Haku päällä: Kuinka avoimin mielin liikkeellä netissä?

Haku päällä - kuinka avoimin mielin netissä. Kuva: stock.xchng

En tiedä onko kyse pelkästä uutuudenviehätyksestä vai onko profiilitekstini oikeastikin hyvä, mutta viestejä tulee paljon. Niin omaa kuin miestenkin aikaa ja energiaa säästääkseni on pakko suorittaa karsintaa kenelle vastaan ja kenelle en.

On kiperä paikka yrittää erottaa jyvät akanoista, kun alkuperäisenä tarkoituksena oli ryhtyä nettitreffailuun nimenomaan ennakkoluulottomalla asenteella. Joudun pohtimaan, kuinka avoimin mielin netissä pitäisi olla liikkeellä.

Selkeät tapaukset on helppo rankata pois: mies, joka ilmoittaa heti ensimmäisenä profiilissaan pitävänsä posliinista, ei todellakaan ole se, jota etsin. Useimpien kohdalla joudun kuitenkin pähkäilemään tovin mitä teen.

Päätän ottaa tiukan linjan. Jätän suosiolla vastaamatta viesteihin, joihin ei ole nähty vaivaa. Tällaiset viestit ovat ”Mitä kuuluu? T: Matti” -osastoa. Myös ne, joiden profiilintyngät kertovat vain, että tyyppi käy töissä ja harrastaa liikuntaa - ja jotka eivät viesteissään paljasta yhtään sen enempää itsestään - eivät herätä mielenkiintoani.

Saan yhteydenottoja, joissa ehdotetaan lähes heti tapaamista. Voi ei. En halua tavata uppo-outoa tyyppiä ilman pientä alkuselvittelyä. Eikös nettitreffailun perusidea ole juuri se, että voi tutustua ensin rauhassa, turvallisesti ja anonyymisti ja selvittää, kohtaavatko arvomaailmat? Vaikka olenkin sitä mieltä, että kokonaiskuvan toisesta voi muodostaa lopulta vasta näkemällä - ja täten myös ymmärrän näitä hätähousuja - niin jonkinlaista itsesuojeluvaistoa minulla kuitenkin on.

Profiili-ilmoituksia lukiessa hyvin pienetkin asiat saavat suuret merkitykset. Kun informaatiota on tarjolla vain himpun verran, niin totta kai sitä yrittää tulkita kirjain kirjaimelta millainen persoona on kyseessä. Huomio kiinnittyy niinkin tarkkoihin yksityiskohtiin kuin miten toinen kirjoittaa, millaisia sanoja käyttää tai kuinka paljon kirjoitusvirheitä tekee. Myönnän, että päätös tutustumisesta voi joskus syntyä pelkän musiikkimaun tai lempiradiokanavan perusteella.

Ja olen nyt ihan rehellinen: kaikista eniten painoarvoa on kuvalla. En ole etsimässä mallipoikaa, ei sinne päinkään, mutta haluan löytää kumppanin, joka viehättäisi minua. Kyllä pieni intohimon värinä täytyy olla olemassa, jotta toisen naamavärkkiä jaksaa katsella maailman tappiin asti.

Rankkaaminen on raakaa. Tunnen olevani ihan kauhea ja pinnallinen ämmä! Olenko ihan kohtuuton, vai onko minulla oikeus pitää kiinni niistä asioista ja arvoista, jotka koen tärkeäksi itselleni? Onkohan minulla sittenkin liian epärealistiset haaveet ja odotukset? En arvannut, että nettitreffailu saisi minulle aikaan tällaisen olon. Tekisi mieli lopettaa koko touhu. Eihän tämän näin pitänyt mennä!

 

Vihdoin saan viestin mieheltä, jonka profiili vaikuttaa lupaavalta. Jos hän ei olisi ehtinyt ensin, olisin saattanut itsekin ottaa yhteyttä. Hän kirjoittaa hyvin ja vaikuttaa kaikin puolin lupaavalta. Viikon kirjoittelun jälkeen sovimme tapaavamme. Kohdatessamme tiedän heti, että mies, ei ole minun ”se oikea”. Menemme kahville ja juttelemme, mutta tunnelma on molemminpuolisesti vaivautunut, ja aika käy vähän pitkäksi. Huomaan, ettei mieskään ole erityisen kiinnostunut minusta, sillä hän kiirehtii lähdön kanssa. Erotessamme toteamme, että oli kiva tavata ja lähdemme omiin suuntiimme. En kuule miehestä enää sen jälkeen.

Kokemus ei ollut pelottava, vaikka tyyppi ei ollutkaan oikea. Tapaamisesta jäi kuitenkin erittäin positiivinen olo. Kivan tyypin osuessa kohdalle voisin uskaltautua toisenkin kerran tapaamaan nettituttavuuden kasvokkain. Ihanaa oli huomata, että kyllä omat kriteerit täyttäviäkin tyyppejä löytyy netistä. Aina se ei kuitenkaan ole tae siitä, että henkilökemiat kohtaisivat reaalimaailmassa.

Kaiken kaikkiaan tämä havainto rohkaisee minua luottamaan omaan arvostelukykyyni ja pitämään tiukan linjan myös jatkossa. Ehken olekaan ihan turhamainen ämmä. Ei sitä tarvitse ostaa sika säkissä jos ei halua.

kommentit

Kuin omista kokemuksistani :)
Vannoutuneena "ensin kirjotellaan" -ihmisenä alan vahvasti kallistua siihen kannalle, että tapaamisiin niin pian kuin mahdollista, koska vasta kasvokkain tietää, millasia ollaan.

>hoppeetoffee La, 2012-05-26 18:22

Miesten ja naisten kokemukset nettitreffailuista ovat hyvin erilaisia. Toimittaja "erottelee jyviä akanoista", kun taas miehinen kokemus on kymmenet viestit ilman vastauksia, ja 1-2 naisten yhteydenottoa, jos hyvin käy. Miehet eivät todellakaan pääse nauttimaan "satelevista yhteydenotoista" ja nettitreffailun aiheuttamasta egoboostista.

Ei kuitenkaan ole yllätys, että miehiä kirjoittamassa tästä näkökulmasta on näkynyt toimittajissa hyvin vähän. Ainoastaan Perttu Lindgren Nyt-liitteessä kokeiltuaan deittailua molempina sukupuolina tunnusti tämän tosiasian: netissä mies jää yksin.

>taisittenei La, 2012-05-26 20:12

Tässäpä hieman kokemuksia piirileikin toiselta puolelta:

Aloitetaan vaikka siitä, että valikoimalla vain oikeasti kiinnostavia kohteita, näkemällä paljon vaivaa ja kirjoittamalla huolella jokaisen viestin ilman copypasten liikakäyttöä on vastausprosentti ensimmäisille viesteilleni noin 30 - aika paljon parempi kuin mitä miehillä yleensä. Näistä vastauksista yli puolet ovat sellaisia joista käy suoraan ilmi että se on kirjoitettu lukematta viestiä, vilkaisematta profiilia tai vastaavaa. Vakavsta vastaajista 80% katoaa mitään sanomatta parin viestin jälkeen. Jos näin ei käy, niin sitten treffit toteutuukin jossain vaiheessa. Eli noin 1/30.

Tuo mitään sanomatta katoaminen muutaman viestin jälkeen on ehkä raivostuttavin piirre koko touhussa. Siinä kohtaa on helposti tehnyt useita tunteja työtä jonka vaatima keskittyminen on sellaista että yhtäaikainen viestittely useampaan suuntaan on varsin hankalaa, ainakin minulle. Arvostaisin suuresti jos saisin suoran "kiitos mutta ei kiitos" -viestin heti, sen sijaan että saa ihmetellä päiväkausia että kuuluukohan sieltä vielä jotain. Minusta tässä tiivistyy erinomaisen hyvin miten tässä kuviossa miehen vaivannäköä pidetään täysin arvottomana.

Ja kas kummaa, tänne ei saa kirjoittaa järkevän mittaista kommenttia. Jatkan siis toisessa osassa.

>Anomuumi Su, 2012-05-27 11:06

Ja jatkoa seuraa:

Omien ilmoitusten ja profiilien kautta miehelle ei yhteydenottoja tule. Vaikka miten panostaisi, niin saldona on lähinnä joitain yksittäisiä yhteydenottoja joista lähes kaikki ovat luokattomia, tyyliin pelkkä puhelinnumero Venäjälle. Yksikin vakavasti otettava vastaus tuntuu olevan jo poikkeuksellisen hyvä suoritus.

Käsittääkseni (ja tulosten valossa) erotun edukseni koska osaan kirjoittaa ja pakettini on muiltakin osin hyvässä kuosissa. Vaan kun kaikki lasketaan yhteen niin jokaisten treffien eteen on saanut nähdä yli työviikon verran vaivaa. Vertailun vuoksi, helpommalla saan ilman valmiita kontaktejakin hankkiuduttua tunnin tapaamiseen minkä tahansa suomalaisen pörssiyhtiön toimitusjohtajan kanssa.

Johtopäätökseni tästä kaikesta on se, ettei tämä touhu yksinkertaisesti kannata. Olenkin päätynyt takaisin baarimetsästyksen pariin siitä huolimatta, että yhden illan jutut eivät kiinnosta ja jotain vakavampaa olisi hakusessa. Mutta siellä pelikenttä on sentään edes jotenkin tasa-arvoinen, ja kun sanot jotain niin siihen saa edes jonkinlaisen vastauksen.

>Anomuumi Su, 2012-05-27 11:07

Toimittaja on hyvä ja laittaa samaan nettipalveluun ilmoituksen miehenä, ja ryhtyy sitten ennakkoluulottomasti erottelemaan jyviä akanoista yhteydenottojen perusteella.

>Näinon Su, 2012-05-27 16:41

lisää kommentti

Haku päällä – 25-vuotiaan naisen ajatuksia sinkkuudesta ja sen oikean pyydystämisestä

Liisa on kyllästynyt olemaan sinkku ja pohtii nyt, mitä asian eteen voisi tehdä.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä