Uskottomuudesta voi selvitä

Uskottomuudesta voi selvitä. Kuva: Stock.xchng

Helsinkiläinen Kaisa, 37, kertoo oman selviytymistarinansa.

- Samana päivänä kun sain merkittävän ylennyksen töissä, aviomieheni jätti tulematta illalla kotiin. Kuohuva jäi avaamatta, kun vietin koko illan puhelimessa, ensin hysteerisenä poliisille ja sairaaloihin soitellen, sitten kylmän raivon vallassa ystävieni kanssa jutellen, kun totuus valkeni. Juha oli kadonnut kymmenen vuotta nuoremman naisen takia.

Sellaista eläimellistä tuskaa Kaisa ei ollut kokenut koskaan aiemmin. Pettäminen osui niin herkkään kohtaan, että hän luuli kuolevansa. Loukattu vaimo kävi miehensä kimppuun myös fyysisesti ja kaivoi osoitetiedustelusta toisen naisen nimen ja osoitteen.

Kaisa haki tuskaansa ammattiapua ja pääsikin hyvälle terapeutille.

- Itsetuntoni, luottamukseni, tulevaisuuteni ja rakkauteni oli poljettu mutaan. Haukoin henkeä päivästä toiseen, että pysyin järjissäni iltaan saakka. Olin varma, ettei milloinkaan tulisi päivää, jolloin kuva miehestäni ja siitä naisesta sängyssä ei enää olisi ensimmäisenä aamulla mielessäni. Jouduin toisinaan häiritsemään terapeuttiani kesken lauantai-illan, jotta hän estäisi minua soittamasta sille naiselle.


Juhlapyhiä ja parisuhdekursseja

Uusioperhettä emännöivä Kaisa muutti pois Juhan ja tämän lasten luota.

- Minun piti laittaa talo myyntiin, rikkoa perhe. Juha murjotti, niin kuin koko soppa olisi ollut minun vikani. Ehkä olikin, meninhän naimisiin miehen kanssa jonka edellinenkin suhde kaatui hänen syrjähyppyynsä. Ajattelin jotenkin naivisti, että minun kanssani hän olisi erilainen.

Vaikka Kaisa ja Juha asuivat erillään, he kuitenkin ”seurustelivat”, ja viettivät lasten takia esimerkiksi juhlapyhiä yhdessä. Tätä vaihetta kesti noin vuoden päivät. Juhan pyynnöstä he osallistuivat parisuhdekurssille, joka kuitenkin sai suhteen entistä enemmän solmuun.

- Erään riidan päätteeksi Juha kirjaimellisesti juoksi pois luotani, kieltäytyen keskustelemasta toisista naisistaan. Ajattelin, että jos tämä kuva ei jää mieleeni suhteemme tilasta, niin sitten ei mikään. Jonkin ajan kuluttua mies vielä tunnusti, armottoman kiristykseni jälkeen, jatkaneensa toisten naisten tapailua. Se riitti minulle. Suhde loppui vihdoin siihen paikkaan.


Pettäjällä on aina viesti

Terapian avulla Kaisa tajusi, että parisuhteessa on aina kaksi osapuolta. Hän päätti luopua petetyn naisen roolista, vaikka se olikin vaikeaa. Hän pystyi tarkastelemaan, millainen vaimo oli ollut. Hän ymmärsi että pettäjällä on aina viesti, ja pystyi tavallaan ymmärtämään miestään.

- En ollut tajunnut Juhan sanattomia viestejä pahoinvoinnistaan. Olin ollut urakeskeinen ja uppoutunut esimerkiksi omien vanhempieni ongelmiin enemmän kuin parisuhteeseeni, sanoo Kaisa.

- Anteeksi en antanut milloinkaan - enkä unohtanut, koska pettäminen on kuitenkin tietoinen valinta. Juha ei koskaan ollut aidosti pahoillaan eikä lopettanut sivusuhteitaan, vaikka toisin sovimme.

Nykyään Kaisa ja Juha pystyvät tapaamaan joissain lasten kannalta tärkeissä tilanteissa ja vaihtamaan satunnaisia tekstiviestejä.

Nykyisissä parisuhteissaan Kaisa sanoo olevansa rennompi, hyväntuulisempi ja ajattelevaisempi.

- Juha olisi ehkä pahoillaan, jos näkisi minut nyt: miksen voinut olla tällainen jo hänen kanssaan? Sitä minäkin joskus pahoittelen. Toissapäivänä tajusin, etten ole ajatellut Juhan syrjähyppyjä moneen kuukauteen. Kolmessa vuodessa kipu on vihdoin lakannut.

(Haastateltavien nimet muutettu)

Lue ammattilaisen viisi vinkkiä pettäjälle ja petetylle

kommentit

Ongelma ei ole seksuaalisuhde sinänsä, ongelma on luottamuksen katoaminen. Luottamuksen katoaminen koskee koko puolison ystävävä/sukulais yms-joukkoa, jotka ovat osallisia petokseen. Miten luotta koko porukkaan, joka on pettänyt ja peitellyt ja aiheuttanut tämän kautta niin harmia kuin taloudellisia menekyksiä.

>pää La, 2011-01-22 10:24

Ai mitenkä selviää pettämisestä? no ei mitenkään.... aviosiippa vaihtoon vaan ja parempi ja nuorempi tilalle!

>Sexotron La, 2011-01-22 23:40

Ensin tätä lukiessa näin sohvan, johon tekis mieli istua. Annoin sille nimen"sovinnon sohva". Sitäkin aina pitäis voida harkita. Mutta toisaalta kokemuksesta tiedän, että uskottomuus on niitä vaikeimmin sovittavia asioita. Se on niin syvältä, että se jää jäytämään parisuhdetta ja pulpahtelee aina esiin kun jokin mättää. Eli vaikkei ko asialla oliskaan mitään tekemisttä nykyisen riidan kanssa, mutta se on ns. helppo vetää (puolin ja toisin) esiin joka ainoaan riitaan. Usk. riitaa sovittaessa pitäisi pystyä jättämään taakseen erittäin vaikea asia. Olen itse kaksi eroa läpikäynyt ja kumpikin kaatui juuri uskottomuuteen!

>jussi64 Su, 2011-01-23 16:35

Ei tarvitse pohtia pettämisestä selviämistä jos oma arvomaailma ja hengellisyys on kunnossa. Suomessa on ollut vallalla arvot, joiden mukaan useimpien oli hyvä elää. Nyt kaikki vakaa halutaan hajottaa "yksilön vapauden ja suvaitsevaisuuden" nimissä. Niin se oli Sodomassa ja Gomorrassakin ennen viimeisen päivän tulemista. Tehkää parannus!

>Hohoh La, 2011-01-22 16:45

Helsingin Sanomat 14.1.2009.
Tutkimus: Seksihormonit ajaa kauniita naisia salasuhteisiin.

Sinkkuelämää-sarja kertoo kauniiden newyorkilaisnaisten vilkkaasta seksielämästä.

Kauniit naiset voivat syyttää parisuhteen ulkopuolisista seksisuhteista osin hormoneitaan. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan naiset, joilla on eniten estradiolia, tuntevat itsensä viehättävämmiksi ja hyppäävät muita helpommin salasuhteisiin.

Teksasin yliopiston tutkimuksessa oli mukana yli viisikymmentä 17–30-vuotiasta naista. Heiltä otettiin estradiolitason määrittämiseksi kaksi sylkinäytettä kuukautiskierron eri vaiheissa, minkä lisäksi heiltä kysyttiin taustatietoja heidän seksuaalihistoriastaan. Naiset arvioivat itse omaa viehättävyyttään, ja tämän jälkeen kaksi mies- ja seitsemän naispuolista opiskelijaa antoivat oman arvionsa heidän ulkonäöstään.

Tulokset osoittivat, että seksuaalisella vetovoimalla ja estradiolilla on selvä yhteys. Korkeimpaan estradioliluokkaan kuuluvat naiset olivat kaikkien arvioijien mukaan viehättävimpiä, keskimäärin tyytymättömämpiä nykyiseen suhteeseensa, vaihtoivat useammin puolisoa ja olivat taipuvaisempia salasuhteisiin.

Estradioli on tärkeä naishormoni, joka vaikuttaa muun muassa munasolun vapautumiseen.

Tutkimusta johtaneen tohtori Kristina Duranten mukaan tulokset voivat selittyä sillä, että kauniilla naisilla on yhtäältä korkeammat standardit puolisonsa suhteen, mutta myös enemmän tyrkyllä olevia miehiä. Kun vastaan tulee korkealaatuisempi tapaus kuin nykyinen mies, kiusaus puolison vaihtoon tai rakastajaan on suurempi.

Tulokset myös osoittivat, että kauniit naiset eivät juuri harrasta satunnaisia syrjähyppyjä, vaan pikemminkin kulkevat suhteesta toiseen.

Tutkimuksen julkaisi Biology Letters

>Hormones from hell. La, 2011-01-22 19:03

Itse selvisin niin että kannoin muijan kynnyksen yli oven ulkopuolelle samoin kun olin kantanut sisäpuolelle. Ja tavarat perään. Ekan annoin anteeksi mutta en toista.

>paavo La, 2011-01-22 21:00

miks pitäisi pitää yllä suhdetta, jossa ainakin toinen voi huonosti? kohdallani tulin petetyksi ja heitetyksi pihalle pettäjän toimesta, koska hän oli taloudellisesti ja fyysisesti ylivoimainen...mutta nainenhan monesti uskoo(myös varmaan mieskin), että jos rakastaa vielä enemmän, kaikki selviää. mutta ei.kyllä mun mielestä ihminen on luotu yksiavioiseksi. tänä päivänäkin exäni pettää, nyt ei vakisuhdetta, mutta pitää kolmea naista kierrossa. mihin koira karvoistaan pääsisi?

>kakomu Su, 2011-01-23 17:36

Mieheni jäi kiinni kolme vuotta sitten tapailuista naisen, jonka kanssa seurusteli ennen minua, yli 30 vuotta sitten, kanssa. Soitot ja tekstailut jatkuivat vielä toista vuotta. Ei vielä päivääkään ettei asia mielessä käy..

>aurinko Ma, 2011-01-24 09:37

Pisti silmään, kuinka tämä sankarinainen pahoinpiteli miestään raivopuuskassaan. Mies jos vastaavassa tilanteessa olisi toiminut samoin, olisi syytteessä lähisuhdeväkivallasta. Sen sijaan nainen oli vain "loukattu".

>Kai Kenties Pe, 2011-03-18 15:48

Ei sanottu, että nainen pahoinpiteli, eikä myöskään, että hän ei olisi joutunut syytteeseen.

>Joko-Tai Vai La, 2011-03-19 02:55

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä