Sinkkuputkesta parisuhteeseen

Sinkkuputkesta parisuhteeseen. Kuva: stock.xchng

Miehenmetsästäjät ja prinsessat

Katri, 35, vietti sinkkuna kuusi pitkää vuotta. Katri tapaili joukoittain miehiä, järjesti juhlia ja itsensä paikkoihin, joissa voi tavata miehiä. Kun jälleen uusi, lyhyt tuttavuus päättyi pari vuotta sitten, kuvioihin käveli mies, joka muutti miehenmetsästäjän prinsessaksi ja vei vihille.

Nyt Katri pystyy erittelemään sitä, mikä hänellä meni sinkkuaikoina omasta mielestään pieleen.

– Aviomieheeni tutustuminen on avannut silmäni ja tiedän, miksi miehenmetsästys ei toiminut kohdallani. Se johtui siitä, että minä olin se jahtaaja.

Nykyään eivät vanhat roolijaot enää päde – nainen voi tehdä aloitteen siinä missä mieskin. Vai voiko? Katri on aina ollut ulospäinsuuntautunut, sosiaalinen ja aktiivinen eikä hän ole koskaan ujostellut tehdä aloitetta, jos on ollut kiinnostunut jostakusta miehestä. Nykyään Katri tunnustaa kuitenkin epäilevänsä sinkkumarkkinoilla tavanomaista tapaa lähteä naisvetoisesti treffeille.

Ainakin kaveripiirissä kaikki ne miehet, jotka ovat olleet suhteen alussa passiivisia, ovat ärsyttävän passiivisia jatkossakin. Empiiriset kokemukseni kertovat karua tarinaa myös omalta kohdaltani, sanoo Katri.

Hyvin aktiivinen nainen on epävarmalle miehelle pelastus, mutta vahvaluontoisemman miehen kiinnostuksen liiallinen piiritys saattaa karkottaa.

– Aviomieheni sanoi, että hänen mielestään miehellä on tarve metsästää ja valloittaa prinsessa. Jos hänellä ei ole halua alussa, niin on epätodennäköistä, että se syttyy myöhemminkään. Minä taas halusin varmistaa, että hommat menevät eteenpäin enkä jäänyt kotiin prinssiä odottamaan. Ja koska ne miehet, joita ympärilläni pyörivät, olivat passiivisia, tein aloitteita tuon tuosta.

Niinpä Katrin seuraan ajautui vuosi toisensa jälkeen vääräntyyppisiä miehiä, jotka hakivat hänestä äitiä tai pelastajaa elämänsä ongelmiin. Katri puolestaan olisi kaivannut vierelleen kaltaistaan vahvaluontoista ja energistä miestä, jota hänen ei tarvitsisi aina vetää perässään.

– Sellainen mies, jolla on nämä ominaisuudet, ei ole naisen iskettävissä, vaan hän kyllä tekee aloitteen, jos on kiinnostunut. Ulospäinsuuntautunut, vahva luonteeni veti puoleensa miehiä, jolla oli huono itsetunto ja ongelmia. He näkivät minussa äidin tai jotain, mitä itse halusivat olla. Sorruin usein tällaisiin "reppanoihin".

Kun oikea mies viimein löytyi, kaikki tuntui Katrista yllättäen ihan loogiselta.

- Nyt tajuan, että sellainen riippuvuussuhde ei olisi toiminut kohdallani koskaan, sillä haluan arvostaa miestäni. Ja arvostus puolestaan on sellainen asia, jota uskon miehen tarvitsevan todella paljon, jotta hänestä saa parhaat puolet esiin.

 
Miten sinkkunainen siis löytää oikeanlaisen kumppanin?

- Aktiivista treffien ehdottelua miehille ja perässä juoksemista on vältettävä viimeiseen asti! Nimimerkillä Kokemusta Todella Löytyy voin kertoa, että se ei toimi.

Katrin mielestä miehelle kannattaa näyttää, että on kiinnostunut, mutta miehen on saatava tehdä aloite ja nähdä vähän vaivaa suhteen eteen. Jos miestä ei huvita, hän tuskin on aidosti kiinnostunut.

Katri käskee naisia pitämään rohkeasti kiinni myös omista menoistaan ja omasta itsestään. Kaikessa ei tarvitse laittaa itseään toiselle sijalle. Nainen, jolla on itsetunto terveessä kuosissa, on kiinnostava myös miesten mielestä.

– Oman kokemukseni pohjalta tärkeintä on, että nainen on tutustunut ensin itseensä ja siihen kuka hän on ja mitä hän haluaa. Sisäisen ja ulkoisen olemuksen on oltava balanssissa.

Kun on tasapainossa itsensä kanssa, on myös valmis kohtaamaan toisia ihmisiä, rakastamaan ja ottamaan tasa-arvoisesti rakkautta vastaan muilta. Perusasiat kunnossa on helppo lähteä radalle. Katrin mukaan sopiva mies voi tulla vastaan missä tahansa, kun nainen on valmis siihen.

– Älä ole liian pelottava, liian avoin, äijä tai bitch! Tee itsesi helposti lähestyttäväksi ja hakeudu tilanteisiin, jossa voit tavata miehiä. Itse pidin silmät jatkuvasti auki joka tilanteessa.

Lisäksi Katri suosittelee listan tekemistä kaikille naisille, jotka haluavat pariutua tositarkoituksella. Kuten odottaa saattaa, listasta karsiutuvat turhat kohdat ajan ja väärien kandidaattien myötä pois. Mutta tärkeimmistä asioista ei  kannata luopua.

– Tunnistin puolisoni siitä, että olin tehnyt listan, mistä asioista miehessä pidän ja mitä arvostan. Kun mies lisäksi vaikutti mukavalta ja silmää miellyttävältä ja ennen kaikkea arvomaailmamme kolahtivat, tutustuminen eteni nopeasti. Tiesin melko varhaisessa vaiheessa jutellessamme, että tässä se nyt on. Se oli onnellinen hetki!

Mies ihastui yhtä lailla Katriin, mutta uskallus sitoutua kesti vielä hiukan pidempään. Yhdeksän kuukauden päästä mies kosi.

– Tein aikanaan pitkän listan siitä, millaisen miehen haluan, mutta en koskaan tosissani ajatellut kaikkien kohtien täyttyvän. Huomasin kuitenkin myöhemmin miehessäni täyttyvän ne alkuperäisen listani asiat uskomattomalla tavalla! Myös ne absurdeimmat kuten esimerkiksi kohdat ”matemaattinen mutta kuitenkin kielitaitoinen” ja ”sama musamaku”. Mieheni on matemaattisesti lahjakas, kätevä käsistään ja huomaavainen, olemme opiskelleet samoja kieliä ja meillä molemmilla on jopa samoja harvinaisia levyjä! Kaikki on tosiaan mahdollista.

 

Ja se tärkein - älä katkeroidu!

Paistaa se päivä vielä risukasaankin, on Jukan, 31, motto parisuhdesopassa. Jukka on etsinyt kumppania pitkään ja hartaasti. Toistaiseksi oikeaa naista ei ole löytynyt.

Karvaiden verkkotuttavuuksien jälkeen Jukka on alkanut hakea seuraa omista sosiaalisista ympyröistään. Harrastuskuviot, kuntosali tai vaikkapa ystävän häät saattavat olla potentiaalisia paikkoja.

– Jos kaverisi järjestää tuparit, voit jo valmiiksi pyytää vinkkia siitä, mihin keskustelupiiriin kannattaa vääntäytyä. Kiinnostus saattaa silloin syntyä illan aikana ilman, että mitään odotuksia on valmiiksi luotu. Tai jos kaikki ystäviesi tutut ovat jo varattuja, etsi uusia tuttavuuksia! Tietenkään epätoivoinen parin metsästys ei saa olla ainoa syy, vaan enemmänkin oman kokemuspiirin laajentaminen.

Jukan mielestä kamalinta sinkkumarkkinoilla ovat katkeroituneet kolmekymppiset naiset, jotka purkavat aikaisemmat pettymyksensä uusiin tuttavuuksiin.

– Se, mitä on koettu, pitäisi osata jättää taakse! On ikävä huomata, että aika moni kolmekymppinen, joka on jo eronnut tai muuten kokenut tarpeeksi epäonnea parisuhteissa, on katkera kohtalostaan. Jos haluaa löytää onnen, pitäisi kitkeryydestä päästä eroon, sillä se paistaa aika helposti ihmisestä lävitse. Ja kuka nyt sitruunan kanssa haluaisi seurustella!

Jukka myöntää itsekin olevansa aika ajoin maassa, kun nainen toisensa perään osoittautuu pettymykseksi, mutta kaikella on hänen mukaansa tarkoituksensa.

– Se, että olet tänään saanut potkut töistä, voikin 10 vuoden päästä katsottuna olla onnenpotku. Päivä joka avasi ovia uusille urille. Yhtä lailla se, että olet tänään sinkku, voi tarkoittaa sitä, että sinulla on mahdollisuus tutustua uuteen ihmiseen, joka on juuri se oikea sinulle!

 

kommentit

Olen itse ollut vuosia sinkku. Sinkun ei tarvitse epätoivoisesti etsiä kumppania. Se oikea ihminen tulee vastaan, ja siitä syntyy parisuhde, jos on syntyäkseen. Ei ole tarkoituskaan, että kaikki aikuiset eläisivät parisuhteessa. Jos ihmiset näkisivät suurempia kokonaisuuksia, he ehkä ymmärtäisivät sikkuudenkin paremmin. Kaikkien ei tarvitse saada omia lapsia. Onhan elämällä muitakin hienoja tarkoituksia. Ja ihminen ei vielä ymmärrä kaikkea, vaan hänen tulee kasvaa henkisesti.

>hel35 La, 2011-12-10 13:13

Katrilla on sama asennevamma kuin muillakin naisilla.

Etsitään prinssiä kun kuvitellaan olevan niin prinsessaa. Jos miestä isketään niin he naisen mielestä ovat "passiivisa reppanoita".

No mikäs Katri sinä olet? ettet vain ole se samanlainen passiivinen reppana prinsessa, joka odotti että aviomiehesi tulisi ja "pelastaisi" sinut?

Niinpä niin.

Katri kuvailee juuri oikean loistavasti miten naisilla on valinnanvaraa ja hän ei koskaan tahdo tullaa miestä puoliväliin vastaan vaan miehen pitää olla se metsästäjä jota hän arvostaa.

No kuule, ei sinun perässäsi jaksaisi juosta kukaan paitsi typerys jota aviomiehesi todennäköisesti olikin.

>Rusko La, 2011-12-10 15:39

Siis hetkinen, tässä on tehty juttu siitä, että energinen ja tekevälle naiselle sopiikin samanlainen mies... ja sitten jollain logiikalla siitä voidaankin päätellä, että kenenkään naisen ei kannata olla aktiivinen?

>huuhaa La, 2012-01-07 19:51

Nyt jos lukee tekstin sellaisena kuin se on , näkee, että Mieheltä pyydetään aloitekykyä. Ei muuta. Rohkeutta kysyä naista ulos, laittaa itsensä likoon sen vähän. Suunnitella jotain kivaa treffeill. Vaikka ensin kävelylle tai kahville, esim. Ja sitten seuraavan askeleen jos jotain syntyy. Naisten takia pitää nähdä vähän vaivaa, niin nainen voi tuntea olevansa arvostettu. Kokeilkaa ja nähkää tulokset! Pieni askel kerrallaan, ja kannattaa muistaa, että ylläpito, se on taitolaji.

>varovasti nyt La, 2012-01-14 18:14

Kyllä naisetkin voisivat olla hieman avoimempia ja rohkeampia tekemään nimenomaan *tuttavuutta*, tasa-arvonkin nimissä. Hyvästä tuttavuudesta voi kehittyä ystävyys, ja siitä kestävä suhde. Naiselta vaaditaan omaa panosta, mutta ei sitäkään tietysti pidä yli lyödä.

>Mies kaipaa naista.. To, 2012-01-19 17:02

Kysyt naista ulos, yhdeksän kertaa kymmenestä vastaus on joko "älä unta nää" tai kattavan selvityksen vaatiminen siitä että on vähintään miljonääri. Se kymmenes tekee hyvin selväksi ettei mitään toivoa, mutta suostuu ilmaiselle illalliselle.

Yli 30-sarjassa mieheltä ei pyydetä enää mitään, vaan vaaditaan filmitähden ulkonäköä, miljoonaa tilillä ja herpaantumatonta huomiota kaikille sanattomille ja sanotuille toiveille. Vähempään kun ei yksikään arvonsa tunteva nainen tyydy.

>Anomuumi Su, 2012-06-10 13:16

Itse luin jutun sillä mielellä, että kun on etsimässä itselleen kumppania (miestä tai naista) kannattaa jo silloin kiinnittää huomiota sellaisiin ominaisuuksiin kuin aktiivisuus, huomaavaisuus jne. mitkä sattuvat nyt kellekin olemaan tärkeitä. Eli jos edes alkuvaiheessa toinen osapuoli ei ole erityisen aktiivinen niin sitä voi olla turha odottaa sitten myöhemminkään.

Hieman ristiriitainen juttu tosiaan sen suhteen, että jos on itse aktiivinen pitäisi esittää passiivista jotta toinen aktiivinen kiinnostuu.. ;) Mutta ehkä välillä on nähtävissä jonkinmoista yliaktiivisuutta kumppanin etsinnässä ja sellaisen hillitsemisessä tuskin on mitään haittaa.

Itse olen ollut pitkään sinkkuna ja monissa lyhyissä suhteissa ja nyt vuosien jälkeen tunnen löytäneeni vakaan parisuhteen. Ollaan nyt oltu jo useampi vuosi yhdessä. Ei kuitenkaan olla mikään prissi ja prinsessa vaan ihan samoissa ympyröissä liikkuneet kaksi ihmistä, jotka molempien aktiivisuuden avulla löysivät toisensa. Kummatkin olivat kiinnostuneita ja aktiivisia.

>Elvi Pe, 2012-01-27 10:25

Jukka se toteaa että kentällä liikkuu paljon katkeria 30 naisia. Itse kai olen yksi niistä. Kahdeksatta vuotta sinkkuna, siis oikeasti sinkkuna, en sänkyleluna siellä sun täällä niin elämästä on tullut erilaista. Yksinäisyydestä on tullut normaalitila ja katkeruus on kadonnut. Aina vastakkaisen sukupuolen kanssa olen oma itseni en kukaan muu. Vielä se ei ole kelvannut. Ehkä joskus kelpaa, tärkeintä kuitenkin on että en ikinä vietä aikaa ihmisen kanssa joka ei minua kohtele hyvin, niinkuin minä häntä. Elämä on sellaiseen liian lyhyt. Mutta ystävien mukaan olen liian nirso, katkera tai vain kummallinen.

>Liikaa yksinäisyyttä Su, 2012-01-29 01:44

Kyllä Katri on väärässä.. itse deittihommia katellut netissä 4v. ja tavannut kymmeniä naisia ja voin sanoa että kyllähän naisella se kaikki valta on. Jos nainen iskee nii hommat etenee... esim. "liian kaunis" nainen voi olla hyvinkin yksin kun kukaa ei viitsi edes yrittää iskeä kun sitä pelätää jo valmiiksi tulevan torjutuksi. Ja monet naiset valittaa sitä kun miehet ovat liian helppoja. Sääli että tämä Katrin tarina nyt muka yleistää ja on olevinaan kestovinkki. Mitään et saa jos et yritä. Siis naiset, METSÄSTÄKÄÄ ja sitäpaitsi se on tasa-arvoa jos mikä!

>Adro To, 2012-05-10 21:04

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä