Koulukiusaaminen on väkivaltaa

Koulukiusaaminen on väkivaltaa. Kuva: Colin Brouq, stock.xchng

Noin kymmenen prosenttia koululaisista pelkää mennä kouluun, koska heitä kiusataan. Koulukiusaaminen on väkivaltaa, joka vääristää uhrin minäkuvaa ja jonka jättämistä jäljistä ei pääse välttämättä koskaan eroon.

Inhimillisessä tekijässä kolme aikuista kertoo omista koulukokemuksistaan. Yliopisto-opiskelija Serena Back tuli rajusti kiusatuksi ala-asteella ja joutui sen takia lopulta vaihtamaan koulua. Kirjailija-käsikirjoittaja ja nykyään transformatiiviseksi valmentajaksi kouluttautunut Katri Manninen oli koko kouluikänsä kiusattu, mutta yhdessä vaiheessa oli itsekin kiusaaja. Työvalmentaja Timo Westman muistelee yläastevaihettaan levottomana ajanjaksona, johon liittyvää monenlaista pahaa oloa hän purki kiusaamalla sekä oppilaita että opettajia.

Kokemukset jättävät jäljen aikuisikään

Nyt 22-vuotias Serena Back joutui käymään terapiassa viidenneltä luokalta täysi-ikäiseksi asti. Häntä oli kiusannut ala-asteella koko luokka. Seitsemännellä luokalla hän oli jo vakavasti masentunut. Kadulla oli vaikea kävellä, kun hän tunsi itsensä niin ällöttäväksi. Paniikkihäiriökohtaukset ahdistivat. Paha olo muuttui lopulta turtuneeksi välinpitämättömyydeksi. Hän vain istui pimeässä huoneessa, eivätkä vanhemmatkaan saaneet häntä autettua valoisampiin ajatuksiin. Nuorisopsykiatri katsoi, että koulunvaihto oli paikallaan.

- Siirryin kylältä isompaan kaupunkiin kouluun. Siellä rehtori ei kertonut edes muille opettajille, miksi siirryin sinne. Se oli fiksu ratkaisu. Kiusaaminen loppui siihen. Usein ajatellaan, että no sittenhän kaikki on hyvin, kun kiusaaminen loppuu. Mutta silloin kiusatun ja hänen perheensä elämässä vasta alkaakin se rankin työ eli toipuminen, Serena sanoo.

Serenan kohdalla toipuminen jatkuu edelleen. Minäkuvan vaurioiden korjaamiseen menee vuosia.

Kouluihin hän toivoisi tiukkoja rehtoreita, jotka puuttuisivat kiusaamiseen ankaralla kädellä. Systeeminä voisi olla esimerkiksi kolme varoitusta ja sen jälkeen määräaikainen erottaminen.

- Samalla lailla kuin lapset vaistoavat ryhmässä johtajan ja myös sen jollain mystisellä tavalla ryhmästä "poikkeavan", samalla tavalla he aistivat, millainen auktoriteetti opettajilla on. Mikäli lapset tietävät, että tässä koulussa kiusaamiseen puututaan tosissaan, kiusaaminen ei välttämättä lähde muutamaa nimittelykertaa pidemmälle, Serena sanoo.

Serenan omalla kohdalla ei koulun henkilökunnassa ollut kuin yksi opettaja, joka jollain lailla yritti puuttua kiusaamiseen, mutta tuloksetta.

Omien mielialojen kanssa selviämisestä

Kirjailija-käsikirjoittaja Katri Manninen jätettiin koulussa aina porukasta pois. Muille oppilaille hän oli "lehmä", "hevonen", "läski" ja "ruma". Tyttöjen keskenään pelaama "ei olla ton kaa" -peli oli jotain, mitä Katri ei ymmärtänyt. Hän mietti vain, miksi juuri hän joutui silmätikuksi. Mutta siihen ei ole vastausta tänäkään päivänä. Katri kiusasi itsekin muutamaa arempaa tyttöä, mikä hävettää häntä yhä.

Katri on nyt aikuisena sitä mieltä, että kiusaamisen syynä on jokaisessa tapauksessa kiusaajan paha olo ja kyvyttömyys purkaa sitä tavalla, joka ei vahingoita muita. Lisäksi Katri uskoo, että kiusaaja valitsee uhrikseen aina sellaisen oppilaan, josta hän tietää, ettei tämä aiheuta ongelmia.

- Kiusaaja tietää, ettei kiusattu nolaa häntä takaisin tai ei mene kertomaan siitä opettajille. Tai jos meneekin, niin opettajat eivät reagoi tarpeeksi voimakkaasti, Katri sanoo.

Vielä kaksi vuotta sitten Katri oli sitä mieltä, että koulukiusatuksi tuleminen on jättänyt häneen monenlaisia jälkiä kuten huonoa itsetuntoa ja ulkonäkökomplekseja. Mutta nykyään Katri ei enää mieti menneitä. Transformatiivinen valmennuskurssi, jonka hän kävi Yhdysvalloissa, on tuonut hänen elämäänsä tasapainoa.

- Nykyään ajattelen, ettei henkisiä ongelmia ole olemassa. Ahdistus, pelot, masennus ovat kaikki tunteita, jotka tietyt ajatukset ovat luoneet. Ja ajatukset puolestaan ovat vain ajatuksia. Ne tulevat ja menevät, emmekä pysty hallitsemaan niitä. Jos ajatus luo sinulle huonon fiiliksen, ei tarvitse tehdä mitään. Ei analysoida, ei miettiä mennyttä. Pitää vain odottaa ja kohta mieli tyyntyy ja on kirkas olo. Kirkkaan mielenrauhan hetkellä ongelma, jota juuri hetki sitten on ahdistuneena miettinyt, onkin hävinnyt, Katri sanoo.

- Kouluissakin pitäisi opettaa lapsia ymmärtämään, että mielialat vaihtelevat. Silloin kun meillä on sisäinen myrsky tai vähän epämukava olo, silloin olemme kuin villipetoja, joiden ajattelu ei toimi normaalisti ja silloin sanomme rumasti tai käyttäydymme tyhmästi. Pitäisi opettaa, että tämä tunne on ok, mutta sitä ei saa purkaa toiseen ihmiseen vaan mieluummin vaikka huutaa, polkea jalkaa, kirjoittaa paperille rumia sanoja tai mitä tahansa, mutta ei kohdistaa sitä toisiin. Huono fiilis menee itsekseen ohi. Katri vakuuttaa.

- Katri on oikeassa siinä, että tosiaan olisi pitänyt malttaa odottaa hetki, kunnes pahan olon piikki menee ohi. Mutta kiusaamisessa on kysymys myös valta-asetelmista. Kiusaaja hakee "maineteoillaan" statusta ja asemaa ryhmässä, sanoo myös työvalmentaja Timo Westman.

Millaista on henkinen kiusaaminen?

Timo Westman oli yläasteella niin sanottu häirikkö, joka kiusasi ja uhmasi opettajia ja "talloi muita oppilaita mennessään".

- Olen nyt aikuisena tavannut yhden niistä oppilaista, joita koulussa kiusasin ja olen vasta hänen kauttaan todella ymmärtänyt, että henkinen kiusaaminenkin on tosiaan väkivaltaa. Yläasteella ajattelin, että kiusaaminen on sitä, että annetaan jollekin pataan. En ollut edes tajunnut kiusanneeni tätä henkilöä, ennen kuin tapasin hänet aikuisena, Timo kuvailee.

Timo itse kokee tulleensa ala-asteella opettajansa taholta kiusatuksi. Ainaista jälki-istuntoa ja syntipukkina olemista.

- Se oli epäoikeudenmukaista ja aiheutti uhmaa auktoriteetteja kohtaan. Se sitten purkautui yläasteella. Lisäksi kotona oli vaikeuksia, mikä osaltaan aiheutti myös pahaa oloa. Ei siitä kiusaamisesta voi näin aikuisena olla muuta kuin pahoillaan, Timo sanoo.

Timo on kiertänyt kouluissa puhumassa yhdessä kiusattunsa kanssa siitä, että kiusaamiseen pitää puuttua aina. Timo toivoo, että kouluissa olisi tarpeeksi vahvoja aikuisia, jotka eivät sallisi kiusaamista.

- Ettei tapahtuisi niin kuin meidän koulussa, että kun joku sai selkäänsä, niin opettaja kääntyi nurkalta takaisin.

Lue lisää aiheesta Olotilassa

Haastatellut keskustelevat aiheesta Inhimillisessä tekijässä 20. syyskuuta Yle TV1:ssä klo 22.50. 

kommentit

Niin,kukas täällä mihinkään uskaltaa puuttua,kun joutuuu itse syntipukiksi? Tästä maasta puuttuu arvot,todelliset mielipiteet ja nk. yleinen mielipide. Suomalaiset eivät ole sen enempää kristittyjä kuin pakanoitakaan,mutta ainoat,jotka nykyään saavat toteuttaa sananvapautta ovat ympäripyöreät,kaikenhyväksyvät sopulit. Ainoat,jotka saavat 'facetimea' ovat rotu- ja seksuaalivähemmistöt,uskontojen 'uhrit'ja rikolliset. Narsistioppilaat ja-opettajat pitävät huolen siitä,että vähänkin 'erikoinen?' oppilas lynkataan. Ko.oppilas voi olla lihava,laiha,rillipää,eriuskoinen,superlahjakas,pääasia,että hän ei ole tasapää,johon tämän 'maan' koulujärjestelmä kasvattaa. Usein kyseessä on lapsi jota todella on kasvatettu ihmiseksi,ei suomalaiseksi. Vastauksena kysymykseen,mitä tehdä,jos lasta kiusataan,hyökkäys on paras puolustus. Älä anna periksi sosiaalisössöille! Omat,lahjakkaat lapseni vaihtoivat koulua. Tällä hetkellä kumpikin opiskelee,yliopistossa ja korkeakoulussa pääaineina senkaltaiset,että heti ei nenille hypitä. Lisäksi molemmat aikovat jättää tämän maan,joka ei palkitse patrioottejaan.

>Auktoriteetti? To, 2013-09-19 18:50

On totta että Suomessa käyttäydytään aika töksösti, mutta toisaalta muissa maissa selkäänpuukottaminen tehdään sitten vain jotenkin muuten kuin suoraan sorsimalla. Sitä paitsi suomalaisen kohtalo on kotimaa Suomessa, muualla lahjakaskin ihminen on aina ulkomaalainen ja muukalainen. Moni kyllä lähtee torvet soiden ulkomaille, mutta palaa sitten häntä koipien välissä jossakin vaiheessa.

Toivtan tyttärille onnea opinnoissa, mutta toivon etteivät he asetu silti toisten yläpuolelle omassa erinomaisuudessaan. Joskus kiusaamisen voi laukaista ylemmyydentuntoisena esiintyminen toisten keskuudessa, vaikka eihän sekään tietekään kiusaamista oikeuta. Ja jos vain mieli ei ole pahasti vahingoittunut, on hyvä pystyä antamaan anteeksi keskenkasvuisille kiusaajilleen. Lasten maailma voi olla kova, eikä kaikista kiusaajista onneksi tule kiusaajia aikuisina. Katkeruus ei kannata.

>Iiris To, 2013-09-19 19:58

Taidat elää kovin kapeanäköisessä ja ikävässä yhteisössä, kun noin synkkänä kaiken näet. Vaihda seurapiiriä ja ennenkaikkea: tuuleta aivosi uusilla ajatuksilla ja näkökulmilla ja astu ulos skeemasta, johon olet jämähtänyt.

Kirjoituksesi voi olla joissain ääripiireissä hyvinkin ansiokas vihanpurkaus, mutta psykologiselta kannalta katsoen se kertoo hyvin sairaasta ajatusmaailmasta ja keinottomuudesta.

Patriotismi lienee huonossa huudossa siksi, että se on liian lähellä natsismia. Tuntuu vähän huvittavalta kiihkoilusi isänmaasi puolesta, etenkin kun vihaat sitä ja kaikkia sen kansalaisia omia jälkeläisiäsi lukuunottamatta. Hekin ovat lähdössä pois (sinun luotasi).

En ihmettele jos koet, ettei sinua ymmärretty oikein. Sinua lienee hyvin vaikea kenenkään ymmärtää oikein, eikä kyse ole siitä, että kaikki muut olisivat väärässä.

>Wirtanen To, 2013-09-19 20:19

Hienoa, että vakava ongelma, on nostettu esille. Erityisesti arvostan sitä, että kiusaaja uskaltaa astua esiin omalla nimellään ja kasvoillaan. Lasten hyvinvointi on tärkeimpiä arvoja mitä yhteiskuntamme tulee ylläpitää.
Valitettavasti, usein kiusaaminen jatkuu aikuisiässä. Itse olin 11 vuotta narsistisen esimieheni kiusaama. En koskaan ollut varsinaisesti koulukiusattu. Kyseinen henkilö oli tehtaamme päällikkö, ja siis organisaatiomme ylin vallankäyttäjä. Hän kehitti ympärilleen hovin, joka organisoi ja ylläpiti kiusaamiskulttuuria. Kiusaamiseen osallistui ajan mittaan koko tehtaan henkilöstö. Minulla on korkeakoulututkinto, mitä kiusaajallani ei ole. Mietin aikanaan onko tästä johtuva kateus kiusaamisen syy, vai johtuiko se siitä että olen luonteeltani kiltti ja tunnollinen. Kiusaamisen törkeimmässä muodossaan seksuaaliset kykyni kyseenalaistettiin (vaikka olen kahden lapsen isä) ja väitettiin että pahoinpitelen puolisoani. Siis, älykkäästi, kiusaaminen kohdistui äärimmäisen herkkiin asioihin, kuitenkin vailla minkäänlaista todellisuuspohjaa.
Usean vuoden psyykkisen sairastelun jälkeen, mikä osittain jatkuu edelleen, olen vahvistunut. Nykyisin olen esimiehenä yrityksemme toisella osastolla, ja pidän huolen, että kiusaamisessa yksikössäni on nollatoleranssi.
Kiusaajani on todennäköisesti ollut kiusaaja jo kouluaikanaan. Jos kiusaamiseen olisi koulussa silloin puututtu, niin silloiset uhrit olisivat säästyneet useamman vuoden helvetiltä. Samoin, vastaava ei olisi toistunut työelämässä. En ole ainoa kyseisen henkilön uhreista.

>Aikuisena kiusattu To, 2013-09-19 20:31

En voi hyväksyä sitä, että aina mollataan oman maamme käytäntöjä. Olen asunut pitkään Keski-Euroopassa ja kokenut vielä kamalampaa kiusaamista kuin Suomessa, sekä itseeni että lähi-ihmisiini (kantaväestöä) kohdistuvaa.

Oikein sydäntä särkee tämä suomalaisten mollaus. Erityisenä kohteenahan ovat suomalaiset miehet, jotka kuulemma ovat kaikessa kaikkein huonoimpia. Itse ole täysin eri mieltä. Parempia saa hakea!

Suomessa asiat ovat kuitenkin niin hyvin, että muualle en enää muuttaisi.

>Lisa To, 2013-09-19 20:59

Minun lastani kiusasi ilkimys nimeltään Sandra 9-vuotta, alä-ja yläasteen. Ilkiö, jota muut tytöt pelkäsivät eivätkä uskaltaneet puuttua ilkiön tekoihin. Lapseni kadotti elämästä ilon, hänellä on vääristynyt minäkuva ja hän on eristäynyt. Lapsi, joka oli kiltti, avulias, hyväkäytöksinen, iloinen ja osaava koulussa. Niin surullista.
KIUSAAMINEN TUHOAA LAPSEN ELÄMÄN, ymmärtäkää hyvät ihmiset.
Vanhempina huomasimme pikkuhiljaa muutoksen, mutta emme osanneet oikealla tavalla puuttua kiusaamiseen. Syyllistämme itsemme siitä, että emme osanneet puuttua kiusaamiseen.
Nyt tyttö opiskelee ja aloittaa vuosia kestävän terapian, toivottavasti hoito on osaavaa. On käynyt aikaisemminkin terapiassa, on kokenut hyödyn erittäin vähäiseksi.
KIUSAAJAT, omatunnon tuskat teoistanne kiduttavat teitä loppuelämänne.
KOULUPOLIISIT jokaiselle paikkakunnalle, pelkästään kiusaamista valvomaan. Koulupoliisi tulee yhteiskunnalle terapiaa ja muita seurauksia halvemmaksil.

>ollipekka Su, 2013-09-22 09:20

Suomessa kiusattu joutuu vaihtamaan koulua, muualla maailmassa mitä ilmeisimmin kiusaaja joutuu vaihtamaan koulua.

Suomessa kukaan ei joudu vastuuseen, kiusaajasta mokanneeseen virkamieheen tai poliitikkoon.

Uskomattoman ällötys maa, näin se vaan on valitettavasti todettava!

>Suomessa kaikki on toisin To, 2013-09-19 21:10

Koulussa kiusattiin koko kouluajan koska olen monella tavalla erilainen. En fyysisesti mutta omilta ajatuksiltani ja arvoiltani. Olen ollut monella tavalla liian kiltti ja etsinyt hyväksyntää muilta. Pojat ovat yleensä aggressiivisia ja opettajatkin hyväksyvät sen heidän toimiessaan. Kaiken kukkuraksi oli pari opettajaakin jotka kiusasivat tai vinoilivat jotta luokalla oli hauskaa. Mutta ne asiat ovat tehneet minusta vahvan ja sitkeän oman tieni kulkijan tai sellainen olen aina ollutkin mutta nykyään se tuntuu mukavalta. Panostan asioihin jotka tuntuvat MINULTA hyviltä. Ymmärrän että aikuisena oleminen on vastuun kantamista itsestä ja toivon että jokainen olisi itsenaä kanssa sovussa ja silloin myös kiusaaminen vähenisi koska ei ole tarvetta etsiä omalle ahdistukselle kohdetta. Uskon että ilman kiusaamista olisin monella tavalla kehittymättömämpi ihmisenä. Parasta koulussa oli suvivirsi jolloin alkoi kesäloma. Lapsena oli hankala äänestää jaloillaan kun on pakko mennä kouluun mutta nyt vanhempana olen kova äänestämään jaloillani herkästi jos joku homma ei toimi ja myös kerron mikä on onglemana. Niin kehitys toimii. Kiinalainen sananlasku menee jotenkin seuraavaan malliin: Joka tuntee toiset on vahva mutta joka tuntee itsensä on voittamaton.

>Positiivista To, 2013-09-19 23:09

Hypoteesi. Ihminen pyrkii luomaan laumoja, joiden koossa pysyäkseen tarvitsee syrjiä yhtä ihmistä. Syrjiminen ja ulkona laumasta pitäminen on kiusaamista, koska ihminen on laumaeläin. Syrjityksi tuleminen on henkisesti hyvin raskasta ja voi johtaa syrjityn hermostumiseen. Syrjitty siis on lauman koossapitävä voima. Jos kiusattu eli syrjitty lähtee laumasta, se valitsee uuden syrjittävän.

Sosiaaliset kanssakäymistilanteet, esimerkiksi kokoukset paljastavat kiusaamista. Kiusatun avatessa suunsa, muut virnistelevät, ilmehtivät ja tuhahtelevat. Lauman uudet jäsenet oppivat inhoamaan kiusattua, vaikka eivät ole koskaan edes puhuneet tai olleet tekemisissä kiusatun kanssa.

Jos lauman joku jäsenistä nähdään keskustelemassa kiusatun kanssa työasioista, lauman jäsenistä joku voi tulla varoittamaan seurauksista. Keskustelijasta tulee epäilyttävä ja seuraava syrjitty, kun alkuperäinen syrjitty on savustettu pois tai jopa erotettu. Kyllä, siis kiusaamisen uhri voidaan erottaa.

Edellä kirjoittamani perustuu omiin havaintoihin työelämästä.

>acc Pe, 2013-09-20 00:29

Ja tämän kaiken työelämässä olisi voinut ehkäistä, jos olisi jo siellä PÄIVÄKODISSA ja KOULUSSA puututtu kiusaamiseen. Miten voi olla mahdollista, että LAPSI saa aikuisten hallinnoimassa tilassa käyttää sellaista valtaa??! Syy ei todellakaan saa olla vanhemman asema ja ammatti!!!!!!! Mutta sitä se ilmeisesti usein on. Ja lapsi tietää sen. TÄHÄN ON TULTAVA MUUTOS!

>Katra Ma, 2013-09-23 09:02

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä