Sirkustemppuillen opitaan ryhmähenkeä

Lapsen liikuntavälineeksi ja mielikuvituksen innoittajaksi käy lähes mikä tahansa esine - tai vaikkapa kankaan suikale. Kun ryhmässä on eri-ikäisiä lapsia, lapset alkavat luontevasti auttaa toinen toistaan ja opettavat toisilleen osaamiaan temppuja. Tämä kehittää sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutustaitoja. Tämänkertaisen Nyt mennään -jakson lopussa kerrataan myös uimiseen liittyviä asioita.  • Useat lapset nauttivat tutuille ihmiselle esiintymisestä ja siksi pieniä esiintymisen paikkoja on turvallista, ja myöhempää elämään varten myös hyödyllistä, opetella ensin perhepiirissä.
  • Esiintyessään lapsi on hyvin herkkä kaikenlaiselle kommentoinnille ja palautteelle, siksi kannustava ja rohkaiseva palaute on lapsen itsetunnolle tärkeää. Kerran loukatuksi tulleet kokemuksen saanut herkkä lapsi saattaa muistaa useita vuosia harmittoman kommentin, jolla ei tarkoitettu mitään pahaa, mutta lapsi tulkitsikin sen sellaiseksi herkässä mielentilassa. Tällaisen kokemuksen jälkeen voi kestää pitkäänkin, ennen kuin lapsi uskaltautuu uudelleen esiintymään.

Tuhansien järvien Suomessa on runsaasti mahdollisuuksia luonnon vesissä uimiseen. Aikuisten on hyvä opettaa lapsille muutama tärkeä periaate, joista ei tingitä:

  • uimaan mennään vain aikuisen luvalla ja aikuisten valvonnassa
  • tuntemattomassa rannassa ei hypätä veteen, vaan uimaan mennään rannasta
  • uintisuunta on kohti rantaa ja vain hyvin taitavat uimarit voivat uida rannan suuntaisesti

Toimittajat Arja Sääkslahti ja Olli Mononen 

 

Arkiliikuntavinkkejä lapsille

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä