Mekin downshiftasimme

Mekin downshiftasimme! Kuva: stock.xchng, Sarah Peller.

Downshiftauksen keskeisenä ajatuksena on, ettei raha tuota ihmiselle onnellisuutta vaan perhe, ystävät, elämykset ja terveys. Downshiftaaja on kyllästynyt työelämän stressaavuuteen ja terveysriskeihin. Suorituskeskeinen elämän arvojärjestys menee uusiksi. Downshiftaaja hylkää oravanpyörän ja valitsee omatahtisen, hitaamman elämäntyylin.

Puolisoni sairastui reumaan viisi vuotta sitten. Lääkäri lähetti hänet opiskelemaan uutta ammattia. Tuleva elämänmuutos tuntui pelottavalta, mutta myös mahdollisuudelta. Rutinoitunut elämä jäisi taakse. Puolisolla olisi toivottavasti enemmän aikaa lapsillemme, ja uusi työ odottaisi jossakin tulevaisuudessa. Toisen vanhemman irtiotto työelämästä tekisi hyvää meille perheenä.

Aloitimme oman downshiftauksemme. Se ei ollut omaehtoinen valinta, vaan teimme sen elämäntilanteemme pakottamana.

Aamut olivat yhtäkkiä perheen yhteisiä. Puolison lukujärjestys helpotti lasten vientiä ja hakua päivähoitoon. Koulujen loma-aikoina myös lapsillamme oli lomaa.

Lähipuistosta ja -metsästä tuli perheemme suosikkeja. Muuhun ei olisi ollut varaakaan, mutta eivät lapset sitä miettineet majaa rakentaessaan, emmekä me aikuisetkaan aina.

Unelmoimme lomamatkoista, mutta ainoa matka, johon meillä oli varaa, oli parin kilometrin pyöräretki mummolaan. Mutta opimme haaveilemaan!.

Näistä ei Imagessa puhuta.

Myimme omistusasuntomme, se oli liian kallis opiskelijalle ja huonosti palkatulle media-assistentille. Muutimme pieneen vuokra-asuntoon kerrostalolähiöön. Vaihdoimme auton pienimpään ja vähiten kuluttavaan. Karsimme ruokakaupan laskua puoleen. Katkaisimme luottokortit. Kilpailutimme puhelinliittymät. Leivoin leivät itse. Hedelmiä ostettiin vain viikonlopuiksi.

Lopetimme kaikki lehtitilaukset, ja luin Hesarin nälkään intohimoisesti ilmaisjakelulehtiä ja mainoksia. Käytimme vuokra-asunnon sähkösaunaa vain lauantaisin. Karsimme vakuutuksista. Myin kirpputorilla kaiken ylimääräisen. Vain lapset saivat uusia vaatteita. Mielitekoja, lelupäiviä tai vesipuistoretkiä ei meidän perheessä harrastettu. Lapset oppivat, että pyyntöihin vastattiin kategorisesti: ei ole rahaa.

Meni melkein kaksi vuotta ennen kuin saimme talouden rullaamaan rutiinilla. Emme aina osanneet tai edes halunneet kituuttaa. Sitä vastarintaa maksettiin erissä takaisin. Ennen aina säästimme pahan päivän varalle, nyt koko elämä oli yhtä pahaa päivää.

Samanikäiset ystävämme suunnittelivat samaan aikaan omakotitalojaan, hankkivat kakkosautoja ja matkustelivat eksoottisissa kohteissa. Me mietimme, missä kaupassa juusto on tarjouksessa.

Mietin usein, onko hidastaminen arvokasta elintasosta riippumatta? Ovatko pienemmät tulot vain sivutuote, jonka kyllä kestää, kun tietää tekevänsä arvovalinnan?

Jotkut kutsuvat sitä downshiftaukseksi, toiset kituuttamiseksi.

Miksi työttömyyttä ei kutsuta downshiftaukseksi, vaan kituuttamiseksi? Miksi irtisanotut eivät taputa käsiään: nyt minulla on vihdoinkin aikaa lapsilleni. Miksi hoitovapaalla pitää purra hammasta ja huutaa hiljaa mielessään, että tämä on arvovalinta!

Se todellinen downshiftaus, se josta ei missään puhuta, ei ole Thaimaan matkoista luopumista tai Audin vaihtamista fix-pyörään. Se ei ole merkkivaatteiden myyntiä kirppareilla tai ompeluharrastuksen aloittamista. Se ei ole luomuruokaa ja säkkiviljelyä. Se ei ole Kalliossa sijaitsevan kolmion myymistä ja pienen mummon mökin ostamista Ylöjärvellä. Se ei ole 60 prosentin työaika tai markkinointikonsultin alanvaihto sosiaalialalle.

Se on sitä kun kaupassa tietää tilillä olevan neljä euroa ja kolmekymmentä senttiä, eikä makaroni olekaan tarjouksessa. Joka päivä.

Meidän downshiftauksemme ei ollut oikeaoppista, eikä tähdännyt samaan maaliin muiden hidastajien kanssa. Mutta neljän vuoden irtiotto omasta tutusta arjesta sai minut ajattelemaan valintoja ja valinnan tekemisen mahdollisuuksia. Tai ehkä se ei ollutkaan irtiotto, vaan syväsukellusta arkeen.

Jos on mahdollisuus valita hidastaminen, on oltava taloudellisesti tukevalla maaperällä. Ne joilla ei ole varaa kuluttaa, eivät kuluta. Ne joilla on varaa kuluttaa, voivat valita kuluttamattomuuden.

Kun me jälleen olemme työssäkäyviä vanhempia, olemme onnellisia sellaisia. Hyppäämme oravanpyörään ihan hamstereina! Jarrutamme iltaisin puutarhassa, johon meillä on vihdoinkin varaa.

kommentit

Tosi hyvä kirjoitus, juuri naulan kantaan.
Olen itse miettinyt omaa "downshiftaustamme", joka on ollut sitä, että olen töissä vain joka toinen kuu.
Lisäksi olen hurahtanut luomu- ja lähiruokaan. Lähinnä eettisistä syistä ja osittain ruoan puhtauden takia.
Olen kuitenkin tajunnut, että kaikki tämä ei todellakaan olisi mahdollista, ellei puolisoni työ toisi meille taloudellista turvaa. Meidän elämämme on eräänlaista luksusta, koska meillä on varaa valita. Ymmärrän todella hyvin, että esim yksinuoltaja äidillä ei ole varaa tälläiseen. Toki jokainen voi miettiä valintojaan ja ajankäyttöään, mutta omien resurssiensa puitteissa.

>Kaikilla ei tosiaankaan ole varaa To, 2013-05-30 08:35

"Ne joilla ei ole varaa kuluttaa, eivät kuluta. Ne joilla on varaa kuluttaa, voivat valita kuluttamattomuuden." Juurikin näin. Heillä jotka tarvitsisivat eniten liikkumavaraa, on sitä kaikkein vähiten. Hyvänä esimerkkinä tuo asunnon myyntinne; nyt jo n. 4 vuotta omistusasuminen on ollut huomattavasti vuokra-asumista halvempaa (historiallisen alhaiset korot), mutta 5 vuotta sitten tilanne saattoi olla hieman erilainen.

>Huono tsägä To, 2013-05-30 09:35

Oikein hyvä juttu. Downshiftaus on muodikas elämäntapavalinta siinä kun esim. hippiaate, kommuuniasuminen tms. Ja se todellakin koskee niitä, joilla on varaa valita. Nuorena sairastuneella tai pätkätyöläisellä perheellisellä tai yksinhuoltajalla ei ole varaa. Pakko olla kokopäivätyössä. Henk.koht. pienituloisena kokopäivätyössä olevana yksinhuoltajana kaksion vuokra (Helsingin lähiö) vie melkein puolet tuloista, vaikea olisi asua teinin kanssa yksiössä. Kaupungilta ei saa asuntoa eikä kelalta asumistukea, vaikka en ole edes keskituloinen.

Kyllä herättää kateutta samanikäisten nelikymppisten tuttujen kuukauden matkat tms. Ilmeisesti olen sössinyt elämässäni perusteellisesti: pitkä koulutus mutta pieni palkka kaupungilla naisvaltaisella alalla.

Vituttaa koko downshiftaus-termi!

>elämäntapa La, 2013-06-01 11:52

Suosittelen lukemiseksi kirjaa: Tyylikkään köyhäilyn taito, kirjoittaja Alexander von Schönburg. Löytyy kirjastosta.

nim elämäntapa, satsaa omaan elämään. Muuta toiselle paikkakunnalle, jossa elinkustannukset on halpoja. Sano suoraan teineille, sorry - nyt on rahat loppu. Lopeta kateus, siitä hapatuu keho ja sielu.

Olet itse tehnyt valintasi ja älä valita - tutut tekee mitä tekee, sinä teet mitä osaat. Siis vaihda maisemaa, hae uusi duuni ja ole rohkea.

On tässä eletty sodat, evakot, puutteet ym. ja kyse on asenteesta. Et voi saada samaa elintasoa kuin tuttavasi, ellet yritä muuttaa elämäsi palikoita. Jos et muuta, tyydy kohtaloosi.

ps me evakot vaikka kaikki meni, sukulaiset, omaiset, omaisuus, koti ja muistot, me ei lannistuttu vaan rakennittiin oma uusi maailma, jossa ei rahaa ollut tuskin mitään. Mutta silti pidettiin huolta toisistamme ja positiivistä asennetta.

>Sirkka-Liisa La, 2013-06-01 15:42

Tervetuloa valintojen maailmaan. Downshiftaus on mahdollista, mutta se vaatii aluksi hieman, koska olemme tottuneet elämään tässä kerskakulutuksen yhteiskunnassa.

Tekstin kirjoittakin selvästi haaveilee hienosta audista ja Thaimaan matkasta keskellä pimeintä talvea, mutta kumpaakaan näistä ei ihminen todella tarvitse. On vain totuttu tämmöiseen luxus-elämään.
Toinen asia on tämä asuminen, lasten kasvattaminen ja kotieläinten omistaminen. Onko pakko asua pääkaupunkiseudulla, jossa asuminen on aivan törkeän kallista? Onko pakko hommata lapsia enemmän kuin 1? Onko pakko omistaa koiria, kissoja, marsuja ja ties mitä kotieläimiä?

Omasta mielestäni asia josta kannattaa "maksaa" ns. "vapaa-aika" eli vähentää kulutuksen määrää, jolloin voi samalla vähentää töissä käyntiä.

>Zaljua La, 2013-06-01 13:01

Luitko jutun? Kaikilla vain ei ole mahdollisuutta valita. Kysyt, onko pakko asua pääkaupunkiseudulla, onko pakko hommata useampi lapsi ... Elämässähän ei ole "pakko" muuta kuin kuolla, mutta aina ei niitä vaihtoehtoja vain ole. Töitä ei löydy, tai muuttaminen ei vain onnistu. Jos olet onnistunut hankkimaan omaisuutta ja varallisuutta säästöön, niin helppoko sitä on puhua vaihtoehdoista. Aina se kulutuksen määrän vähentäminenkään ei ole niin yksinkertaista. Olen itse ollut nyt kaksi vuotta kelan peruspäivärahalla (n.500 €/kk ). Kaikk' on mennyt, mit' on tullut, eikä ole riittänytkään, mitään ylimääräistä ei ole edes harkittu hankkia. Nyt pääsin töihin, ja johtuen työmatkasta, tällä hetkellä menot ovat kasvaneet niin paljon, että tulot eivät edes riitä. Valintoja, sanot sinä - vaihtoehtona oli pysyä työttömänä työnhakijana... Onko se oikea vaihtoehto? Valinnoista puhut, vaan tiedätkö niistä itse oikeasti mitään...? Hyväosaisen on niin helppo tehdä "arvovalintoja" ja olla ehdoton asioista joista kannattaa maksaa - pitää olla millä maksaa!

>Inkeri La, 2013-06-01 14:42

Huono-osaisuus on juuri sitä, että valinnanvapautta ei ole. Paikkakuntaa ei voi vaihtaa asuntitilanteen takia tai siitä syystä, että oma tukiverkosto on nykyisellä paikkakunnalla. Jos asutaan erossa, niin lapsia ei voi välttämättä noin vain muuttaa kauemmaksi toisesta vanhemmastaan. Kun ei ole rahaa, ei ole myöskään mitään "puskurirahastoa" muuttokuluihin tms.

>tulitikkutyttö La, 2013-06-01 17:17

Töissäkäyntiä on todella vaikea vähentää, kun on se tietty työaika. Ei kuntatyönantajan ole pakko pitää puolipäiväisiä,kun on kokopäiväisiä saatavilla. Tiedän, että työkaverilla oli hirveä vääntö saada työsuhde puolipäiväiseksi muuttuneen elämäntilanteen takia. Itse en aio siihen ryhtyä koska näillä tuloilla se ei ole mahdollista.

>elämäntapa Su, 2013-06-02 08:25

En oikein voi muuttaa muualle pk-seudulta, vakityö kaupungilla vihdoin 40+ iässä on aika tärkeä juttu yksinhuoltajalle. Ei ole valinnanvapautta eikä enää voi ruveta kokopäiväopiskelijaksi, kun ei saa edes aikuisopintotukea, vuorotteluvapaata tms. työuran katkonaisuuden takia. Hulluhan mä oisin, jos irtisanoutuisin työpaikasta ja muuttaisin johonkin, josta en tunne ketään ja vielä ilman tietoa työpaikasta.

Ja täytyy nyt vielä sanoa, että elämässä voi tulla vastaan asioita, joita ei voi itse valita. Ne vaan tulee päälle kuin tiejyrä.

>elämäntapa La, 2013-06-01 18:32

Tässä tullaan perimmäiseen kysymykseen, mikä on elämässä tärkeää.
Joillekkin se on raha ja hieno titteli.

Itselleni riittää sopivan vaartiva ja vaihteleva asiantuntijatehtävä.
Kohtuullinen palkka (saisi olla enemmän), perhe, säännöllinen vapaa-aika.

Valitkoon jokainen mieleisensä, eikä kannata tulla itkemään menetettyä aikaa. Elämässä aika on rahaa ja paljon vapaa-aikaa vastaa isoa rahaa.

>Jakke La, 2013-06-01 20:11

Harva ihminen pohtii sitä mikä elämässä on tärkeää ennen kuin se on liian myöhäistä. Olettaen että vaikkapa asuntolaina ja/tai kakara tai kaksi löytyy niin turha on siinä kohtaa pohtia että mitähän sitä loppuelämällä tekisi. Kahleet on tuossa tilanteessa jo tukevasti kiinni ja omat nautinnot sekä halut voi unohtaa.

>Slallati La, 2013-06-01 23:48

Kertakaikkiaan, aivan loistava kirjoitus! Kiitos!

>Virpi Su, 2013-06-02 09:42

Itsekin yritän olla ympäristöystävällinen ja olen käynyt ympärisöpainotteisen koulutusohjelman. Paljon siis en vapaaehtoisena työttömänä.

Se minua hirvittää näistä vihreissä, että siellä on monta downshiftausajattelijaa, jotka ovat tosissaan sitä mieltä, että työttömyyttä ei pidä pienentää, koska se edistää kulutusta. Antaa vain työttömien ihmisten downshiftata. Siis muiden kuin näiden kovapalkkaisten vihreiden sanomanviejien. Eivät välttämättä sano tätä julkisuudessa ääneen, mutta se on todellinen ajattelutapa siellä taustalla.

>Minja Su, 2013-06-02 10:08

Voin kertoa teille, että en ole katkeroitunut vaikka sairastuin hyvin nuorena ja työnteko loppui samaten, n.36vuotiaana. Elän palkän eläkkeen varassa ja tietenkin myös puolison joka on eläkkeelleä. Olemme sopeutuneet elämään, oppineet siihen, että kaikkea ei voi saada, mutta haaveita saa olla. En osaa olla katkera,katellinen tosille vaan iloinen heidän puolestaan. Olemme valinneet elämän tavan elää, että ystävät ja läheiset ovat tärkeitä. kaupugin melusta muutimme pois syrjemmälle, kuuntelemaan luonnon elämää ja katselemaan, nauttimaan siitä. Ruoka on kallista..mutta se miten sitä käytät mistä sitä ostat se kaikki vaikuttaa kaikkeen. vaikka tulomme ovat pienet silti pystymme nauttimaan elämästä täysin rinnoin. katkeruus on pahin vihollinen itselle, siitä kannataa hankiuttua pois. Tosiaan asenne on se mikä ratkaisee...ei raha, ei se kimallaus, ei muideen matkat jne. me eletään täällä kerran vaaan ja yritetään nauttia niistä pienistä asioista mitä meillä on.
itse tykkäsin myös tuosta kiroituksesta toella paljon, milen kinnolla luen downshittauksesta enemmänkin.

>mie Ma, 2013-07-15 23:11

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä