Todellinen koti löytyy metsästä

Tom Nylund: Todellinen koti löytyy metsästä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaJuontaja, toimittaja, yleinen eräjorma ja yli-innokas hiihtäjä Tom Nylund menee Ulos luontoon -ohjelmassa täysin vaiston varassa. Tom lähti selviytymään keskelle metsää ja löysi itsestään sisäisen Havukka-ahon ajattelijan.

– Jännintä oli yksinäisyys. Siellä ei ollut ketään. Viihdyn itsekseni, mutta oli aika erilaista olla eristyksissä. Samalla se oli vapauttavaa. Oli tosi siistiä olla lapsellisen kiinnostunut muurahaisista ja seuraavana päivänä tarkastella jotain puumatoja.

Selviytymistarina ei olisi tarina eikä mikään ilman likaisen juomaveden aiheuttamaa vatsatautia. Tomille oli kerrottu, että järviveden pitäisi olla juomakelpoista.

– Vesi näytti laimealta kahvilta. Ajattelin, että hitto, olen kyllä pahemmankin näköistä vettä juonut. Keitin sen hyvin eikä maussa ollut valittamista, maistui vähän sammaleelta. Ei mennyt kuin pari tuntia ja sitten räjähti molemmista päistä, Tom nauraa.

Urhea cityretkeilijä joutui odottamaan puhdasta vettä ja kyytiä kaupunkiin noin vuorokauden verran. Puolitoista päivää hän vietti kotona lepäillen. Vatsataudin jälkeen Tom palasi metsään. 

– Olen joskus Norjasta saanut suu- ja sorkkataudin ja nyt mulla oli joku Jyväskylän majavaoireyhtymä.

Havukka-ahon ajattelijana

Tom vietti metsässä yksin kameransa kanssa noin yhdeksän päivää. Metsässä oli aikaa kelata.

– Löysin itsestäni sisäisen Havukka-ahon ajattelijan. Se on semmoinen juttu, jonka toin mukanani sieltä.

Täysin ummikko eräjorma Tom Nylund ei ole. – Ohjelmassa korostetaan tietysti citypuoltani ja lavapersoonaani. Oikeasti osaan tehdä tulta hieromalla kaksi oravaa yhteen.

Pari viikkoa kuvausten jälkeen Tom matkasi Grönlantiin melomaan. Siellä selviytyminen oli aivan toisella tasolla.

– Opin Suomessa metsässä ollessani nukkumaan toinen silmä auki karhujen takia. Mutta Grönlannissa leiriimme tuli oikeasti jääkarhu. Oli hyvin lähellä, että olisi jouduttu ampumaan se itsesuojelun vuoksi.

Vaiston varassa luonnollisessa tilassa

Elämäntaparetkeilijä Tom Nylund uskoo, että ihmisen todellinen koti löytyy metsästä. Selviytymisen metsässä ei pitäisi olla ihmiselle vaikeaa - urbaaniselviytyminen kaupungissa ilman sähköä on paljon vaikeampaa.

Ihmisten pitäisi tajuta, että metsästähän me ollaan tultu. Meillä on niin helposti lähestyttävät metsät Suomessa - kaupungeissakin. Ei pieni kura haittaa aikuisenakaan.

Vaiston varassa -osion ensimmäisissä jaksoissa Tom pystyttää laavua ja ui järvessä - perisuomalaiseen tapaan alasti.

 Alastomuutta on tulossa lisää. Mulla on muutenkin vähän naturistiote retkeilyssä. Jossain vaiheessa vaatteet vain unohtuu ja huomaat kulkevasi pelkästään hattu päässä. Olen hyvin sinut alastomuuteni kanssa. – Sitäkin tuli pohdiskeltua metsässä.

Tom Nylund selviytyy Ulos luontoon -sarjassa sunnuntaisin TV1:llä klo 18.15. sekä Yle Areenassa.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä