatko ihastuksen kohteena olevat miehet vapaita vai varattuja, ei ole Sirpan mielestä väliä. Ihastuminen ei johda suhteeseen.

Lähinnä ystävystytään, lähetetään sähköposteja, chatataan ja tutustutaan paremmin. Ja totta kai siihen liittyy paljon nauramista ja flirttailua! Mutta ihmisillä on rajat olemassa, kaikilla osapuolilla. Eikä niistä tarvitse oikeastaan sen enempää keskustella. Suhteen laatu eli kevyt ihastuminen on kummallekin osapuolelle selvä. 

Työmotivaation kannalta ihastuminen lienee palkkaakin parempi houkutin. Hyvässä seurassa, pienessä ihastumisen huumassa mieli on koko ajan korkealla, ja tylsätkin työt alkavat tuntua huvilta.

Myös kolmekymppinen Silja, naimisissa oleva kahden pienen lapsen äiti, on samoilla linjoilla - pieni flirtti piristää. Hän on ollut useamman kerran kevyesti ihastunut työtovereihinsa, jotka ovat viehättäneet karismallaan tai ammattitaidollaan.

- Ihastuneena töihin on mukava tulla, vaikka työhön itsessään on vaikeampi keskittyä. Huomaan silloin myös miettiväni omaa ulkonäköäni töissä enemmän eli skarppaan vaatteissa ja meikkaan.

Mutta jos kotiin ei teekään enää mieli lähteä, on aika huolestua.

Naimisissa olevalle Jarmolle, 33, edellisestä työpaikasta tuli lähes koti. Hänellä oli tapana flirtata työpaikan naisväen kanssa kevyeltä pohjalta, mutta pikku hiljaa viaton flirttailu vaihtui yhden naiskollegan kanssa kipinöiväksi tekstiviestisuhteeksi. Aikataulujen sovittaminen yhteen kollegan kanssa nieli suurimman osan Jarmon tehokkaasta työajasta, ja vaikka Jarmolla ei ollut mitään aikomusta jättää vaimoaan, hän otti vastuulleen järjestää työporukalle yhteisiä illanviettoja vain tavatakseen ihastuksensa kohdetta useammin kuin mitä töissä oli mahdollista.

Vasta, kun molemmat vaihtoivat työpaikkaa, loppui myös ystävyyden ja ainakin henkisen pettämisen rajapintaa pyyhkivä suhde.


Ihastumisen anatomia ja rajat

Hurman tunteet perustuvat pitkälti biologiaan. Tietynlainen ulkonäkö, haju ja huumori huumaavat. Oma arki tuntuu ehkä harmaalta ja tylsältä, mieli kaipaa vaihtelua. Kemiallakin on oma osansa: dopamiini tekee onnelliseksi, noradrenaliini nostaa energiakäyrät tappiin ja serotoniinitason lasku puolestaan pakottaa ajattelemaan ihastuksen kohdetta jatkuvasti.

Suurin osa ihmisistä tuntee ihastumisen tunteita jossain vaiheessa pitkää parisuhdetta myös muita kuin omaa kumppaniaan kohtaan. Se on ihan normaalia. Eikä ole mitään estettä sille, ettei ihminen voisi olla äärimmäisen kiintynyt ja sitoutunut omaan pitkäaikaiseen kumppaniinsa ja samalla täysin ihastunut työtoveriinsa. Ratkaisevaa on se, miten ihastumiseensa suhtautuu.

Ihastuminen työpaikalla on mahtava juttu, kun viattoman flirtin ei anna levähtää uskottomuuden puolelle. Jälkeenpäin kaduttavat intohimon hetket, istuminen naama punaisena kokouksissa tai kiusalliset ohitukset käytävällä eivät kuulu energiaa antavan ihastumisen luonteeseen.

Vaikka ihastumista ei voi estää, aivan tunteiden vietävänä ihminen ei silti ole. Jos ihastuminen alkaa muuttua sopimattomaksi, sitä on helppo suitsia. Mikään ei esimerkiksi pakota hakeutumaan samaan seuraan tai lähtemään yhdessä kaljalle töiden jälkeen. Jos tunteita ei lietso ja ruoki, ihastuminen kestää yleensä vain muutamasta viikosta kuukauteen.

Sirpa nauttii kevyestä ihastumisen hehkusta välillä ihan tarkoituksellakin.

Joskus voin ihan huvikseenkin päättää, että alan flirttailla jonkun miehen kanssa, jotta saisin jotain tekemistä. Ja usein siinä saakin mukavan ystävän tai tuttavan. Ihastumiseni kestävät yleensä noin pari viikkoa. Joskus, jotta selviäisin uudesta ihastuksesta, otan yhteyden johonkin vanhaan. Ihan vain että muistaisin, miten nopeasti niistä ihastumisen fiiliksistä pääsee yli, kun haluaa. Kysehän on kuitenkin enimmäkseen ystävyydestä.

Silja puolestaan on romanttinen luonne: hänelle ihastuminen tuo aimo annoksen energiaa arkipäivään.

- Ihastumisen voima on valtava, houkuttava ja hellivä. Se parantaa kummasti itsetuntoa ja tuo elämäniloa. Ihastun ilman tarkoitusta, mutta toki kai haen flirttailulla piristystä arkeen. Sen pidemmälle ihastukset eivät kuitenkaan etene.

Kotona viattomankin ihastuksen kohteen hehkuttaminen on harvoin hyvä idea. Sirpan ja Siljan mielestä sillä luo vain turhaan jännitettä ja epäluuloja parisuhteeseen tai loukkaa toisen tunteita turhan takia – ihastuminen menee ohi.

Ja ihastuminen voi toki auttaa arvostamaan myös omaa kumppania enemmän. Ihastuksen kanssa yhteinen aika on hyvien asioiden hehkutusta ja kevyesti loppuun palavaa flirttiä, mutta kotona on joku, joka rakastaa ja hyväksyy ne heikommatkin hetket elämässä.

Haastateltavien nimet on muutettu.

 

kommentit

Muistakaa että flirttailu voi olla myös itsekästä leikittelyä toisen tunteilla. Toinen osapuoli voi ollakin vakavissaan ... Oman itsetunnon kohentaminen flirttailemalla kuuluu luonnollisena osana puberteettiin, mutta aikuisuuteen kuuluu kyky tuntea vastuuta omasta käytöksestään.

>Pera Ke, 2011-11-16 13:15

Sirpankin avioliitto voisi voida huonommin, mikäli mies tietäisi, että Sirpa on jatkuvasti ihastunut toiseen mieheen. Aika itsekeskeistä käsitellä asiaa vain ihastujan näkökulmasta, mutta sehän on nykymaailmassa ainoa oikea tapa elää. Minä, minä ja minun hauskuuteni. On siltikin vaikea ymmärtää miksi tätä aihetta käsitellään usein naistenlehdissä juuri tästä, itsekkäästä näkökulmasta. Ilmeisesti asialla ovat narsistisvivahteiset kirjoittajat. Tottakai moni asia on hauskaa, mutta silti väärin. Joillekin jopa pettäminen kuulemma tuo vain lisäpanoksia aviovuoteeseen. Tekeekö se siis pettämisestä hyväksyttävää? Vaikka PETETÄÄN toista ihmistä, joka sinisilmäisyyttään uskoo, että hän on se ainoa.

Minulle parisuhde perustuu rehellisyyteen ja uskollisuuteen. Ei ole uskollisuutta ihastua toisiin ja jatkuvasti etsiä virikkeitä seksuaalisuuteensa kodin ulkopuolelta!

Olen itse ihastunut parisuhteen aikana muutaman kerran, ja totta vieköön ne eivät ole parantaneet suhdetta. Ehkä olisivat, jos olisin paatuneen moniavioinen ja voisin ajatella yhtä ja panna toista vailla tunnontuskia. Ihastukset olivat kriisi, ja mieheni sai valita jatketaanko suhdetta ihastuksesta huolimatta. Ne olivat hänelle todella kova pala ja luonnollisesti aiheuttivat kaikkea muuta kuin hyvää. Pienimuotoista masennusta.

>entä Sirpan oma mies? Ke, 2011-11-16 14:22

"Ja ihastuminen voi toki auttaa arvostamaan myös omaa kumppania enemmän. Ihastuksen kanssa yhteinen aika on hyvien asioiden hehkutusta ja kevyesti loppuun palavaa flirttiä, mutta kotona on joku, joka rakastaa ja hyväksyy ne heikommatkin hetket elämässä."

Hyväksyykö ja rakastaako myös, jos tietää, että toinen nauttii hekuman hetkiä ihastuksensa seurassa unelmissaan ja työpaikalla? Ho hoo, tuskinpa!

>Naurettavat naiset Ke, 2011-11-16 14:32

Mitä roskaa. Erittäin narsistista ajattelua.
Mistä toinen osapuoli tietää onko toinen iskemässä vai "flirttailemassa"? "Flirtin" kohteena oleva voi ihan hyvin kuvitella, että keimailija on kiinnostunut ja kohteella on nyt mahdollisuus suhteeseen.
Entä mistä lähtien hyviin käytöstapoihin kuuluva toisen huomioiminen ja kohteliaisuus on ollut tai on vaihtunut "flirttiin" eli keimailuun?
"Joskus voin ihan huvikseenkin päättää, että alan flirttailla jonkun miehen kanssa, jotta saisin jotain tekemistä." Juuri näin. Ihmissuhteet ovat joillekin kauppatavaraa.

>Jay Ke, 2011-11-16 16:14

Minun neuvoni: Jos ei ole aikomusta saman peiton alle, ÄLÄ FLIRTTAILE.

>jokuvaan Ke, 2011-11-16 17:28

Aika narsistinen kirjoitus. Ei ihme, että parisuhteissa on niin paljon ongelmia ja päädytään eroon.

Kukin voi miettiä kohdallaan miltä tuntuu jos tietää elämänkumppaninsa ihastuksista ja varsinkin jos niitä on vielä ollut enenmmän.

Tuskin edes hyvinvoiva parisuhde enää voi tämän jälkeen hyvin..

>Minä vaan La, 2011-11-19 10:59

Sirpa voi kuvitella miltä tuntuu kun saa tietää, että hänen miehensä ihastuu työtovereihinsa useamman kerran vuodessa..

>Niinpä La, 2011-11-19 11:14

Hei, huomasittehan, että jutussa puhutaan kevyestä flirtistä, vitsailusta ja ajan viettämisestä yhdessä, ei parisuhteen hakemisesta, seksistä tai pettämisestä?

Moni meistä voi ihastua ihan ilman romanttisia taka-ajatuksia jonkun ihmisen luonteeseen ja olemukseen ja saada sen ihmisen seurasta energiaa. Ja jopa parisuhteen aikana voi vitsailla ja nauttia ihmisten seurasta, ilman että on aikomustakaan päätyä saman peiton alle. Vai tarkoittaako joku teistä oikeasti, ettei parisuhteen aikana saa pitää ketään muuta viehättävänä tai mukavana seurana? Kenellä silloin on ongelma - teillä vai niillä, joilla pysyy housut jalassa "ihastuneenakin"? Järki käteen!

>Ihastus on ihastus, ei suhde Su, 2011-11-20 23:47

Parisuhteen ulkopuolella ihastumista ei voi estää ja totta, ihastumisesta voi saada potkua itsetunnolle ihan viattomastikin. Valitettavasti sen ihastuksen viattomuus päättyy siinä vaiheessa, kun antaa kohteen tietää siitä ja flirttailu alkaa olla molemminpuolista. Tunteet ovat ok, mutta liekkeihin ei tule heittää bensiiniä.

>heyu La, 2013-02-02 19:11

lisää kommentti

linkit

Tunnistatko flirtin?

Flirttailu on kevyttä keimailua ja pieniä huomionosoituksia, jotka voivat jäädä yksipuolisiksi tai niihin voidaan vastata takaisin.

Vaikka flirtin pohjavire saattaa olla seksuaalinen, flirttailua ei pidä sekoittaa iskemiseen: flirttailulla ei ole samaa tavoitetta kuin iskemisellä eikä se ole kutsu suhteeseen.

Flirttailu EI ole koskaan tungettelevaa, nolaavaa tai seksististä eikä sen tarkoituksena ole koukuttaa toista tunteisiin, joita ei ole olemassa.

Flirtistä kuuluu jäädä kaikille hyvä mieli.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä