Aikuista ei kiinnosta lasten kännykän sisältö, sanovat lapset

Aikuista ei kiinnosta lasten kännykän sisältö, sanovat lapset. Kuva: Ulla Vuorel

Lasten mielestä aikuiset eivät ole jyvällä siitä, miten lapset kännykkäänsä käyttävät. He myös kokevat, ettei aikuista kiinnosta, mitä kännyköillään tehdään. Näin sanotaan tuoreessa tutkimuksessa.

Lapsi tallentaa kännykkään arjen tapahtumia ja havaintoja - muistoja, joihin on mukava palata. Lapsilla on paljon kerrottavaa omasta arjestaan, kunhan aikuinen pysähtyy kuuntelemaan ja katsomaan. Toisaalta - kun aikuinen ei tiedä tai tunne tarpeeksi lapsen kännykkäarkea, myös huoli valtaa helposti ajatukset.

Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen toteuttamassa Lapset tuottavat -tutkimusprojektissa tutkittiin 8 - 11-vuotiaiden lasten kännykänkäyttöä ja erityisesti kuvaamista lasten kokemana.

Lapset havainnoivat taitavasti ja luovasti omaa elämäänsä ja ympäristöään, lemmikkejään, luontoa ja leikkejä. Kuvat ja videot on tarkoitettu ensisijaisesti itselle tai lähipiirille.

- Lasten omaehtoinen kuvaaminen, ympäristön tallentaminen, vahvistaa parhaimmillaan lapsen yksilöllistymiskehitystä ja antaa mahdollisuuden itsenäiseen maailman tarkasteluun, tulkintaan ja itseilmaisuun, korostaa tutkimuksesta vastaava dosentti Sara Sintonen.

- Aikuiset eivät välttämättä ole lainkaan tietoisia lasten luovasta kännykkämaailmasta, jolloin lasten tärkeät, kännykkään tallennetut hetket ja niiden merkitys voi jäädä havaitsematta, jatkaa Sintonen.

Kännykkäarki haltuun lasta kuuntelemalla

Vanhemmat hankkivat kännykän lapselle usein turva- ja yhteydenpitovälineeksi, jolloin muut kännykänkäytön ulottuvuudet unohtuvat. Aikuisen huomio kiinnittyy lisäksi helposti uhkakuviin, jotka perustuvat aikuisten näkemyksiin ilman, että lasten kokemuksia olisi kuultu.

Mediakasvatustyön asiantuntija Johanna Sommers-Piiroinen Pelastakaa Lapsista sanoo, että turvatekijöiden korostaminen lasten kännykkäkasvatuksessa estää aikuisia - erityisesti vanhempia mutta myös ammattikasvattajia - näkemästä tärkeän osan lasten kännykkäarjesta ja -leikeistä.

Sommers-Piiroinen rohkaisee kasvattajia miettimään lasten kännykän käyttöä lasten elämään kuuluvana ja siitä kertovana asiana.

- Mitä paremmin olemme läsnä ja kuuntelemme lasten kertomuksia ja kokemuksia arjesta, myös digitaalisesta, sitä helpompaa on myös havaita ja tarttua ajoissa ongelmiin sekä ohjata pienestä pitäen lapsen kasvua ja kehitystä mediamaailmassa, toteaa Sommes-Piiroinen.

Lue lisää MEKU-blogista: Sara SIntonen - Media on myös omaa tuottamista

Lähde: Pelastakaa Lapset: AIkuista ei kiinnosta lasten kännykkäarki

kommentit

Äitinä seuraan 10-vuotiaan poikani kännykkää aina silloin tällöin. Kyselen muutenkin, mitä hän puhelimellaan tekee. Toistaiseksi vain soittelua ja tekstareita kavereille.
Mutta olen huolissani monien lapseni kavereiden touhuista. Moni saa olla ja mennä aika vapaasti ja heidän vanhempansa eivät välitä. Meilläkin on ollut lapsia joku ilta monta tuntia, eikä vanhemmat paljon soittele perään. Täytyy oikein patistaa lapsi lähtemään kotiin, esim. arki-iltana. Tuskin ne vanhemmat välittävät siitäkään mitä lapset tekevät kännyköillään!

>Huolestunut äiti Pe, 2013-09-27 21:51

Minusta on hyvä, että kännykän kivoihin puoliin kiinnitetään nyt huomiota: katsotaan lapsen kännykän valokuvat yhdessä, kuunnellaan kaverin bluetoothilla lähettämät musakipaleet yhdessä, jutellaan niistä. Lopulta tosiaankin kyse siitä, että ottaa/järjestää aikaa lapsen kohtaamiseen, eikö? -Ulla

>ullav Ma, 2013-09-30 09:28

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä