Pärjääjät kilpailuyhteiskunnassa
Ärsyynnyn heti, kun kuulen hokeman kilpailuyhteiskunnassa pärjäämisestä.
Pärjätäkseen täytyy osata kolmevuotiaana vähintään kahden vieraan kielen alkeet, nuotituksen periaate ja kuperkeikka. Pärjätäksemme tulevaisuudessa meidän täytyy nyt rientää harrastuksesta ja virikkeestä toiseen, jotta lapsen aivot kehittyvät monipuolisesti. Sormi pois nenästä ja pärjäämään siitä!
En koe lainkaan eläväni kilpailuyhteiskunnassa. Pikemminkin Kikatus-leikki-ärtymys ja nyt nukkumaan -yhteiskunnassa. Tai Kiva kuulla että sinulla on noin hyvin asiat -yhteiskunnassa. Tai Me nyt ollaan valittu tälleen erilailla kuin naapuri, kun se sopii meille tässä tilanteessa -yhteiskunnassa.
Voi ärsytyksen syy olla sekin, että pärjääminen on tärkeä sana omassa sukuhistoriassani. Sillä vain ei ole tarkoitettu kansainvälistä kilpailukykyä.
Isäni ja äitini lapsuuden perheissä on puhuttu paljonkin pärjäämisestä. On täytynyt pärjätä olosuhteissa, jotka ovat sekä yhteiskunnallisesti vaikeat (sota, puute, syrjintä) että henkilökohtaisesti lähes musertavat (onnettomuudet, sairastumiset, menetykset). Isovanhemmilleni pärjääminen on tarkoittanut sitä, että noustaan aamulla sängystä ja mietitään miten saan tänään lapseni lämpimiksi ja jollain tapaa ruokituksi.
Ja kaikki tämä katkeroitumatta, kilpailematta ja kadehtimatta! Ehdin jutella isoäitieni kanssa heidän elämästään ollessani jo itse aikuinen. Kumpikaan ei liittänyt - minun silmissäni hetkittäin traagiselta vaikuttaneeseen - elämäänsä katkeruutta. ”Aina tuli ilta ja sitten seuraava aamu”, nauroi Mummo. ”Likat aina pärjää”, sanoi Muari ja opetteli eläkeläisenä purjehtimaan.
Minun on vaikea edes kuvitella todeksi elämää, jota isoäitini elivät nuorina perheenäiteinä. Esimerkiksi: minun ei tarvitse paeta kodistani. Minulla on harvoin nälkä, jota en pystyisi sammuttamaan. Lasten kanssa ulkoillessa minun ei tarvitse kuulostella lentokoneiden ääniä. Kaupassa on tavaraa. Mieheni, isäni, veljeni ja poikani eivät ole jatkuvassa hengenvaarassa. Uskallan puhua mielipiteitäni ääneen. Minulla on harrastus.
Sukupolvien takaa isoäitieni iloinen optimismi, elämänoikkuihin sopeutuminen ja puutteenkin keskellä rakastavan yhteyden säilyttäminen perheeseensä koskettavat minua. Kun olen epävarma, en vertaa itseäni naapuriin tai teroita kilpailukykyäni. Sen sijaan mietin isoäitejäni. Miten heidän kohtalonsa muokkaavat minun elämääni? Miten he ovat selvinneet vastaavista tilanteista? Miten he neuvoisivat minua tässä kohtaa?
Isovanhempien vaikeat ajat eivät estä minua valittamasta oman elämäni naurettavan pienistä epäkohdista. Eikä tarvitsekaan. Elämäni on suhteessa tähän aikaan; en varmaan itsekään valittaisi näistä asioista sodan aikana tai leskeksi jäätyäni.
Mutta minäkin puhun omille lapsilleni pärjäämisestä.
Kun kävelen pienteni kanssa päiväkodista kotiin liukkailla, pimeillä, muhkuraisilla teillä, kahta kädestä pitäen, kolmatta sanallisesti ohjaten, nälkäisenä ja palellen. Supattelen heille pientä kannustusta. Ei ole enää pitkä matka. Sinä jaksat hienosti. Nyt on vähän tiukempi kohta, mennään tästä yhdessä. Kohta helpottaa. Kyllä me pärjätään.
kommentit
Toki ennen vanhaankin lapsilta vaadittiin muuta kuin sormi nenässä olemista. Heti kun pystyssä pysyi piti osallistua kodin töihin. Oltiin paimenena, hoidettiin eläimiä, vahdittiin nuorempia, siivottiin, leivottiin, heinätöitä, kalastusta ym. ym. Ei lapsena olo ollut auvoisaa joutenoloa vaan usein työtä työtä ja työtä. Lyhyesti sanoen pienestä piti pärjätä, että pärjäsi sitten aikuisena. Työn tekoon piti oppia, kenelläkään ei ollut varaa olla jouten. Paitsi ehkä rikkaammilla ja usein on saanut kuvan että joutilaista rikkaista tuli egoisteja ja vetelyksiä.
Mies tulee räkänokastakin vaan ei tyhjän naurajasta. Itku pitkästä ilosta. Rumat ne vaatteilla koreilee. Ja muita mukavia sanontoja omasta lapsuudesta.
Toki on ihana antaa lasten olla lapsia, mutta liika joutilaisuuskaan ei ole hyväksi. Nykyään kun lapset eivät juurikaan osallistu kodin askareihin niin ehkä siksi heitä ajetaan harrastuksista toiseen. Toki siinä voi olla myös se, ettei osata itse lapselle antaa niitä pärjäämisen eväitä vaan haetaan apua ulkoa.
Minäkin toivon, että omat lapseni pärjäävät. Saisivat tunteen että aikuisena elämästä ja arjesta selviää. Itse pyrin siihen sillä, että lapset osallistuvat kodin askareihin heti pienestä pitäen. Vaativuus lisääntyy iän myötä. Opitaan kulkemaan matkoja itse ja olemaan ilman jatkuvaa kännykän turvaa. Turvaa antavat vanhemmat, jotka ovat ainakin vuoronperään kotona. Neuvovat ja valvovat. Eivät aina lapsen "käytettävissä", mutta läsnä ja tarvittaessa tukena. Harrastetaan vain sen verran kun lapsi itse alkaa tahtoa ja rajat siinäkin, kaikkeen ei lähdetä mukaan. Joskus on kiire, pyritään siihen että joka päivä ei. Tuetaan ja kannustetaan, muttei pakoteta. Eli eletään tavallista elämää. Koska sitähän se elämä useinmiten on.
Hyvä. Ja heti tämän kolumnin jälkeen voikin lukea sarasvuon täysin toisenlaisia, kylmääviä mielipiteitä. Joita jostain syystä Ylenkin sivuita jo työnnetään ulos.
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.