Taidetutkimukset kiehtoo ja koukuttaa

Taidetutkimukset. Kuva: Yle.

Yle Teema on tänä kesänä esittänyt koukuttavan ja kiehtovan taidemaailman kiemuroista dokumenttisarjan Taidetutkimukset. BBC:n neliosaisessa sarjassa taideasiantuntija Philip Mould ja toimittaja Fiona Bruce tutkivat sarjan kussakin osassa yhden taideteoksen arvoa, historiaa ja omistajuutta.

Olen Taidetutkimuksiin intohimoisesti koukussa. Jämähdin kesälomalla sisälle television eteen, kun sarjan ensimmäisessä osassa vanhan pariskunnan kotoa löytyvä aito Monet todetaan 18 vuoden odotuksen jälkeen aidoksi. Ohjelman loppuratkaisu oli silmiä kirvelevän epäreilu, ja vanhan pariskunnan pettymys välittyi kotisohvalle asti. Harvoin olen puinut nyrkkiä televisiolle, mutta nyt huutelin vastalauseita ääneen muun perheen ihmetellessä reaktioitani. Päätin katsoa loputkin osat ja jäin avoimesti koukkuun.

Sarjan toinen osa on kuin suoraan sadusta; mies löytää kasan tauluja kaatopaikan ulkopuolelta ja lahjoittaa ne yksihuoltajatyttärelleen. Taulut lojuvat ullakolla unohduksissa vuosia, kunnes yksi tauluista paljastuu amerikkalaisen taidemaalari Winslow Homerin teokseksi paikallisen Antiikkia, antiikkia -tyyppisen sarjan avulla. Maalauksen historia ja aitous selvitetään, jonka jälkeen Sotheby’sin huutokauppa arvioi teoksen useamman sadantuhannen arvoiseksi. Tytär päättää huutokaupata teoksen ja kustantaa neljän lapsensa opinnot ja tulevaisuuden taulusta saaduilla rahoilla. Mutta vain muutama minuutti ennen huutokauppaa teokselle löytyy toinenkin omistaja…

Taidetutkimukset on laadukas ja mielenkiintoinen, kieroon taidemaailmaan sijoittuva oikea seikkailu tai tosielämän salapoliisimysteeri. Varsinkin ohjelmaa luotsaavan Fiona Brucen innostunut ja lämmin suhde taideteosten omistajiin ja totuuden löytämiseen sekä hänen raudanluja ammattitaitonsa toimittajana saa taidemaailman kierouden ja lainalaisuudet avautumaan katsojalle. Brucen aisaparina nähdään kohtelias ja kiehtova Philip Mould, joka on taide-alan ammattilainen ja popularisoi taiteeseen liittyvän termistön, historian ja tutkimuksen tyylikkäästi.

Katsoja ajautuu hypnoottisesti syvemmälle maalausten omistuskiistoihin, väärennöksen ja aidon maalauksen ristiriitoihin sekä mittaamattoman arvokkaitten teosten historiaan. Taideteosten kauneus mitataan rahassa, ja raha puhuttaa meitä aina. Historia tuodaan konkreettisesti lähelle, taideteosten arvon oppii ymmärtämään paremmin ja ihmisten ahneus häkellyttää. Pikantti lisä ohjelmassa on taideteosten omistajien arkisuus; he ovat suurimmalta osalta taviksia, jolloin teoksen omistajuuteen, taiteen ymmärtämisen vaikeuteen ja rahan houkutukseen on helppo samaistua. Mitä sinä tekisit, jos ullakoltasi löytyisi mittaamattoman arvokas taideteos?

Tuntuu suorastaan vääryydeltä, että maanantaina 5.8. vuorossa on jo sarjan viimeinen osa. Näitä tutkimuksia olisi seurannut syksyn pimetessäkin.

Taidetutkimusten  kaikki jaksot ovat nähtävissä Yle Areenassa.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä