Lapsi opettelee uimaan

Mitä useammin lapsi tutustuu veteen lapsuudessa, sitä helpompi hänen on myöhemmin oppia varsinaista uimataitoa.
 

Pikku Kakkosen Nyt mennään -sarjassa käytiin uimahallissa ja kokeiltiin vesileikkejä, joita aikuinen voi kokeilla lapsen kanssa itse - sen kummempia opettajia ei tarvita.


Aloita kastautumistehtävillä

Jokaisessa uimahallissa altaat ovat hieman erilaisia ja jotta lapsi voi tuntea olonsa turvalliseksi, kannattaa ensin tutustua rauhassa altaaseen. Erilaiset kastautumistehtävät sopivat kaikenikäisille: kurkataan veteen, lasketaan sormia tai varpaita, kokeillaan istua altaan pohjaan jne.

Kastautumisen yhteydessä on hyvä opettaa lasta puhaltamaan ulospäin, sillä ulos puhaltaessa keuhkoihin ei mene vettä. Puhaltamisen voi liittää myös kelluntoihin.

Liukuharjoitukset, myyrä- ja koirauinti

Vesi kannattaa ja siksi mahdollisimman pitkäksi ojentunut vartalon asento on paras uinnin kannalta. Ojentautunutta vartalon asentoa voi harjoitella liukuharjoituksilla: kädet suoriksi vartalon päälle, korvat piiloon ja ponnistus jaloilla pitkään liukuun.

Liukuun saa vauhtia, kun ottaa jalat mukaan perämoottoriksi ja kädet pitkiksi kauhakuormaajan kauhoiksi, jotka työntävät vettä taaksepäin. Näin on syntynyt myyräuinti.

Myyräuinti eroaa koirauinnista siinä, että myyräuinnissa uimarin kasvot ovat koko ajan vedessä, kun ne koirauinnin aikana ovat koko ajan vedenpinnan yläpuolella. Myyräuinnissa saadaan hyödynnettyä jo liukuharjoittelussa opittu oikea vartalon asento. Siihen opetellaan lisäämään vain potkut ja käsivedot.
 

Katso tarkemmat ohjeet videolta:


 

Nyt mennään -ohjelman toimittajat: Arja Sääkslahti ja Olli Mononen

 

Lasten 12-osainen alkeisuimakoulu
Lisää arkiliikuntavinkkejä lapsille

Ulla Vuorela, YLE Olotila

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä