Lapsen rauhoittaminen

Sylihoito tuntuu hyvältä. Kuva: Satu Pirinen

Kysymys:

Miten lyhtypinnainen lapsi rauhoitetaan tai saadaan oppimaan kärsivällisyyttä? Onko "jäähy" paras tapa rauhoittaa riehuva ja tottelematon lapsi?

 

Vastaus: 

Tämä on minustakin vaikeaa: miten ohjata lapsen epätoivottua käytöstä siten, että hän myös oppisi asiassa jotain. Ja miten itse pysyä rauhallisena, eikä saada itkupotku- tai ihan vaan perusraivareita. Lyhytpinnaisuus kun on usein periytyvä ominaisuus…

Lapsen tottelemattomuuteen ja aggressiivisen käytöksen ymmärtämiseen on helppo keino: tilanteen arvioiminen lapsen näkökulmasta. Tässä kertomus tosi elämästä:

On kiire lähteä töihin. Olen kolmesti kehottanut poikaani pukemaan, mutta hän vain leikkii. Keräilen vielä avaimiani ja kehotan neljännen kerran. Viidennen kerran kehotankin jo huutamalla samalla poikaa vaatepinolle repien. Poika saa raivarit, potkii, pukemisesta ei tule mitään. Olen vakaasti sitä mieltä, että meidän pojalle ei mikään mene läpi hyvällä.

Töiden jälkeen luen mielenkiintoista kirjaa, kun mieheni tulee yhtäkkiä karjumaan korvani juureen: ”Viidennen kerran: kyllä vai ei? ” Kyllä vai ei mitä? Outo mies, ei yhtään huomaa että olen keskittynyt tärkeään asiaan. Olen vakaasti sitä mieltä, että miehelläni on kommunikaatio-ongelmia.

Tottelemattomuustilanteissa mieti tarkasti, kerroitko lapselle tarpeeksi selkeästi mitä häneltä toivoit. Menitkö lapsen luokse, tarkistitko että hänen huomionsa kiinnittyi sinuun? Esititkö käskysi kannustavasti ja rauhallisesti, vai valmiiksi kireällä äänensävyllä? Toimitko itsesi käskysi mukaisesti vai puuhailitko muuta? Annoitko lapselle aikaa lopettaa rauhassa muut puuhansa? Kehuitko häntä kun hän toimi käskysi mukaisesti? Oliko käskysi lapsen kyvyille ja sen hetkiselle tilanteelle sopivasti mitoitettu? Nälkäinen lapsi ei jaksa pukea saappaitaan vaikka se kylläisenä sujuisi hyvin. Huomioitko lapsen tunteet käskyäsi kohtaan? Lapsi voi esimerkiksi vastustaa aamulla pukemista ja päivähoitoon menoa, koska ero vanhemmasta tuntuu ahdistavalta; silloin käskyjen tiukentaminen ja lapselle suuttuminen pahentaa tilannetta.

Mun juttuni. Kuva: Satu PirinenJäähyllä tarkoitetaan lapsen viemistä ennalta sovittuun paikkaan rauhoittumaan itsekseen. Jäähyn käyttöä suositellaan monissa kasvatusoppaissa, mutta sen käyttöön liittyy riskejä. Ensinnäkin vasta noin 4-5-vuotias lapsi ymmärtää syy-seuraussuhteita niin selvästi, että rangaistusten käytössä ylipäätään on mitään järkeä. Toiseksi; jäähy ei opeta lapselle omien tunteiden tunnistamista ja säätelyä, eli ei tue lapsen tunne-elämän kehitystä. Riehuva lapsi on niin vahvan tunnetilan vallassa, että hän tarvitsee aikuisen rauhoittavaa läsnäoloa kestääkseen tilanteen ja oppiakseen siitä jotain. Riehuva lapsi tuntee häpeää ja pelkoakin omasta käytöksestään, ja jäähyn käyttö ”rangaistuksena” vielä voimistaa tätä tunnetta.

Paras keino rauhoittaa riehuva lapsi on nk. sylihoito, eli suunnitelmallinen lapsen pitäminen vahvassa syliotteessa samalla sanallisesti lapsen tunnetilaa rauhoittaen. Syliotetta pidetään yllä kunnes lapsi on rauhoittunut (eli yleensä ruvennut itkemään surullisesti), jolloin sylissä pitoa jatketaan lohduttavasti. On tärkeää, että aikuinen ei käytä syliä rangaistuksena, vaan toistelee ääneen auttavansa lasta. Lasta ei pidä käskeä rauhoittumaan, vaan korostaa hoivaavalla äänellä, että aikuinen kyllä kestää ottaa raivon vastaan. On tärkeää myös nimetä ääneen lapsen tunnetila: ”Sinä olet vihainen” tai ”Sinä olet surullinen”. Sylihoidon jälkeen lapsen kanssa käydään tilanne läpi lapsen tunteita ja näkemystä kunnioittavaan sävyyn. Esimerkiksi: ”Otin sinut sylihoitoon, koska näin ettet pystynyt itse rauhoittumaan. Aloit riehua ja tönäisit pikkusiskon kumoon. Äiti ymmärtää että sinua suututti kun sisko vei lelusi. Siitä saakin suuttua. Mutta suuttuneenakaan ei saa töniä muita.” Lopuksi vielä puuhaillaan yhdessä jotain mukavaa, jotta lapsi huomaa olevansa hyväksytty ”vaikeasta” käytöksestään huolimatta.

Sylihoito on aluksi rankkaa, etenkin tempperamenttisen lapsen kanssa, mutta oikealla asenteella se tehoaa melko pian.

 

 

Janna Rantala on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja pienen lapsen äiti. Hänellä on laaja työkokemus lasten ja perheiden ongelmista - vauvasta teini-ikäisiin. Hän on toiminut myös aikuispsykiatrina, neuvola- ja koululääkärinä sekä kouluttajana ja Yle TV2 Poinzi-lastenohjelman neuvonantajana.

kommentit

Uhhh, kovin tutun tuntuisia tilanteita kuvailet... alkavaa uhmaa esiintyy ja pikkuveljeä odottaessa tulevat hyvät neuvot tarpeeseen - mahan kanssa itkupotkuraivariin toivoisi kyllä välillä muitakin helpotuksia kuin tiukkaa sylihoitoa.

Kiitos Janna, huomaa että sullakin on tuntumaa näihin tilanteisiin :) t. lyhytpinnainen-lyhytpinnaisen-tönivän-uhmailijan-äiti

Ke, 2009-02-18 13:37

Kiitos hyvästä kirjoituksesta (taas!) - ja uusista ajatuksista! TUo mainitsemasi käytännön esimerkki palautti tämänkin äidin taas hetkeksi ymmärryksen tielle. Eihän pikku 2-vuotias välttämättä aina edes tajua, mikä komento tai ohje koskee häntä ja mikä isää. Fiksu varmistaa viestin perillemenon, lempeästi :)

To, 2009-02-19 22:02

Sylihoito kuulostaa toimivalta, ja varmasti onkin sitä. Mutta miksi näissä ohjeissa ei koskaan mainita, mitä tulisi tehdä sen tönäistyn hysteerisenä parkuvan pikkusiskon kanssa, kun äiti on yksin tilanteessa? Saati sitten yli kiehuvien perunoiden kanssa, ja vessanpönttöön sukeltavan 1-vuotiaan kanssa, tai koiraa kiusaavan isoveljen kanssa? Sylissä rauhoittelu vie vähintään viisi minuuttia, mikä on pitkä aika kun koko ajan talossa tapahtuu muutakin...

>T Ti, 2011-11-15 22:51

Juuri niin. Minäkin kaipaan käytännön neuvoja siihen, miten jakaantua ainakin kahtia, mielummin kolmeksi tai viideksi........ Kaunis ajatus tuo sylihoito, mutta käytännössä useamman lapsen perheessä yhden aikuisen läsnäollessa mahdoton useimmiten.

Voisivat alkaa lastenpsykiatsit ajaa valtion/kuntatason velvoitusta siihen, että vanhemmat saa enemmän tukea, esim. iltaisin on mahdotonta saada halpaa/ilmaista lastenvahtia mistään, jos ei ole omia sukulaisia tms. Yksinhuoltajanakin olisi joskus kiva päästä vanhempainiltoihin yms, mutta harvoin onnistuu, kun ei voi lapsia jättää kotiin keskenään. ja joskus, ihan vaan pari kertaa vuodessa, olisi mukavaa päästä teatteriin tms, mutta kun ei....... Ja mikseivät vanhemmat itse aja tätä asiaa.....? koska ainakaan yh:lla ei riitä aika eikä voimat. Ei ainakaan minulla. Ihan arjen pyöritys on jo melkoinen suoritus, siihen päälle huoltajuusriita ja lasten erityistarpeet.... Ei kertakaikkiaan repeä.

>äippä La, 2012-03-24 12:13

Jos perheessä on kasvatukseen lähtökodiltaan hyvä/helppo tilanne - seesteinen vanhempi ja/tai matalan temperamentin lapset - jäähyjä voi varmasti lähteä korvaamaan yhteisellä toiminnalla. Keskimäärin pikkulasten vanhemmat ovat kuitenkin uupuneita. Ei silloin voi lähteä siitä että aikuinen on kovin rationaalinen, kärsivällinen tai empaattinen, kun lapset eivät suostu toimimaan ohjeiden mukaisesti. Perheessä jossa lapset ovat aktiivisia ja vanhemmat herkemmin kiukustuvia, jäähy on erinomainen työkalu.

Näissä viimeksi mainituissa perheissä jäähy toimii ensisijaisesti tilanteen rauhoittamisen välineenä. Se mahdollistaa tilanteen palauttamisen lähtöpisteeseen: ei enää äänen korottamista, ei huutoa, ei riehumista, eikä toisen vahingoittamista. Jäähyn jälkeen tilanne voidaan käsitellä rauhallisesti. Ilman jäähyä ongelma tilanne pahenee, tiuskimisesta tulee huutoa, ärtymys muuttuu vihaksi, ja kiukunpuuskassa vanhemman kynnys vahingoittaa lasta pienenee. Jäähy toimii tämän kierteen katkaisijana, jolloin säästytään paljolta pahalta.

Se, että vanhemmilla on käytössään keinoja, joilla peli puhalletaan poikki ja annetaan itselle tilaa rauhoittua ja toimia taas jämäkkänä, rauhallisena aikuisena on suunnattoman paljon tärkeämpää kuin se, ymmärtääkö lapsi nyt syy-seuraussuhteen jäähyllä istuessaan. Jäähyn jälkeen tilanteen voi aina selittää lapselle, että nyt menit jäähylle koska purit isiä / satutit siskoa / piirsit seinään. Kyllä lapsi sen ymmärtää siinä vaiheessa. Sitäpaitsi jäähyllä uhkaaminen on oikeasti toimiva keino, koska siitä lapset eivät pidä, mutta se on kuitenkin sen verran pehmeä keino ettei siitä lapsi katkeroidu vanhempaa kohtaan - toisin kuin lapsen fyysisestä vahingoittamisesta.

>Kahden leikki-ikäisen isä La, 2013-09-14 00:24
Kahden leikki-ikäisen isä kirjoitti:

Se, että vanhemmilla on käytössään keinoja, joilla peli puhalletaan poikki ja annetaan itselle tilaa rauhoittua ja toimia taas jämäkkänä, rauhallisena aikuisena on suunnattoman paljon tärkeämpää kuin se, ymmärtääkö lapsi nyt syy-seuraussuhteen jäähyllä istuessaan.

Juuri näin! Kiitos! :)

>Leskiäiti 3 lapsen kera La, 2014-01-11 17:37

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä