Kiipeily edistää luku- ja kirjoitustaidon oppimista

Metsämaasto on oivallinen ympäristö pienille yllätyksille. Matkan varrelta saattaa löytyä mitä mielenkiintoisimpia asioita - esimerkiksi erilaisia kasveja, jälkiä eläinten ruokailusta ja eläinten pesiä.

Luonnossa liikkumisen periaatteita on hyvä opettaa myös lapsille ja korostaa, että eläinten pesät jätetään rauhaan. Omalle piha-alueelle voi rakentaa myös lasten ikioman pesän, majan puuhun.

Tikkaiden kiipeäminen harjaannuttaa luontevasti kehon oikean ja vasemman puolen yhteistyötä. Kiipeilemiseen jaksavat motivoitua aika isotkin lapset ja siksi se on tehokas keino luoda monipuolisia oppimisen edellytyksiä.

Puissa kiipeilyssä tarvitaan luontevasti kehon oletetun keskilinjan ylittämistä. Taito ylittää kehon keskilinja on lukemaan ja kirjoittamaan oppimisen edellytys. Lasta tulee siis kannustaa kiipeilemään mahdollisimman paljon.

Aikuisten on hyvä pitää muutama perusperiaate puissa kiipeilylle:

  • Tarkista, onko puussa riittävän tukevat oksat (luonnon puut ovat turvallisimpia).
  • Tarkista, että puun alla ei ole kiviä tai mitään muutakaan, johon lapsi voisi itsensä satuttaa.
  • Lapsen pitää omin taidoin ja voimin päästä puuhun. Silloin hän osaa tulla sieltä myös itse alas ja lapsella säilyy realistinen mielikuva omista kiipeilytaidoistaan.

 

 

Toimittajat Arja Sääkslahti ja Olli Mononen


Lisää arkiliikuntavinkkejä lapsille

kommentit

Tästä on hyötyä, kun lapsi opettelee lukemaan ja kirjoittamaan.

no voi lol mitä bs

Ma, 2009-06-08 13:12

Kiipeily ei vaikuta pelkästään kognitiivisen puolen kehittymiseen vaan myös lapsen itseyden muodostumiseen ja sosiaalis- emotionaalisiin taitoihin.

Tietenkin tässä on edellytyksenä että jonkun pitää opettaa/kasvattaa lapsia kiipeilmään, vaikka tämä toiminta onkin luontaista ihmislapsille.

>Sossuämmä Pe, 2011-05-06 10:07

Aivojumpan kehon keskilinjan liikkeet auttavat oppilaita lisäämään kehon ylä- ja alaosan koordinaatiotaitoja, joita tarvitaan monissa erilaisissa karkeamotorisissa ja
hienomotorisissa taidoissa. Lisäksi liikkeet auttavat samanaikaisesti kuulemaan molemmilla korvilla, näkemään molemmilla silmillä sekä parantavat kehon ja
aivojen oikean ja vasemman puolen yhteistoimintaa. (Dennison & Dennison 2001,
14.)
Kehon keskilinjan ylittäviä liikkeitä onkin käytetty myös erilaisissa tarkkaavaisuus- ja oppimisvaikeuksien kuntoutusmuodoissa parantamaan kehon koordinaatiota, silmän ja käden koordinaatiota, silmien yhteistyötä ja yleensä
tarkkuutta ja tarkkaavaisuutta vaativaa työskentelyä. (Leppänen 2001, 9).

Kyllä kehon keskilinjaa siis tarvitaaan, sen tietää jokainen kasvatustieteitä opiskellut :)

>janni Pe, 2011-05-06 20:42

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä