Tukholman Junibacken on sielukas satutalo

Junibackenin satumaailma. Satujuna vie Kesäkumpuun. Kuva: junibacken.se

Satutalo soveltuu retkikohteeksi ympäri vuoden, sillä se on kokonaan sisätiloissa. Talossa pääsee leikkimään tunnettujen satuhahmojen maailmoissa: leikkiin houkuttelevat niin Mikko Mallikas, Mimmi-lehmä, Peppi kuin moni muukin suomalaisille tuttu hahmo. Lisäksi talossa on taitavasti toteutettu satujuna, kirjakauppa sekä lastenteatteri ja ravintola.

Junibacken avattiin 15 vuotta sitten. Ilahduttavaa on, että myös suomalaiset muumit ovat päässeet mukaan taloon, joka muutoin esittelee vain ruotsalaisten satukirjojen maailmoja.

Junibackenin perusti Staffan Götestam, näyttelijä, joka esitti isoveli-Joonatania Veljeni Leijonamielen filmatisoinnissa vuodelta 1977. Götestamin alkuperäinen haave oli luoda nimenomaan Astrid Lindgrenin kirjallista perintöä kunnioittava maailma. Lindgren itse vaati, että paikasta ei kuitenkaan tehdä museota ja että mukaan on otettava hänen lisäkseen muitakin kirjailijoita.

Tukholman Junibacken on sielukas satutalo. Kuva: junibacken.se


Satujuna vie tunnelmiin ja tunteisiin

Junibackenin helmi on satujuna, joka kulkee talon sisällä köysirataa pitkin. Junamatkalla päästään mukaan Astrid Lindgrenin tunnetuimpiin kertomuksiin.

Satumatkan maisemat ovat hollantilaisen lastenkirjojen kuvittajan Marit Törnqvistin käsialaa.

Törnqvist rakastui Lindgrenin satuihin jo pienenä – hänen äitinsä käänsi Lindgrenin satuja hollanniksi ja luki niitä myös lapsilleen. Törnqvist vietti lapsena kesiään Ruotsin Smoolannissa ja viihtyi tuntikausia rakentaen, maalaten ja nikkaroiden maisemakuvaelmia ja nukkekoteja. Taidoista oli hyötyä, kun Törnqvistiä pyydettiin suunnittelemaan Junibackenin satumaisemia.

Törnqvist suunnitteli satumatkan yhdessä Astrid Lindgrenin kanssa. Töitä tehtiin useita viikkoja, kirjoja luettiin ja kuvia tutkittiin – suunnitelmia tehtiin ja hylättiin. Lopulta syntyi nykyinen reitti Kesäkummusta Nangijalaan.

Satujuna lähtee matkaan Vimmerbyn asemalta ja kulkee Kesäkummun Marikin kautta Kissankulmaan, jossa Eemeli on vetänyt Iidan lipputankoon. Matka jatkuu Vasastanin kattojen yli Katto-Kassisen kotiin. Vielä tervehditään muun muassa Ronja Ryövärintytärtä ennen kuin tunnepitoinen matka päättyy Nangijalaan, Leijonamielen veljesten luokse.

Kuten Lindgrenin kertomuksetkin on satujuna kokemuksena tunteikas. Vaikka satumatka on tarkoitettu kaikenikäisille, voi se herättää kysymyksiä, varsinkin jos Lindgrenin sadut - Ronjat, Korput ja Joonatanit - eivät ole ennestään tuttuja.


Junibackenin esittelyvideo:

Junibacken tavoittelee TRIP Global Award -palkintoa, jonka jaetaan Ruotsin parhaalle nähtävyydelle 2011. Kilpailu ratkeaa 20.10.2011.

Mikä on ollut mielestäsi paras perheretkikohteenne? Vinkkaa muillekin!

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä