Haravoidaan lapsen kanssa

Hyötyliikunnan määrä on nykyisessä teknistyneessä elämäntavassa vähentynyt siitä, mitä se oli meidän vanhempiemme lapsuudessa. Lapsi nauttii siitä, että saa tehdä ”aikuisten” töitä ja näkee konkreettisesti sen, mitä omalla lihastyöllä voi saada aikaan. Haravointi on siis mitä parhainta hyötyliikuntaa.

Hyppääminen kuuluu liikunnallisiin perustaitoihin. Hyppäämisen aikana lapsi uhmaa maan vetovoimaa ja siksi ilmalennon aikana lapsi voi nauttia vapauden hurmasta. Hyvin usein aikuiset kieltävät lapsia hyppimästä sisällä ja vetoavat turvallisuuteen. Ulkona on tilaa ja turvallisia paikkoja harjoitella hyppäämistä.

Hypyissä voi kokeilla erilaisia tekniikoita:

  • Vuoroponnistus: ponnistetaan yhdellä jalalla ja tullaan toisella jalalla maahan. Vuoroponnistus luo edellytyksiä loikkimiselle, laukkaamiselle ja yhden jalan hypyille
  • Tasaponnistus: ponnistetaan kahdella jalalla yhtä aikaa. Tasaponnistushypyt harjaannuttavat lasten tasapainoa ja vartalon hallintaa.
  • Omat keksinnöt: lapset ovat kekseliäitä, kun aikuiset vaan antavat luovuudelle tilaa. Kokeillen oppii tuntemaan oman kehonsa ja sen miten eri tavoin sitä voi liikuttaa.

Hippaleikkien suosio perustuu siihen, että niissä on mukana sopivassa määrin jännitystä. Se, että aikuiset heittäytyvät yhdessä lasten kanssa leikkiin, osoittaa lapsille vanhempien arvostavan yhteistä aikaa ja yhdessä tekemistä.

Nykylapsilla on vain vähän luontevia mahdollisuuksia harjaannuttaa ylävartalon lihaksia. Lasten käsien voima karttuu, kun lapsi saa työntää esim. kottikärryä. Samalla harjaantuu silmän ja käden yhteistyö ja taito säädellä omaa voimankäyttöä.

Toimittajat Arja Sääkslahti ja Olli Mononen

Lisää arkiliikuntavinkkejä lapsille

 

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä