Jatkuva kiusaus - nyt puhuu pettäjä

Epäluulot kalvavat sekä pettäjän että petetyn mieltä. Kuva: Bob Smith/Stock.Xcha

Useiden tutkimusten mukaan noin kolmannes suomalaisista pettää kumppaniaan jossain vaiheessa. Miehet pettävät suhteessa hieman naisia enemmän, mutta naiset eivät jää pahasti kakkosiksi suhteiden määrässä, laadussa tai katumuksessa. Väestöliiton tutkimuksen mukaan myös avioeron lopullisista syistä yleisin on uskottomuus.


Mikä saa ihmisen pettämään?

Jarkko on komea, kolmikymppinen nuori mies, joka on pettänyt kolmessa edellisessä parisuhteessa tyttöystäväänsä. Pettäminen ei ole Jarkon mukaan ollut suunniteltua, ja joka kerrasta hänelle on jäänyt valtava syyllisyydentunne.

– Miksi olen tehnyt niin? Sitä on vaikea selittää. Minä en hae jännitystä, vaan annan enemmänkin alkukantaisille vaistoilleni periksi. Maailmassa on niin paljon ihania naisia ja välillä on vaikea hyväksyä sitä, etten enää saisi tutustua yhteenkään heistä.

Suhteet seuraavat ihmiselämässä yleensä jatkumoina. Suhde jatkuu tiettyyn pisteeseen asti, ja sitten alkaa uusi suhde. Ajatus siitä, ettei uusia alkuja enää tulisi, ahdistaa monia.

– Yhden ihmisen pelkoa, sitoutumisen pelkoa, kyllästymistä ja vaihtelunhalua. Se on lähtökohtainen asia monessa ihmisessä eikä siitä kai koskaan pääse eroon. Se on jatkuva kiusaus. Pidemmässä suhteessa on usein kyse myös siitä, että tutustuu uuteen ihmiseen. Kyse ei ole pelkästään seksistä, vaan valloittamisesta ja siitä, että todistaa itselleen, että vielä saisin... Ja totta kai se on myös seksiä eri ihmisen kanssa. Narsismia, kokemisen halua ja eläimellisyyttä, Jarkko erittelee oman uskottomuutensa syitä.


Alkuhuuman houkutus

Jarkko ei lähde viettämään iltaa lähtökohtaisesti sillä mielellä, että aikoo pettää. Nainen on usein tehnyt aloitteen, vaikka toki Jarkko on itsekin flirtannut tai saattanut muuten antaa ymmärtää enemmän kuin on tarkoittanut. Jarkolle avainsana on huuma.

– Yleensä olen pettänyt tilanteessa, jossa kaikilla on hauskaa. En silloin, kun parisuhteessa menee huonosti, haluaisin kostaa tai hakea viihdykettä. Useimmiten se on ollut enemmän siitä kiinni, että saan huomiota enkä tajua lopettaa ajoissa. Alkoholi liittyy myös aina jollain lailla asiaan.

Pettämiseksi Jarkko luokittelee seksin harrastamisen lisäksi myös suutelun ja ajan viettämisen sellaisen henkilön kanssa, johon on rakastunut. Jarkolla on kokemusta tästä kaikesta.

Pidemmissä rinnakkaissuhteissa pettäjä jää yleensä kahden ihmisen rakkausloukkuun: Parisuhteesta ei voi erota syvien tunteiden ja turvallisen olotilan vuoksi, rinnnakkaissuhdetta ei haluta katkaista ihastumisen huuman, saadun ihailun, jännityksen ja vaihtelun vuoksi.

– Silloin, kun on rakastunut, tunteet ovat ristiriitaiset. Tietää, ettei niin saisi tehdä, mutta toisaalta siitä tulee niin hyvä olo. Yhden illan jutuista ei saa mitään muuta kuin kenties hyvää seksiä, mutta niissä ei ole tunteet mitenkään mukana. Ja sen jälkeen on kamala morkkis, ihan maailmanlopun fiilis! Jäljellä on vain katumusta, surua suhteen mahdollisesta loppumisesta ja oman hyvän elämäntilanteen menettämisestä sekä tietenkin siitä, että tuottaa surua ja kipua rakkaalle ihmiselle.

Pettämiseen liittyvät kiinteästi myös häpeän tunteet paitsi kumppanin myös oman itsensä edessä. Kerta toisensa jälkeen Jarkko kertoo pettyneensä itseensä ja itsehillintänsä puutteeseen. Ja jos tulee ero, Jarkko tietää, että kumppani kertoo myös kavereille eron syyn. Ystäväpiirissä pettäjälle heruu harvoin sympatiaa.


Tilinteon aika

Jarkko on ollut nykyisessä suhteessaan kolme vuotta, viimeisen vuoden pariskunta on asunut saman katon alla. Parisuhteensa aikana Jarkko on pettänyt sängyssä kerran.

Vaikka Jarkko ei ole ihastuksistaan kotona puhunut, humalaisesta yhden yön jutusta satunnaisen seksikumppanin kanssa Jarkko kertoi kumppanilleen heti seuraavana päivänä.

– Ajattelin ensin, että kyllä minä kestän kantaa sen, mutta pettämisen salaamisesta tuli fyysisesti niin paha olo, etten pystynyt pitämään sitä sisälläni.

Jarkko katsoi tyttöystävänsä kanssa televisiota kuin minä tahansa iltana. Paha olo kupli sisällä, ja kun Jarkko käänsi ohjelman kesken kaiken äänettömälle, tyttöystävä arvasi, että jotakin on tapahtunut.

– Sain itseni pysymään kasassa ja kertomaan asiasta tyynesti, mutta kun olin kertonut kaiken, romahdin ihan täysin. En odottanut anteeksiantoa, vaan luulin, että se suhde oli sitten siinä.

Jarkon tilitystä seurasi pitkä, vakava keskustelu suhteen tilasta, paljon itkua ja surua molemmin puolin. Tyttöystävän luottamuksen menetys oli vaikea pala Jarkolle.

– Pyysin vain, että ”älä jätä”. Olemme molemmat aika järkiperäisiä ihmisiä, joten aloimme aika pian järkeillä, pohtia suhdettamme ja faktoja ja peittää tuskaa sillä.

Pitkän viikonlopun päätteeksi Jarkon tyttöystävä antoi lipsahduksen anteeksi, ja pari pysyi yhdessä. Luottamuksen palautuminen vie kuitenkin vielä pitkän aikaa.


Seksi on vain seksiä, rakkaus on rakkautta

Entä miten pettäjä suhtautuisi siihen, että häntä petetään? Aikaisemmassa suhteessa Jarkkoa on petetty kerran. Hän tunsi ansainneensa sen, sillä ei ollut itsekään ollut suhteessa täysin uskollinen.

– En voisi reagoida muuten kuin samalla tavalla kuin minun tekoihini on reagoitu. Nuorempana olisin repinyt pelihousuni ihan täysin. Vieläkin saisin hepulin, mutta varmasti antaisin näiden omien kokemuksieni jälkeen lopulta anteeksi. Vaikka totta kai se vaikuttaisi luottamukseen kuten se on minuakin kohtaan vaikuttanut.

Pettäjä ei koskaan voi olla varma, etteikö myös oma kumppani petä. Jarkko myöntää, että asia käväisee hänelläkin joskus mielessä, vaikka hän luottaa tyttöystäväänsä. On vaikea olla rauhallisin mielin, kun tietää, kuinka helposti uskollisesta parisuhteesta lipsahtaa vääriin lakanoihin. Jarkko on järkeistänyt asiaa itselleen:

– Yhden yön juttu kännissä on enemmänkin sellainen ”olitpa idiootti” -tyyppinen tapaus. Pidempi suhde olisi minulle henkilökohtainen loukkaus.

Yksi yö -tyyppisen uskottomuuden koetellessa monet parit päätyvät sovittelemaan suhdettaan ajatuksella, että seksi on fyysistä tarpeiden tyydytystä, mutta rakkaus on rakkautta.

Vaan kuinka monta syrjähyppyä rakkauden nimissä pitää sietää? Jarkko tietää, että seuraavasta kerrasta hänen parisuhteensa on ohi.

(Haastateltavan nimi on muutettu).

kommentit

Liian usein ajatellaan, että asioita vaan tapahtuu ihmiselle eikä primitiivisille vieteille voi mitään. Seksistä kuitenkin pystyy kieltäytymään, ja rakkauden tunteetkin menevät ohi kun niitä ei ruoki. Ihastumisia tulee ja menee kaikilla pitkin elämää, ja niistä voi silti jäädä hyvä muisto vaikkei niitä kehitäkään suhteeksi asti. Uskollisuus taas voi palkita monin verroin ja viedä sen vakituisen suhteen sellaiselle tasolle, jota tapapettäjä ei ehkä koskaan saa kokea.

>Wellamo La, 2011-10-01 19:09
Wellamo kirjoitti:

Liian usein ajatellaan, että asioita vaan tapahtuu ihmiselle eikä primitiivisille vieteille voi mitään. Seksistä kuitenkin pystyy kieltäytymään, ja rakkauden tunteetkin menevät ohi kun niitä ei ruoki. Ihastumisia tulee ja menee kaikilla pitkin elämää, ja niistä voi silti jäädä hyvä muisto vaikkei niitä kehitäkään suhteeksi asti. Uskollisuus taas voi palkita monin verroin ja viedä sen vakituisen suhteen sellaiselle tasolle, jota tapapettäjä ei ehkä koskaan saa kokea.

Kukkahatun kirjoituksia. Luitko mikä vie? Luonto? Geenit?

>Niin La, 2011-10-01 21:48

Wellamo,

Se on juuri näin! Sanoit osuvasti. Ihminen ei ole sittenkään primitiivisten vaistojensa vanki. Ratkaisevaa on se, mitä halua ruokkii.

>Tk Su, 2011-10-02 09:41

En ymmärrä tuota kukkahattu-kommenttia ollenkaan. Nimimerkki "Niin", voisitko selventää?

Allekirjoitan kaiken, mitä "Wellamo" kirjoitti. Tiedän kokemuksesta, että asiat ovat täsmälleen näin. Siis kokemuksesta. Ikää 47 vuotta, ja kokemusta useasta suhteesta, pettämisestä molemmin puolin, ja viimein uskollisuudesta. Kysymys on siitä, mitä arvostaa eniten. Heiluttaako koira häntää, vai häntä koiraa? Kyllä niitä viettejä todellakin pystyy hallitsemaan, jos on miettinyt asiat etukäteen selviksi omalta kohdaltaan. PISTE.

>minä tiedän Su, 2011-10-02 12:46

Wellamo sen kiteytti. Tosin näyttää pettämiselläkin olevan erilaisia asteita. 1) Addiktio 2)(suoja)känni 3)pieni kriisi 4) iso kriisi. Täytyy olla todella suurta rakkautta/masokismia, jos hyväksyy ainoan elämänsä jakamisen addiktin kanssa-

>HIFI Pe, 2011-11-11 10:11

Eikö rakkaus ole kaunein asia maailmassa? Joskus käy vain niin, että yksi rakkaus loppuu ja toinen alkaa. En käsitä, miten uskollisuus tai takertuminen johonkin olleeseen voisi olla ratkaisu.

Rakkaus on kauneinta ja sitä pitää vaalia, mutta se pitää myös valita. Joskus se tarkoittaa, että vanha jää ja uusi tulee. Se ei tee kenestäkään huonoa. Ikävältä se tuntuu jonkin aikaa osapuolista. Mutta vain jonkin aikaa.

>Rakkaus sittenkin Su, 2011-10-02 11:22
Rakkaus sittenkin kirjoitti:

Eikö rakkaus ole kaunein asia maailmassa? Joskus käy vain niin, että yksi rakkaus loppuu ja toinen alkaa. En käsitä, miten uskollisuus tai takertuminen johonkin olleeseen voisi olla ratkaisu.

Rakkaus on kauneinta ja sitä pitää vaalia, mutta se pitää myös valita. Joskus se tarkoittaa, että vanha jää ja uusi tulee. Se ei tee kenestäkään huonoa. Ikävältä se tuntuu jonkin aikaa osapuolista. Mutta vain jonkin aikaa.

Jos olisikin näin että toinen rakkaus loppuu ja toinen alkaa. Itse hyväksyn pettämisen vain jos tosiaan rakastuu toiseen ja jättää sitten tämän ensimmäisen. Silloin pettämisellä on joku tarkoitus. Mutta entäpä jos vanha ei jää ja uusi tulee?

>jonnanen Ke, 2012-11-07 19:50

Minä en sietäisi ainoatakaan pettämistä!! Pettää toimii tietoisesti. Humalaa ei voi syyttää, koska silloinkin aivot toimivat niin että tietää meneekö toiseen vuoteeseen vai ei....

>iik Su, 2011-10-02 12:35

Menimme vihille kesällä 1998. Viikon parin kuluttua siitä olimme asuntovaunun kanssa matkalla, eräällä leirityyppisellä viikolla. Nuori vaimo kävi jo tuolloin yöllä tyydyttämässä ainakin yhtä T.P:aa. T.P. kielsi jutin perustellen että 1) minä kävelen hänen mielestään tavallisuudesta poikkeavalla tavalla, 2) se oli ainoa päivä sillä viikolla kun hän käytti autoa ja 3) hän oli houkutellut kyytiinsä jotakuta muutakin naista. T.P:n vaimolle perustelut kelpasivat, minulle eivät mm. siksi että tunnistin vaimostani T.P:n partaveden hajun ja vaimo myös kertoi kumppaninsa nimen. Vaimo jatkoi harrastustaan siten että kodistamme. Tapahtumia oli vähintään päivittäin, eli siis jopa useita saman vuorokauden aikana. Yksi esimerkki: tulen lenkiltä ja menen suihkuun, kun sammuta suihkun ja alan kuivata itseäni, kuulen eteisestä vaimon huokauksen ja vaimea hei-hein, sitten seuraa hiljaa suljetun ulko-oven ääni. Kun poistun kylpyhuoneesta, on vaimo tyytyväisen näköisenä ja punoittavin poskin seisten työpöydän ääressä. Menen hänen luokseen ja lähestymiselkein tarkistan kuulinko harhoja. En kuullut, hänen sisältään valuu nestettä kertoen kiistatta tapahtumat. Hänen reviirinsa oli rajaton, oppilaita, professoreita, naapureita, yökyläpaikkojen miesväkeä jne. Hänen isänsä "opetti" minulle joskus että ei pidä vaatia liikaa uskollisuutta. Hänen oppinsa mukaan on siis olemassa joku suhteellinen uskollisuus, hän ei eritellyt sitä, mutta kävi kyllä ilmi että se oli erittäin väljä käsite. Kun totesin että vaimon käyttäytyminen ei ollut katsottavissa terveen ihmisen toiminnaksi, yritin auttaa mutta hän oli ja on sillä sektorilla pysyvästi sairas. Lopulta hommasin asunnon, vuokrasin pakun ja muutin pois.

>narskun uhri Su, 2011-10-02 15:18

Pettäjillä pitäisi olla leima otsassa, jotta ei-pettäjät osaisivat niitä välttää. Olkoot pettäjät toistensa kanssa.

>Myy Ma, 2013-01-21 21:35

Seksuaalivietin voimakkuus vaihtelee. Joillain se on hyvin voimakas. Ukkoporukoissa pyöriessä tulee usein eteen kavereita, joille pukille pääsy on parin paukun jälkeen ainoa asia, mikä mielessä on.
Se, että on vaimo ja lapsia, ei merkitse mitään ja kaikki kelpaa kanoista tikapuihin.
On myös naisia, joille seksi on helppoa.Perille pääsy onnistuu helposti uudenkin kaverin kanssa. ... ja niitähän naisen on helppo saada.
Toisten on helpompi olla uskollinen kuin toisten, kun pari kertaa viikossa, vanhetessa kerran viikossa ja viimein jouluna/juhannuksena seksi riittää. Tärkeää on myös se, että puolisoiden näkemys sopivasta rytmistä on likimain sama.

Uuteen suhteeseen voi ajautua, jos on sekä vetoa että työntöä.
Jos hyvästä parisuhteesta lähtee vieraisiin, täytyy kaverilla olla jonkinlaisia itsetunto-, narsismi, kypsymättömyys tms. ongelmia.
Tasapainoinen ihminen ei sitä tee, koska toisaalla voi menettää niin paljon.

Huonosta parisuhteesta voi pettämään ajautua... tai pikemminkin ajautua vaihtamaan kumppania pysyvästi.
Tällöin ongelmana on alunperin väärä valinta eikä siitä kannata kärsiä koko ikäänsä.

>x Ke, 2013-01-23 07:12

Itse yhtenä iltana hajosin ystäväni nykyiseen, juotu oli sen verran että tilanne vain tapahtui. Sinä iltana ei pidemmälle menty, mutta jatkettiin aamulla kaverin lähdettyä. Kaveri sai tietää tästä jo samana päivänä mieheltään..no ystävyys suhdettaan siinä meni. Kadun tekoa paljon ja en voi kuvitella kaverin oloa tällä hetkellä. Kaverini ja miehensä eivät eronneet joka on mielestäni oikein, mutta myös väärin. Kaverini näyttää idiootilta, että otti miehen takaisin tälläisen teon jälkeen. No ei ole enää minun asiani. Itse olin tuhoajana tässä suhteessa... Kaveriporukka vaihtui aika nopeasti, mutta joudun tavata tämän henkilön joka viikko treeneissämme. Tuskaa tästä keväästä ei siis tule puuttumaan.

>Katuja Ke, 2014-02-19 16:43

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä